Først stod DR hårdt på, at DR uden videre kunne viderebringe offentligt tilgængelige billeder hentet på sociale medier.
Redaktionschef på dr.dk Christian Lindhardt forklarede over for Journalisten – i strid med to eksperter – at dr.dk ikke gør noget forkert, når de via Storify bruger billeder fra Instagram.
»Jeg mener ikke, at vi krænker ophavsretten. Vi viser, hvad folk selv har lagt ud. Vi har ikke downloadet billedet, og billedet ligger stadig på den oprindelige placering på Instagram, som vi viser gennem Storify. Vi viser det i vores miljø, men billedet ligger ikke på vores side,« sagde Christian Lindhardt.
I en artikel på dr.dk blev det formuleret således:
”Som eksempel har vi på dr.dk lov til at bruge offentlige billeder, som vi kan søge frem gennem tjenesten Storify.”
Men nu ændrer DR forklaring. Det sker i en e-mail fra Christian Lindhardt til Journalisten:
”I en artikel på journalisten.dk om dr.dk’s brug af fotos fra sociale medier er jeg citeret for, at der ikke er noget juridisk, der forhindrer, at DR kan embedde offentligt indhold fra sociale medier og bruge det i historier, som DR publicerer og vinkler.
Jeg skal hermed præcisere den udtalelse, da vi nu har undersøgt sagen yderligere og fundet belæg for, at der i hvert fald for nogle sociale mediers vedkommende er begrænsninger for, hvordan andre medier kan viderebringe og/eller embedde offentligt tilgængelige billeder fra sociale medier. Det var jeg ikke tilstrækkeligt opmærksom på, da jeg talte med journalisten.dk, hvilket jeg naturligvis skal beklage.”
Journalisten har spurgt Christian Lindhardt hvilke sociale medier, DR stadig kan viderebringe billeder fra uden begrænsninger. Men Christian Lindhardt ønsker ikke at uddybe yderligere.
Ændringerne får også konsekvenser for en artikel, dr.dk har publiceret om emnet:
”Derfor var det ikke rigtigt, da vi i en artikel på dr.dk skrev, at hvis billeder ”ligger offentligt tilgængeligt, kan de også bruges lovligt på nogle tjenester på nettet. Som eksempel har vi på dr.dk lov til at bruge offentlige billeder, som vi kan søge frem gennem tjenesten Storify”. Den omtalte passage i artiklen er nu rettet, ligesom billederne er fjernet,” skriver Christian Lindhardt til Journalisten.
I Journalistens artikel kritiserede mediejurist Sten Schaumburg-Müller fra Aarhus Universitet DR’s politik:
»At billeder er offentligt tilgængelige, gør ikke uden videre al senere brug lovlig. Det er kritisabelt, at DR har noget så juridisk forkert til at stå på deres hjemmeside,« sagde Sten Schaumburg-Müller.
Og Søren Sandfeld Jakobsen, mediejurist fra Aalborg Universitet, var helt på linje med Sten Schaumburg-Müller.
»Jeg forstår slet ikke deres argument. DR har en hjemmeside, hvor billederne fremgår, og det er sagens kerne. Det er en ny offentliggørelse af de her billeder.«
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Her søndag aften kan man i 21 Søndag se DR bringe videomateriale fra Telegraph.co.uk, som DR har fundet på Youtube. Med krediteringen: "Youtube" (!)
Gad vide, hvad DR ville sige til, at andre brugte DR's eget materiale på samme måde.