Den schweiziske overtagelse af MetroXpress A/S har i dag fået konsekvenser for to fotografer på metroXpress og 24timer, som er blevet fyret. De udgjorde sammen med en praktikant fotoafdelingen på avisen, som nu er blevet helt nedlagt. Der arbejdes på at finde en ny praktikplads til praktikanten. Derudover er der også blevet fyret en journalist.
»Jeg synes selvfølgelig, det er ærgerligt. Både for kollegerne, som har mistet deres job, men også for det visuelle udtryk i avisen, som har meget stor betydning. Det var ikke sket, hvis det var mig, der var chef, men vi er nødt til at forholde os til virkeligheden,« siger tillidsrepræsentant Rasmus Skat Andersen til journalisten.dk.
Fremover skal journalisterne på metroXpress og 24timer selv tage billeder, hvis de ikke kan få dem fra et bureau. Det er samme model, man bruger hos Tamedia i Schweiz, som overtog metroXpress og 24timer ved årsskiftet, fortæller Rasmus Skat Andersen.
I stedet for fotografafdelingen bliver der nu oprettet en stilling som billedredaktør, der dog ikke selv skal tage billeder.
»Planen er, at en af de afskedigede fotografer kan få den stilling, så der kun er tale om en fotograf-fyring,« siger Rasmus Skat Andersen.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er jo udtryk for arbejdsgivernes ønske om rationaliseringer. Lisbeth Knudsens 'vertikaler' gjorde det til praksis at sakse mere end at skrive, og således er tendensen hele vejen.
Alle i branchen kan imødese, at de på sigt skal overtage andre faggruppers arbejde. Fotografer, der ikke kan skrive, redigere og layoute, ryger ud på sigt, og de tibageværende kan lige tage opvasken, pudse vinduerne og tømme papirkurvene på redaktionen, når deadline er overstået ...
På fællesoverenskomsten kan man lave lokalaftaler der giver mulighed for at anvende fotograferende journalister. Ordlyden og indholdet er forskellig fra aftalerne, da de jo netop er lokale. Men eksemplet fra Metro/24t viser hvorfor, det er vigtigt, at vi stiller krav til indholdet i aftalerne, så vi kan undgå at stå i samme situation på arbejdspladser under fællesoverenskomsten.
Mvh. Flemming Hansen
Fotograf på Herning Folkeblad
Kære Niels Ahlmann
Jeg har ikke sagt, at fotojournalister ikke bidrager med andet end det visuelle. For selvfølgelig gør de det. Men deres primære felt er det visuelle.
Min lillebror Rune forholder sig ganske rigtig ikke til fotograferende journalister. Han er nemlig gymnasielærer. Derimod forholder jeg mig til fotograferende journalister. Problemet er blot, at metroXpress' overenskomst ikke indeholder forbud mod fotograferende journalister som fx fællesoverenskomsten. Og hvis jeg ikke husker helt forkert, så er den paragraf pt. også suspenderet.
Vh.
Rasmus Skat Andersen
TR, metroXpress
Tænk at man skal høre fra en tiilidsrepræsentant, at det er synd for det visuelle udtryk i avisen. Det er selvfølgelig ment i den bedste mening, men fotojounalistuddannelsen har vel eksisteret i henved 20 år nu og fotograferne er i dag uddannede journalistisk. Vi skulle gerne spille en større rolle end bare fylde noget visuel luft ud.Det er første og fremmest synd for læserne der mister det eneste der kunne få Metro til at konkurrere med betalingsaviserne.
Forrsten er der en regel for fotograferende journalister, sådanne forsøg må kun gennemføres så længe der er fastansatte fotografer på avisen, det er ikke tilfældet her. Det må forbundet forholde sig til, Rune Skat Andersen gør det vist ikke.
Vh Niels Ahlmann
Berlingske
De fyrede fotografer på MetroXpress kan ta' det helt roligt, Lars Lindskov har jo for nylig proklameret, at "netmedierne kan redde fotojournalistikken" - http://www.journalisten.dk/foto-formand-netmedier-kan-redde-fotojournalistikken
Vi må så bare håbe for de fyrede fotogarafer, at arbejdsløshedsunderstøttelsen række ind til MetroXpress bliver et netmedie, og genansætter dem…;-)
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Flere