JP fortryder “øh”-interview – brød egne citatregler

»Normalt citerer vi ikke kilder, der stammer eller siger øh og æh og buh og bæh. Og det burde vi heller ikke have gjort her,« siger Jyllands-Postens indlandsredaktør, Christina Agger, efter at avisen i sidste uge bragte et usædvanligt citat fra en Venstre-politiker. Politikeren selv var overrasket

»Vi vil fremadrettet prioritere. Hvis vi en dag kommer til magten, så vil vi jo. Så. Så vil vi. Øh. Så har vi. Må jeg ringe til dig lidt senere?«

Sådan er Venstres psykiatri-ordfører, Jane Heitmann, citeret i Jyllands-Posten i sidste uge. I en artikel om ubrugte satspulje-millioner blev hun spurgt, om Venstre vil sørge for, at psykiatrien kommer på finansloven, hvis partiet kommer til magten. Det bliver hun spurgt om tre gange, og sidste gang svarer hun altså med citatet ovenfor.

Bagefter slutter Jyllands-Postens artikel med sætningen: ”Jane Heitmann tilbød at vende tilbage onsdag – og dermed efter redaktionens deadline”.

Men nu fortryder Jyllands-Posten, at avisen brugte det usædvanlige citat med de mange punktummer og "øh".

JP fortryder direkte citat

Indlandschef Christina Agger forklarer:

»Man kan spørge sig selv, om hun burde have været citeret på den måde. Og svaret er, at nej, det burde hun ikke have været. Det er jo gjort for at illustrere over for læserne, at vi rent faktisk forsøger at holde hende fast på et spørgsmål, som hun adskillige gange har svaret uden om på. Men normalt citerer vi ikke kilder, der stammer eller siger øh og æh og buh og bæh. Og det burde vi heller ikke have gjort her,« siger hun.

Men hvordan slipper citatet igennem redigeringen, hvis det strider imod jeres normale praksis?

»Det vil jeg også gerne indrømme, at vi havde en diskussion om. Sådan er det jo at lave avis. Vi havde en diskussion, og til sidst valgte jeg, at vi skulle trykke det for at vise læserne, at vi faktisk forsøgte at få hende til at svare. Så det er mit ansvar,« siger hun.   

Jane Heitmann: Jeg blev forstyrret på mit kontor

Christina Agger fortæller, at det først efterfølgende blev klart for hende, at de kunne have illustreret, hvordan Jane Heitmann undviger at svare på avisens spørgsmål, uden at have citeret hende for bl.a. at sige øh.

»I stedet for et direkte citat kunne vi have vist det ved at beskrive det. På den måde kunne man have fået pointen frem uden det her direkte citat. Det havde været bedst,« siger hun.

Tidligere på året kritiserede Morten Messerschmidt i skarpe vendinger Metroxpress for at have citeret ham for at sige ’øh’ flere gange – noget, som avisen efterfølgende var ude at fortryde. Jane Heitmann er dog mere lavmælt i sin kritik af Jyllands-Posten.

»Jeg blev afbrudt midt i interviewet med Jyllands-Posten af noget, som skete på mit kontor. Så jeg blev naturligvis lidt overrasket, da jeg så afslutningen på interviewet. Men den slags må man jo som politiker tage oppefra og ned,« siger hun.

På spørgsmålet om, hvorfor hun ikke efterfølgende vendte tilbage til journalisten, svarer hun, at hun havde fået indtryk af, at vedkommende først havde deadline på artiklen dagen efter, og at hun dermed kunne vende tilbage der.

0 Kommentarer