I fredags landede regeringen en ny aftale om mediestøtte med Enhedslisten. Du kan læse meget mere om aftalen her.
Den nye aftale betyder en lang række ændringer, og Kulturministeriet har offentliggjort et ark med konsekvensberegninger – baseret på 2011-tal.
Det fremgår af listen, at imens en række medier – blandt andet netmedier – står til at få flere penge i støtte, kan andre blive ramt rigtig hårdt.
Hårdest går det måske ud over gratisaviserne. MetroXpress og 24timer står til at miste hele 15,7 millioner kroner hver. Dermed går støtten fra 19,7 millioner til 4,0 millioner for de to gratis dagblade.
»Det får selvfølgelig store konsekvenser. Måske ikke så meget for os som for vores læsere. Vi er i dag til stede i små 300 byer i Danmark på grund af distributionsstøtten. Men det vil fremover kun tælle en brøkdel af de byer. Det er slut med et gratis dagblad uden for de store byer,« siger chefredaktør Jonas Kuld Rathje til journalisten.dk.
Hvilke byer drejer det sig om?
»Det er det, man normalt kalder udkantsdanmark – uden for de store byer. Jeg kan ikke sige præcist, hvor mange byer det kommer til at ramme, men vi kommer kun til at være til stede i de største byer. Det er for dyrt at distribuere avisen til de mindre byer, og det var lige præcis det, støtten gik til.«
Jonas Kuld Rathje mener, det strider imod hele ideen med den nye mediestøtte, at gratisaviserne nu mister langt det meste af deres støttekroner.
»De mindre byer mister deres gratis dagblad. Det synes vi er imod ideen om at udbrede demokrati for pengene. Det er netop det, vi har gjort, især i områder, hvor der måske ikke har været så mange andre tilbud.«
MetroXpress har fået distributionsstøtte via et indviklet system, der i sig selv har været dyrt at drive. Nu lukker hele den maskine ned, og avisen vil koncentrere sig om de markeder, der kan betale sig.
Det er for tidligt at sige, om det markante pengetab vil betyde, at MetroXpress fyrer medarbejdere, siger Jonas Kuld Rathje.
I står til at miste 15,7 millioner kroner. Kan man overhovedet forestille sig, at det ikke betyder en beskæring af den redaktionelle muskel?
»Det kan jeg simpelthen ikke sige endnu. Vi har haft utroligt store omkostninger for at leve op til betingelserne for at få støtte. Men selvfølgelig kommer vi til at kunne mærke det, også på bundlinjen – det er jo ikke omkostninger, det hele. Om vi skal spare på redaktionen eller andre steder i huset, er op til vores ejere og min direktør. Det kommer an på, hvilken strategi vi vælger,« siger han.
»Men modsat nogle andre aviser har vi ikke lagt hele vores forretning an på, at vi skal modtage statsstøtte.«
Det kommer til gengæld ikke som en overraskelse, at gratisaviserne er de måske største tabere med den nye mediestøtte. Det lå allerede i den såkaldte Dyremose-rapport, der skulle anvise nye veje for mediestøtten, at gratisaviserne kunne miste det meste af støtten.
Jonas Kuld Rathje mener alligevel, det er uretfærdigt. Han peger blandt andet på den særordning, der skal sikre Information og Kristeligt Dagblad.
»I den ideelle verden var der slet ingen mediestøtte. Så kunne vi i hvert fald konkurrere lige. Jeg kan på et personligt plan godt være sur over den måde, støtten er skruet sammen på. Hvorfor er det særligt fint at være en lille avis?«
»Den nye støtte er alt i alt en stor satsning fra offentlig side på medier, danskerne ikke gider læse. Det er smagsdommeri – hvilken form for demokrati kan vi bedst lide? Jeg anerkender fuldstændigt, at vi udfylder en anden rolle end Information, vores bidrag har især været at få nye læsere, unge og folk med indvandrerbaggrund, til at samle en avis op.«
Men ville det ikke være et demokratisk problem, hvis et lille sprogområde som Danmark ikke havde mediestøtte for at sikre en vis mangfoldighed i de trykte medier?
»Jeg synes, det er grundlæggende forkert, at medier er afhængige af staten. Det er usundt. Men hvis det virkelig passer, at en avis som Information kun kan udkomme på statens nåde, hvad er så det værste? At den er afhængig af staten, eller at den slet ikke udkommer? Det er selvfølgelig bedre, at den så udkommer på statens nåde, men jeg synes, det er grundlæggende usundt, at medier – som skal være kritiske over for magthaverne – bliver betalt af dem.«
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Så er der gang i grædekonerne, men det er da for dumt, at MetroXpress mener, at skatteyderne skal være med til at finansiere, at de vil forære deres aviser væk.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen