Nils Hanson, projektleder på svenske Uppdrag Granskning, der laver undersøgende tv-journalistik, forklarede i går til Journalisten, at han håber, at seerne nu vil finde programmet endnu mere troværdigt.
Det siger han, fordi Uppdrag Granskning er begyndt at offentliggøre hele manuskriptet og al dokumentation fra programmet på nettet.
»Vi vil gerne være åbne for vores publikum, og jeg håber, at det her vil øge vores troværdighed. Jeg tror også, at det vil gavne vores journalister. De er nødt til at være endnu mere præcise nu,« lød det fra Nils Hanson.
TV 2 hopper ikke med på vognen
Men dokumentarredaktør på TV 2 Lasse Bjerre siger, at Operation X ikke har tænkt sig at følge trop.
»Det virker, som om Uppdrag Granskning gør det her, fordi de har et problem med troværdigheden. Det har vi ikke. Processen med at finde frem til kilderne er en del af historien i vores programmer, så vi lægger allerede noget åbent ud. Vi har vist over 70 programmer, og vi har fået meget lidt kritik,« siger han.
Men Lasse Bjerre fra TV 2 afviser dog ikke, at enkelte dokumenter kan lægges ud på Operation X’s hjemmeside.
»Vi lægger indimellem ting ud, men det er ikke noget, vi gør systematisk. Vi skal i princippet kunne lægge alt frem, så vi er ekstremt opmærksomme på det og gør meget ud af at have alt i orden,« siger han.
Derimod forklarer Naja Nielsen, tv-chef på DR Nyheder, at 21 Søndag på DR 1 overvejer at øge åbenheden om researchen.
"Det er en meget interessant tanke, og vi overvejer, om vi skal gå samme vej,” skriver hun i en e-mail til Journalisten. Hun forklarer, at 21 Søndags redaktør, Jesper Steen Olsen, reporter Dorte Grønborg og fotograf Kasper Bielefeldt allerede har været på besøg på Uppdrag Granskning for at få inspiration.
Hun understreger dog samtidig, at der kan være faldgruber ved at lægge alt frem.
"Overvejelserne i retning af at være forsigtige går naturligvis på, at vi som kritisk og afslørende magasin ofte får nogle temmelig stærke kilder på nakken, som ikke bryder sig om den kritiske dækning. De stiller i dag ofte med en hær af advokater og kommunikationsrådgivere, hvis opgave er at få stoppet historien eller få skabt tvivl om den. I de tilfælde kan det være nødvendigt at holde kortene ret tæt til kroppen. Det gælder selvfølgelig også, hvis vi bruger anonyme eller svage kilder, hvor vi har en særlig forpligtelse til at beskytte dem,” skriver hun til Journalisten.
Også i den svenske model sløres visse kilders navne i den fremlagte dokumentation.
Tom Heinemann, freelance tv-dokumentarist, gør allerede lidt af det samme som Uppdrag Granskning. På siden CarbonCrooks.tv har han således lagt manuskript og interviews ud i fuld længde i forbindelse med sin seneste dokumentar om klimakvoter.
»Tv er så magtfuldt et medie, at vi skal tåle at blive kigget i kortene hele vejen igennem. Ved at gøre det her kan seerne grave et spadestik dybere, for det er jo ikke alt, man kan have med i sin film,« siger Tom Heinemann.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.