World Press Photo om plagiat-sag: Ikke i strid med reglerne

Tysk World Press Photo-finalist, som beskyldes for at have plagieret en iransk fotografs arbejde, bliver ikke diskvalificeret fra konkurrencen

En af finalisterne i årets World Press Photo, den tyske Maximilian Mann, har de seneste uger været kilde til debat i foto-verdenen.

Det hele startede med, at den tysk-iranske dokumentarfotograf Kaveh Rostamkhanis publicerede et blogindlæg med flere af den tyske fotografs billeder opstillet over for den iranske fotograf Solmaz Daryanis projekt om samme emne.

Begge projekter omhandler den samme saltsø i det nordvestlige Iran og minder umiskendeligt meget om hinanden. Derfor rejste Rostamkhanis indlæg spørgsmålet om, hvorvidt den tyske fotograf har plagieret den iranske fotografs arbejde.

Journalisten har tidligere skrevet om, hvordan Rostamkhanis indlæg har resulteret i, at Manns arbejde er blevet sat under lup af et særligt panel hos World Press Photo. Også flere danske fotoprofiler mente dengang, at han skulle diskvalificeres fra konkurrencen.

I sidste uge afholdt panelet to møder online for at diskutere, hvorvidt den tyske fotograf har ageret i strid med konkurrencens vilkår og betingelser, og om han skal diskvalificeres fra konkurrencen.

Ikke i strid med lovgivningen

Det såkaldte Post-Award Review Panel har med udgangspunkt i hollandsk lovgivning og eksterne vurderinger fra eksperter i henholdsvis copyright og plagiat i fotografi konkluderet, at Manns billeder ikke krænker lovgivningen om ophavsret.

Dermed er de heller ikke i strid med konkurrencens etiske retningslinjer eller adgangsreglerne for årets konkurrence, skriver de i en pressemeddelelse fra i dag.

Derudover har panelet forsøgt at forholde sig til brud på en række dilemmaer i relation til konkurrencens etiske retningslinjer, som blandt andet kræver, at fotografer er åbne og gennemsigtige omkring hele arbejdsprocessen for deres billeder.

Men også her er konklusionen, at Manns bidrag til konkurrencen ikke har været i strid med World Press Photos etiske retningslinjer.

Panelet har bestået af tre medlemmer, Lars Boering, den administrerende direktør for World Press Photo Foundation, Ebba Hoogenraad, advokat og tidligere medlem af bestyrelsen for World Press Photo Foundation, og juryformand for miljø og natur Sabine Meyer.

Vinderne af årets konkurrence vil blive annonceret 16. april.

3 Kommentarer

Kirsten Jørgensen
15. APRIL 2020
Maximilian Mann har vist da glemt noget, andre kalder faglig stolthed.
Niels Riis Ebbesen
14. APRIL 2020
Hmm… Maximilian Mann er en anerkendt tysk fotograf, og Solmaz Daryanis er bare en ukendt iransk kvinde, så udfaldet af denne sag er sådan set forventeligt.
Jørn Stjerneklar
14. APRIL 2020
Det foretagende er pilråddent. Utroligt mine kolleger bliver ved med at sende bidrag år efter år. Priserne er ligesom Nobels Fredspris udhulet af alt for mange skandalesager gennem årene. Lars Boering er en svag direktør, der ellers lovede forandring.

Læs også

Fotograf nomineret til World Press Photo undersøges for plagiat

03. APRIL 2020