Magten har skiftet hænder i toppen af Kulturministeriet

Kulturministeriet går ind til et kommende medieforlig med nye ansigter på posterne som departementschef og kontorchef for radio- og tv-kontoret. ”Det er en kæmpe opgave, de står over for,” siger mediekommentator Lasse Jensen

Dorte Nøhr Andersen har i dag første arbejdsdag som ny departementschef i Kulturministeriet.

Ifølge Lasse Jensen, mangeårig mediekommentator på Information, er det en mediemæssigt uerfaren embedsmand, der har sat sig i den magtfulde stol i ministeriet. Hidtil har Dorte Nøhr Andersen været afdelingschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, og forinden har hun bestredet forskellige poster i Energistyrelsen, Erhvervs- og Byggestyrelsen og Forbrugerstyrelsen.

”Hun er et ubeskrevet blad på medieområdet,” siger Lasse Jensen.

Kort forinden Dorte Nøhr Andersens udnævnelse er der også kommet ny kontorchef for radio- og tv-kontoret i form af Katrine Tarp, der har arbejdet i Kulturministeriet i forskellige roller siden 2008.

Hun overtog posten fra den mangeårige og nu pensionerede chef for afdelingen, Lars Banke.

”Han havde siddet der i måske 25 år og blev betegnet som en af de mest indflydelsesrige embedsmænd på medieområdet overhovedet. Hans viden og ekspertise er der ingen, der kan matche på nuværende tidspunkt,” siger Lasse Jensen.

Det betyder ifølge mediekommentatoren, at det er en relativt uerfaren top i Kulturministeriet, der efter sommer går til forhandlinger om et nyt medieforlig.

”Det er en ny kulturminister (Joy Mogensen (S), red.), der ikke har fremstået særligt magtfuld, og to nye, relativt uerfarne – men sikkert dygtige – folk, der skal bringe et helst bredt medieforlig i land. Det, jeg ved fra tidligere medieforlig, er, at det er vitalt, at embedsmændene er oppe på mærkerne. Det er en kæmpe opgave, de står over for,” siger Lasse Jensen.

Central og magtfuld rolle

Og det er netop det kommende medieforlig, der står som den helt centrale opgave – på medieområdet – for den nye departementschef Dorte Nøhr Andersen.

”Det begynder virkelig at presse på her til efteråret. Og der er særligt ét emne i medieforliget, der snart skal løses: Hvad der skal ske med nedskæringerne i DR. De går på nåle derude for at vide, om de skal skære yderligere 250 millioner kroner, eller om det bliver droppet,” siger han.

”De har allerede skåret cirka 500 millioner kroner. Det er om ikke livsvigtigt så helt centralt for DR.”

Lasse Jensen understreger, at det selvfølgelig ikke er hverken departementschefen eller kontorchefens opgave at udstikke den politiske retning i medieforliget. Men deres input er alligevel helt centralt, fordi de laver oplæg til forhandlingerne og forbereder lovene, understreger han.

”Departementschefen er ministerens nærmeste medarbejder, der skal repræsentere ekspertisen og rådgive om lovgivningen. Hun er helt central,” siger han.

Så de her toproller i Kulturministeriet er vigtige for medieområdet?

”Ja, det er de da. Når politikerne sidder og forhandler, vil det være embedsmændene, de stiller en række spørgsmål om, hvad der sker, hvis de gør sådan og sådan. Det er embedsmændene, der har den helt konkrete viden om medierne og lovgivningen. I en forhandlingssituation er embedsmændene en slags serviceafdeling, der fremskaffer de relevante analyser og den viden, der mangler.”

Flere mediepolitiske ordførere har tidligere til Journalisten udtalt, at de forventer, at et medieforlig først bliver forhandlet efter sommerferien. Det vides på nuværende tidspunkt ikke, om forhandlingerne trækker endnu mere ud på grund af coronakrisen.

Departementschefer redder uerfarne ministre

Grundlæggende kommer Dorte Nøhr Andersen til at agere som en ”højre hånd” for kulturminister Joy Mogensen (S), siger Lasse Jensen.

”Næsten ingen ministre møder op og er totalt rustede til opgaven, medmindre de har virkelig mange års erfaring. Det er departementschefen, der ruster ministeren til at agere. Der er i løbet af årene også mange gamle og garvede departementschefer, der har reddet ministre fra at dumme sig.”

Journalisten har også forsøgt at få et interview med Dorte Nøhr Andersen, men det har ikke været muligt.

I en pressemeddelelse på Kulturministeriets hjemmeside i forbindelse med sin udnævnelse udtaler Dorte Nøhr Andersen om sit nye job:

”Jeg er både beæret, stolt og glad for nu at skulle stå i spidsen for en organisation, som arbejder for det, som binder os sammen – kultur-, idræts- og foreningslivet. Jeg glæder mig til det gode samarbejde med ministeren, ministeriets medarbejdere og de mangfoldige aktører og interessenter – også selv om vi i første omgang må mødes digitalt.”

Tidligere departementschef i Kulturministeriet Marie Hansen er tiltrådt som direktør i Folketinget.

0 Kommentarer

Læs også

Medieforlig trækker ud - forventer først forhandlinger efter sommer

Medieforlig trækker ud – forventer først forhandlinger efter sommer

25. FEBRUAR 2020
Kurt Strand

Hvad er det værste, der kan ske med en ny medieaftale? Vi spurgte Kurt Strand

26. JUNI 2019