Januar-blues? Sådan finder du gejst og inspiration på hjemmekontoret

”Overvej at sætte et dagligt møde i kalenderen, hvor I siger hej til hinanden og taler om noget andet end arbejde.” Her er seks gode råd til den kolde tid forude

Det er mørkt og koldt udenfor. Vi sidder hver for sig på hjemmekontorerne, og den eneste sociale kontakt med kollegerne foregår på en skærm eller en telefon.

Har du også begyndende januar-blues?

Så er du ikke den eneste. Og der er heldigvis hjælp at hente, siger arbejdsmiljøkonsulent Tom Hansen fra Dansk Journalistforbund.

Her er seks gode råd til at finde gejst og inspiration på hjemmekontoret i den kolde tid, der venter:

 

1. Tal med nogen

Mennesket er et socialt væsen. Vi har brug for at tale med vores kolleger for at holde gejsten oppe.
”Overvej at sætte et dagligt møde i kalenderen, hvor I siger hej til hinanden og taler om noget andet end arbejde. Det behøver ikke tage mere end 10 minutter,” siger Tom Hansen.

2. Gå hjem fra arbejde

For rigtig mange betyder hjemmearbejde, at fritid og arbejdstid flyder sammen. Når du har fri, så sørg for at forlade kontoret. Hvis dit hjemmekontor også er din spisestue, så klap computeren sammen og pak den væk.
”Det kan også være en god idé at klæde dig på til arbejdet, som du plejer. Så kan du tage joggingbukserne på, når du får fri,” siger Tom Hansen (iført skjorte hjemme i stuen).

3. Få luft

Der blev gået rigtig mange ture, da Danmark lukkede ned i forsommeren. Men nu er det iskoldt udenfor. Sørg for at gå ture alligevel, gerne i arbejdstiden, hvis det kan lade sig gøre. Det hjælper både på det fysiske og psykiske helbred.
”Gå eller cykl en tur hver dag. Gerne en tur, hvor pulsen kommer op,” siger Tom Hansen og tilføjer:
”Hvis du ikke kan komme ud, så sørg for at rejse dig op, bevæge dig rundt, skifte stilling, lave englehop. Hold blodomløbet i gang, så hjernen ikke går i stå.”

4. Hold pauser

”Hjemmearbejde er generelt mere effektivt, fordi mange oplever færre forstyrrelser. Men man kan ende med at sidde i timevis foran skærmen uden at spise eller rejse sig,” siger Tom Hansen.
Planlæg dine pauser, ellers glemmer du dem. Det kan også være nødvendigt at planlægge spisetid, få luft-tid eller hente kaffe-tid.

5. Husk kreativiteten

Det er svært at være kreativ eller motiveret, når man er mutters alene. Det kan hjælpe at sætte din kreativitet i system. Tal med kollegerne om dine idéer. Tilbyd at hjælpe andre. Især i kreative fag, som medie- og kommunikationsbranchen, er der brug for sparring for at være kreativ.

6. Planlæg din dag. Hver dag

Lav en liste med dagens opgaver hver morgen, og sørg for at krydse af, når du løser en opgave. Husk at sætte tid af til alt det, du ikke plejer at planlægge på kontoret: At få idéer, at tale med kollegerne, at holde pauser.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Kaos og nye idéer: Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland">

Kaos og nye idéer: Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland

26. MARTS 2020
Tine Johansen

Tine Johansen: Vi skal holde fast i strenge krav til hjemmearbejdspladsen

14. AUGUST 2020