Kommunikationsbranchen har også brug for et opgør med sexisme

Alle chefer i kommunikations- og pr-branchen skal rydde op i sexistiske kulturer på arbejdspladsen. Sådan lyder opfordringen i et brev fra direktøren i Kreativitet & Kommunikation til sine medlemmer

Opgøret mod sexisme skal ikke kun begrænse sig til medierne. Også i kommunikationsbranchen skal der ryddes op og gøres op med en sexistisk kultur.

Sådan lyder det fra direktør i Kreativitet & Kommunikation, der er brancheorganisation for kommunikations- og pr-bureauerne, Tine Aurvig-Huggenberger.

”Den debat, der er i mediebranchen lige nu, afspejler meget direkte den kultur, der har været herskende mange steder på arbejdsmarkedet. Det er det, jeg vil kalde en dominant, maskulin kultur. Og den har jeg som kvindelig leder også været en del af,” siger hun. Tine Aurvig-Huggenberger var fra 1996 til 2007 næstformand i LO.

Hvad er dit indtryk af, hvordan det ser ud i kommunikationsbranchen?

”Jeg er bestemt af den opfattelse, at det er et problem i mange brancher. Jeg har også selv oplevet det i min tid i fagbevægelsen – både på arbejdspladser og internt. Jeg har ingen grund til at tro, at reklame- og kommunikationsbranchen ikke også skulle have et problem,” siger Tine Aurvig-Huggenberger og tilføjer:

”Det problem, der er tale om her, det er ikke sex. Det er magt. Det er situationer, hvor en overordnet udnytter sin position. Det har ikke en skid med sex at gøre. Det er et udtryk for en dominerende magtkultur, hvor man gør det, fordi man kan.”

Ledere skal erkende medansvar

På grund af debatten har Tine Aurvig-Huggenberger onsdag sendt et brev til alle sine medlemmer – direktørerne i bureauerne – hvor hun opfordrer dem til at gå forrest i arbejdet med at forbedre kulturen.

”Kulturændringer – og her taler jeg om tonen og den adfærd, der ikke er acceptabel længere – tager tid. Men det kræver, at lederne tager det på sig og stiller sig i spidsen og signalerer, at der er nultolerance over for sexisme.”

Har kommunikations- og pr-branchen brug for, at nogen stiller sig frem og også taler om problemerne?

”Jeg tror, det ville være godt, hvis nogle af de dygtige, mandlige ledere stillede sig ud midt på gulvet og sagde, at de også har været en del af den her kultur,” siger Tine Aurvig-Huggenberger.

”Men de får ikke bare en ny kultur ved at knipse med fingrene. Som leder skal du erkende, at du ikke nødvendigvis har de rigtige kompetencer og instrumenter til at løse det. Men hvis du erkender, at du selv kan være en del af problemet, er du forhåbentlig klog nok til at få hjælp fra nogen, der har forstand på det.”

Hvad kunne det være?

”Der findes masser af konsulenter, der er eksperter i kulturforandringer på arbejdspladser. Det kunne de jo købe sig hjælp til,” siger direktøren.

”Rædselsfuldt, at så mange kvinder skal føle sig udsat”

En undersøgelse fra 2018 af Dansk Journalistforbund viste, at det blandt DJ’s medlemmer oftest var studentermedhjælpere og praktikanter i både journalistik og kommunikation, der oplevede seksuelle krænkelser på arbejdet.

Det billede kan Tine Aurvig-Huggenberger godt genkende.

”Der er ingen tvivl om, at de unge er særligt udsatte, fordi de alt andet lige står i en mere usikker, sårbar position, når de entrerer arbejdsmarkedet. Deres ansættelsesforhold er mere usikre, og de har ikke nødvendigvis beredskabet til at takle det, hvis de står i en situation, hvor deres grænser bliver overskredet,” siger hun.

I Danske Medier vil de forbedre praktikantvejlederuddannelsen med henblik på sexisme – mener I, at man bør gøre noget i den stil i kommunikations- og pr-branchen?

”Det kan sagtens være, der skal laves kurser for dem, der er praktikansvarlige. For at højne den viden, der er om, hvordan man håndterer det. Vi vil også se på, hvad Danske Medier og Dansk Journalistforbund finder frem til. Jeg er helt sikker på, de har nogle løsninger, vi også kan bruge,” siger hun.

Grundlæggende ærgrer Tine Aurvig-Huggenberger sig over, at det først er nu – og ikke, da MeToo rullede i 2017 – at der kom schwung på kampen mod sexisme i Danmark.

”At der er sexisme, er ikke overraskende for mig. Det overraskende var, at MeToo i Danmark aldrig kom videre end nogle små skvulp. Nu ser det ud til, at vi også tager det næste skridt og begavet begynder at tale om, hvilken kultur vi skal have på arbejdspladser,” siger hun.

”Det er rædselsfuldt, at så mange kvinder stadig skal føle sig udsat, når de bare passer deres arbejde.”

0 Kommentarer

Læs også

Paula Larrain: Medierne skulle have reageret på sexisme for længe siden

Paula Larrain: Medierne skulle have reageret på sexisme for længe siden

16. SEPTEMBER 2020

Beskyldninger om sexchikane i PR-konkurs

04. SEPTEMBER 2008