Kaos og nye idéer: Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland

Fotos: Sara Galbiati

Nogle har lavet hjemmekontorer, andre sidder mutters alene på kontoret. Nogle kan snart ikke holde det ud mere, og andre får nye idéer af det.

Coronakrisen vender op og ned på alles liv. Vi har mødt 13 medie- og kommunikationsfolk midt i deres coronaramte hverdag.

Mød dem her:

<span class="rodt"></span><span class="rodt">Kaos og nye idéer:</span> Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland 9

↑ Ditte Giese, redaktionschef på Heartbeats.dk
”Jeg er i behandling for brystkræft og har været sygemeldt, siden jeg blev opereret i december. Det er lidt, som om jeg har været i karantæne siden da. Faktisk havde jeg lige overstået kemo og var begyndt at arbejde igen. Jeg nåede at være ude i verden og helt lykkelig over at være sammen med andre mennesker i et par uger. Så kom corona. Nu prøver jeg at finde tilbage til at arbejde fuld tid hjemme fra mit køkkenbord, mens jeg hjemmeskoler mit barn. Det går lidt op og ned, men jeg har det egentlig okay. Ved siden af arbejdet skriver jeg på en bog og dyrker online-yoga på Zoom tre gange om ugen. Måske er det her også en øvelse i at vende opmærksomheden indad i stedet for udad. Men jeg kan godt være bekymret for, hvad den her krise kommer til at betyde for mediebranchen. Den er så sårbar og sindssygt udfordret i forvejen.”

 

Kaos og nye idéer: Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland

↑ Jamilla Sophie Alvi, kulturjournalist på Jyllands-Posten
”Jeg kæmper rigtig meget med min egen usikkerhed og forventninger til mig selv i de her dage. På en måde har journalistik jo aldrig været vigtigere, end det er lige nu. Om 20 år vil man se tilbage på, hvad vi laver nu. Og så sidder jeg her og skriver menneskehistorier. Burde jeg hellere lave nyheder eller graverhistorier? Og er det godt nok? Det bringer alt, hvad jeg har af indre usikkerheder, frem. Men jeg synes, det er vigtigt også at fortælle menneskehistorier, som folk kan spejle sig i og måske finde tryghed i. Helt lavpraktisk vil jeg gerne være en holdspiller og også tage lange nyhedsvagter på avisen. Men med to børn herhjemme er det bare svært. Min mand er on call i Aarhus Kommunes krisestab hele døgnet, så lige nu er hans job faktisk vigtigere end mit. Derfor forsøger jeg at lave interviews og skrive i hullerne mellem lektier og børnetid.”

 

<span class="rodt">Kaos og nye idéer:</span> Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland 1

↑ Benjamin Kürstein, mellemøstkorrespondent for TV 2
”Lige nu er jeg indespærret med min kone og to børn i et sommerhus på omkring 50 kvadratmeter i Kulhuse ved Jægerspris. Til daglig bor vi i Beirut, hvor jeg ret tidligt dækkede coronakrisen, da den begyndte at sprede sig fra Kina. På et tidspunkt gik det stærkt, og jeg blev enig med TV 2 om, at det ikke var hensigtsmæssigt at risikere at blive fanget med små børn i et land på randen af kollaps. Så vi tog til Danmark – og ugen efter lukkede verden ned om ørerne på os. Nu forsøger jeg via WhatsApp at holde kontakten til mine kilder og bekendtskaber rundt omkring i Mellemøsten. Men det er svært med små børn, og frustrationerne er til at tage og føle på. Vi har jo ikke bare forladt et arbejde, men også et liv, som vi havde brugt et år på at etablere. Børnene savner deres venner og hverdag. Det eneste positive er, at det seneste halve år i Libanon har forberedt os relativt godt på corona, fordi landet i forvejen var i kæmpe krise og nærmer sig statsbankerot. Så vi har haft en langstrakt generalprøve på hamstring i supermarkeder og nedlukning af skoler og banker.”

 

<span class="rodt"></span><span class="rodt">Kaos og nye idéer:</span> Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland 8

↑ Louise Berg Rasmussen, kommunikationskonsulent i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune:
”Jeg startede i Aarhus Kommune 1. marts. Det blev ikke lige den start, jeg havde forestillet mig. Jeg nåede at have halvanden uge på kontoret, inden jeg blev sendt hjem til hjemmekontoret. Nu sidder jeg i mit køkken, som også er min stue, i min lejlighed. Det er en skør situation at sidde i nyt job i. Det er enormt mærkeligt at tale så meget i telefon med kolleger, man ikke kender og dårligt har fået sat ansigt på endnu. Men heldigvis er der mange corona-relaterede opgaver at kaste sig over. Jeg har lige lavet skilte med regler til byens legepladser og udendørs fitnessområder. Jeg nåede ikke at få så meget introduktion til de normale arbejdsgange, men lige nu er alle alligevel i undtagelsestilstand.”

 

<span class="rodt"></span><span class="rodt">Kaos og nye idéer:</span> Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland

↑ Asger Juhl, vært på ’Den Uafhængige Coronaupdate’ 
”Siden februar har jeg hver dag sendt ’Den Uafhængige Coronaupdate’ fra min stue på Amager. Jeg sender gennem et program, der hedder b.live, som så lægger det op på Facebook. I starten var der måske 1.000 mennesker, der så med, men de seneste dage har det været mellem 20.000 og 40.000. Jeg gik i gang, fordi jeg var utilfreds med de danske mediers dækning af corona. Jeg syntes ikke, de danske medier dækkede det nok, og særligt dækkede de det ikke kritisk nok. Nu gør medierne det pissegodt – særligt Berlingske og TV 2. Men det gik for langsomt. Og jeg mener, at man med nogen ret kan sige, at hvis medierne havde været bedre, var myndighederne også kommet op i gear noget før, og så er det ikke sikkert, vi havde manglet testkits og værnemidler nu. Det har været en øjenåbner for mig, at man efter at have googlet 10 minutter kan gå live. Det, jeg laver, er jo meget håndholdt. Men jeg kan noget, som de store tv-kanaler ikke kan: Jeg kan gøre det personligt, jeg kan gøre det autentisk, og først og fremmest kan jeg gøre det hurtigt.”

 

<span class="rodt"></span><span class="rodt">Kaos og nye idéer:</span> Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland 1

Henrik Liniger, kommentator på DR Sporten
”Man må virkelig sno sig i de her tider. Nyhedsstrømmen og arbejdspresset er voldsomt med aflysninger af blandt andet OL og EM, men samtidig forsøger jeg at holde mig mest muligt væk fra min arbejdsplads. Derfor har jeg indrettet et lille radiostudie i mit bryggers og et tv-studie oppe på mit kontor. Kontoret er også ungernes Lego-rum, så en af de første dage, jeg var direkte igennem på tv, fik min datter lige en optræden på DR. Den eneste fordel ved at arbejde hjemme er, at man selv kan tilrettelægge arbejdsdagen. Vi er midt i et husbyggeri, og lige nu har jeg faktisk mulighed for at komme ned på byggepladsen hver dag. Jeg tror også, at arbejdspresset bliver mindre den kommende tid, fordi næsten al sport er aflyst.”

 

<span class="rodt"></span><span class="rodt">Kaos og nye idéer:</span> Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland 2

Kristine Helms, art director, TV 2 Østjylland
”Jeg plejer at være rimeligt blæksprutte-agtig, men nu er jeg det endnu mere end før. Jeg har ikke børn og kan derfor hjælpe til, hvor der er brug for det. Lige nu laver jeg for eksempel rigtig mange ting til vores Instagram. Vi kører blandt andet en corona-liveblog på Instagram Stories, som det på en eller anden måde er endt med at være mig, der laver. Normalt er vi mere visuelle på Instagram Stories, men vi kan se på tallene, at folk virkelig hungrer efter nyheder lige nu.”

 

<span class="rodt"></span><span class="rodt">Kaos og nye idéer:</span> Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland 3

Jonas Schrøder, kommunikationschef i Rema 1000
”Vi har oplevet et massivt fokus fra omverdenen siden Mette Frederiksens første pressemøde. Både fra medierne, som jeg synes behandler coronakrisen sobert, men også fra Rema 1000’s kunder. Lige pludselig er alle øjnene rettet mod os. Er der varer nok, og kan vi gå mætte i seng? Vi skal hele tiden opdatere vores svar i kundeservice på, om der er håndsprit, om man skal bruger handsker, og hvor mange der må komme ind i butikkerne. Og så er der rigtig meget ekstern kommunikation – både pressehåndtering og sociale medier. Fra starten af krisen har Twitter vist sig at være ret effektivt til at styre og sætte retningen for vores budskaber fra morgenstunden.”

 

<span class="rodt"></span><span class="rodt">Kaos og nye idéer:</span> Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland 4

Emil Ryge, underviser på KBH Film & Fotoskole – gift med Sigrid Nygaard
”Vi har aldrig været mere i skoven og spist flere pandekager og drukket mere kakao end nu. Vi prøver at organisere det sådan, at jeg tager børnene ud i nogle timer om formiddagen eller eftermiddagen, mens Sigrid laver avis på fuld skrue hjemme i vores kælder. Og når jeg kommer hjem med børnene, tager hun over. Jeg forsøger at undervise og vejlede mine elever fra distancen, og så har jeg sat en række online-foredrag med fotografer op, som vi kalder Karantæne-talk. Tre aftener i træk har mellem 50 og 70 fulgt med, mens vi sendte live på Zoom. Det ret vildt, for det var egentlig bare en improviseret idé, nu hvor alle fotografer alligevel sidder hjemme og har fået aflyst opgaver. Det er virkelig prekariatet, der bløder.”

Sigrid Nygaard, fotochef på Information – gift med Emil Ryge
”Det er megaspændende at lave avis i øjeblikket – at få lov at være en del af den her historiefortælling. Men det er også helt vildt besværligt. Jeg tror, vi har mere arbejde end normalt, fordi Indland laver mange flere historier, vi skal ud og fotografere til. Visuelt er den største udfordring faktisk at være original. I sidste uge var vi ude og fotografere tomme steder, ligesom alle andre. Og i den her uge har vi lavet en serie om særligt sårbare, som vi har fotograferet gennem ruder – hvilket alle andre også gør lige nu. Jeg arbejder fra vores kælder på Amager, indtil Emil kommer hjem fra tur med børnene. Og så arbejder jeg igen om aftenen og indtil midnat for at få det til at hænge sammen. Måske virker det også mere travlt, fordi jeg har dårlig samvittighed over for Emil, der tager en stor tjans med ungerne. Og fordi de hele tiden spørger, om jeg nu skal ned og arbejde i kælderen igen.”

 

<span class="rodt"></span><span class="rodt">Kaos og nye idéer:</span> Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland 5

Rikke Egelund, pressechef for Københavns overborgmester, Frank Jensen
”Som kommune er vi en del af nødberedskabet for børn, ældre og udsatte, men man føler sig alligevel som en meget lille brik. De fleste almindelige sager er sat i stå, og politikerne tager stort set kun stilling til sager, der ikke kan vente. Jeg laver også næsten kun corona-relaterede ting. Koordinering tager helt sindssygt lang tid, når alle sidder hjemme – jeg savner den fysiske arbejdsplads, hvor man hurtigt kan komme fra a til b face-to-face. Til gengæld oplever jeg også, at nogle samarbejder bliver nemmere. I sidste uge fik vi for eksempel lynhurtigt stablet et pressemøde på benene med overborgmesteren og politiet. Der er ingen tovtrækkerier, som der kan være, når myndigheder samarbejder. Der er utroligt meget velvilje.”

 

<span class="rodt"></span><span class="rodt">Kaos og nye idéer:</span> Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland 6

Christian Lindhardt, chefredaktør på fagbladet Journalisten
”Jeg havde kun været på Journalisten i en uge, da Danmark lukkede ned. Når man starter som chef et nyt sted, har man selvfølgelig idéer til ting, man gerne vil forandre og sætte gang i, men lige nu handler det om at holde skuden sejlende. Vi er en lille redaktion, hvor alle er presset af at skulle kombinere arbejde med at passe børn og lave hjemmeundervisning. Så det har været en vild start på det nye arbejde – og det må også være underligt for redaktionen at have fået en ny chef, som de dårligt har lært at kende. Noget af det første, jeg gjorde, var at aflyse næste magasin. Dels ville det ligegyldigt hvad blive overhalet af virkeligheden, dels bruger vi kræfterne langt bedre på at udkomme løbende på journalisten.dk med de mange nyheder om vores branche, som coronakrisen dagligt kaster af sig.”

 

<span class="rodt"></span><span class="rodt">Kaos og nye idéer:</span> Vi sendte en fotograf med telelinse ud for at møde 13 kolleger i coronaland 7

Tine Fasmer, journalist og leder af Sjællandsredaktionen, Sjællandske Medier
”Jeg bor ude midt på Lammefjorden og arbejder i de her uger fra et lille bitte arbejdsværelse, som jeg normalt bruger til at sy i. Jeg plejer at have knap en time til arbejde på redaktionen i Ringsted, så på den måde er det fedt at arbejde hjemme. Men teknisk er det helt håbløst. Jeg har ikke den bedste netforbindelse herude. Og fordi der ellers er for mange på, har de fleste af os har fået cuttet den vdi-forbindelse, der normalt gør, at vi kan komme på vores system hjemmefra. Det betyder, at jeg hverken kan søge i vores arkiv, lægge billeder op, tælle linjer eller få en fornemmelse af, hvordan artiklerne er sat op på siderne. Det er lidt ligesom at arbejde med bind for øjnene. Jeg har ingen børn, så jeg kan arbejde uden at blive afbrudt. Men det bliver sgu lidt tørt til sidst, når man hverken ser kolleger eller kilder. Jeg er lige ved at være der, hvor jeg ikke kan holde det ud mere.”

 

 

 

Kopier link
data_usage
chevron_left
chevron_right