Den Korte Avis bruger ikke fotobylines

Ralf Pittelkow og Karen Jespersens Den Korte Avis undlader i stort omfang at skrive fotobyline på de billeder, de bruger. Det er i strid med ophavsretsloven

I sidste uge indgik Den Korte Avis forlig med Dansk Journalistforbund efter at have brugt andre journalisters artikler uden tilladelse.

Men Den Korte Avis har også problemer med ophavsretten, når det gælder brug af fotos. Stort set alle billeder på Karen Jespersen og Ralf Pittelkows nyhedsside bliver bragt uden fotobyline. Det sker i strid med ophavsretsloven.

Ifølge jurist i Dansk Journalistforbund Anders Sevel Johnsen er det i strid med loven om ophavsret at bringe billeder uden at kreditere ophavsmanden.

»Ifølge ophavsretslovens paragraf 3, stykke 1 skal man kreditere ophavsmanden til de billeder, man bruger. God skik for kreditering på et netmedie er, at man som fotograf får sit navn på,« siger Anders Sevel Johnsen, der understreger, at han udtaler sig generelt om reglerne for brug af fotos, ikke om konkrete billeder på denkorteavis.dk.

Ralf Pittelkow og Karen Jespersen har ikke svaret på Journalistens henvendelse. Det har dermed ikke været muligt at spørge til Den Korte Avis’ politik for brug af billeder. Det er i sagens natur vanskeligt at se, hvor denkorteavis.dk har sine billeder fra – netop fordi der mangler kreditering.

Søger man i billed-id på hvert enkelt billede på sitet, finder man blandt andet en tophistorie med et billede fra Københavns Vestegns Politi af en politibetjent i en fotovogn. Billedet er taget af Københavns Vestegns Politi og lagt på Twitter,

Hos Vestegnens Politi oplyser man, at man gerne må bruge politiets billeder, men at man skal huske at kreditere.

Folketinget har samme politik. Det er i orden at bruge Folketingets billeder, man skal bare huske at oplyse kilden. Alligevel har Den Korte Avis blandt andet fotos af økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, hvor den ene halvdel af billedet ligner Folketingets pressebilleder af ministeren.

Andre af Folketingets medlemmer, for eksempel Holger K. Nielsen, optræder i såkaldte collager. Alt sammen uden kreditering, selv om der i Folketingets regler for brug af fotos står, at portrætfotos af folketingsmedlemmerne og fotos i billedgallerierne frit kan gengives ”med behørig kildeangivelse og kreditering af fotografen.

Collage med Bødskov

En collage, det ikke er lykkes Journalisten at finde fotograferne bag, forestiller justitsminister Morten Bødskov sammen med terroristlignende mænd med bazooka.

Collagen findes også i en version, hvor Bødskov på billedet får selskab af formanden for Folketingets Indfødsretsudvalg, Christian Langballe – hvor billedet af Langballe stammer fra Folketingets fotoarkiv.

Samtidig bruger Den Korte Avis ofte billeder, hvor man har affotograferet et tv-program ved at tage et billede af fjernsynsskærmen. Det gælder for eksempel TV2 Nyhederne.

Til en anden historie er det taget et grab fra en videooptagelse fra Frankrig, som stern.de krediterer nyhedsbureauet Reuters for.

Ifølge DJ's jurist overtager man ikke ophavsretten til et billede ved selv at tage sit eget billede af det.

»Selv om du tager et billede af en tv-skærm, har du ikke rettighederne til billedet. Rettighederne har dem, der lavede optagelserne. Hvis du bruger den slags billeder, kan der opstå problemer både med ophavsmanden og mediet, som har sendt tv-udsendelsen,« siger Anders Sevel Johnsen.

Han tilføjer, at han i sin tid i DJ kun i ét tilfælde har fået en henvendelse, hvor der systematisk var problemer med manglende kreditering.

»Men vi har løbende sager for vores medlemmer om manglende kreditering af fotos. Jo længere ned man kommer i professionalisme, jo større er ukendskabet til reglerne,« forklarer han.

Hvad skal fotografer gøre for at undersøge, om deres ophavsret er blevet krænket?

»Hvis du finder dit billede, og det ikke er krediteret, er din ophavsret krænket. Dernæst skal du undersøge, om der er betalt for billedet, hvis du for eksempel har overdraget det til et billedbureau. Det kan godt være, at netmediet har købt det, men at de har glemt at sætte byline på.«

Den Korte Avis bruger også billeder fra billedbureauet Colourbox uden at kreditere bureauet. Colourbox oplyser dog til Journalisten, at man har en aftale om levering af billeder til siden.

0 Kommentarer