Information har kopieret udenlandske artikler

Chefredaktøren beklager, at avisen har brugt artikler uden tilstrækkelig kildeangivelse. »Vi skammer os over de to artikler, at vi har behandler dem på den måde,« siger han. Avisen strammer nu op på procedurerne

Dagbladet Information har i to tilfælde bragt artikler, der nærmer sig rene oversættelser fra det amerikanske magasin Wired og den tyske avis Süddeutsche Zeitung.

Desuden har avisen bragt en række artikler fra udenlandske medier, hvor dele af originalartiklerne er blevet oversat snarere end refereret.
Det fremgår af en beklagelse i avisen på side 5 i dag og ved de to artikler på nettet.

Chefredaktør Christian Jensen siger, at artiklerne ikke lever op til Informations journalistiske standarder, fordi der er nogle sammenfald der ikke må være.
Redaktionen opdagede det, da en læser på Facebook gjorde opmærksom på sammenfaldet med Wireds artikel.

»Det var simpelthen ikke i orden. Artiklen var oversat,« siger Christian Jensen.

Han kalder Informations artikler om WikiLeaks og unges pubertetsalder for meget beklagelige fejl.

»Vi skammer os over de to artikler, at vi har behandler dem på den måde,« forklarer han.

1. juli 2013 bragte Information artiklen »WikiLeaks blev offer for egne metoder.«

Artiklen har ifølge Information ”væsentlige sammenfald” med artiklen »WikiLeaks Volunteer Was a Paid Informant for the FBI«, der blev bragt i det amerikanske magasin Wired få dage tidligere.

Artiklen i Wired indledes således:

“On an August workday in 2011, a cherubic 18-year-old Icelandic man named Sigurdur “Siggi” Thordarson walked through the stately doors of the U.S. embassy in Reykjavík, his jacket pocket concealing his calling card: a crumpled photocopy of an Australian passport. The passport photo showed a man with a unruly shock of platinum blonde hair and the name Julian Paul Assange.”

Og i Information:

”En augustdag i 2011 gik en trind ung mand ind på den amerikanske ambassade i Reykavjik. Med sig havde han en kopi af et pas med et foto en mand med en platinblond, uglet frisure: den australske statsborger Julian Assanges pas.”

Der er ingen kildeangivelse i Informations artikel om WikiLeaks, og det fremgår derfor ikke, at kilderne har udtalt sig til Wired – og ikke Information.

Det andet eksempel drejer sig om artiklen »Bryster som niårig, kønsbehåring som tiårig« fra 5. april 2013, som har væsentlige lighedspunkter med en artikel fra Süddeutsche Zeitung Magazin sidste år.
Her angives Süddeutsche Zeitung dog som kilde til to af artiklens citater.

Der har tidligere været problemer med kilderne i Informations udenrigsdækning.

I 2011 kunne Journalisten skrive, at en af Informations korrespondenter i en række tilfælde havde refereret kilder, han ikke havde talt med. Blandt andet en politimand, der viste sig at være død.

Dengang forklarede chefredaktør Christian Jensen – som ikke var ansat på avisen, da korrespodents artikler blev bragt – at der var tale om en sag fra fortiden.
»Den blev håndteret i fortiden og har ingen relevans for nutiden,« sagde Christian Jensen dengang til Journalisten.

Avisen undersøgte i 2011 efterfølgende korrespondentens artikler og fandt tre eksempler på interviews fra medier, som var brugt uden kildeangivelse.

På spørgsmålet om der er lighedspunkter mellem de to sager, siger Christian Jensen i dag:

»Jeg vil ikke drage sammenligninger mellem de to sager, men forholder mig til det, vi har gjort her.«

I den aktuelle sag har avisen ud over de to tyske og amerikanske artikler fundet artikler, hvor der er henvist til andre medier. Ifølge Christian Jensen er eksemplerne mere i gråzonen.

»Men der er afsnit, hvor der er taget lige lovlig meget noget fra originalmediet,« siger han

Sagen får nu Information til at foretaget en opstramning af de interne procedurer for videreformidling af journalistik bragt i andre medier.
 

0 Kommentarer