Bag om billedet: Billede af mulig henrettelse

Da Politiken fik billedet af mulige henrettelser foretaget af Islamisk Stat fra Associated Press, valgte de i første omgang ikke at bringe det. Men så fortrød de, fortæller Thomas Borberg, fotochef Politiken: »Fordi historien handlede om propagandakrigen, syntes vi, at det gav mening«

Billedet stammer fra en islamistisk hjemmeside. Det blev sendt ud af Associated Press 13. juni og bragt i Politiken og på nettet 17. juni. Thomas Borberg, fotochef Politiken, fortæller: 

 »Da vi fik billedet fra Associated Press, valgte vi i første omgang ikke at bringe det.«

»ISIS hævdede, at de havde slået 1.700 ihjel, men det kunne vi ikke få bekræftet. Fire dage senere brugte vi billedet til en historie om den virale offensiv fra ISIS, hvor vi beskriver, hvordan ISIS bruger billeder massivt i deres propaganda.«

»Der var andre billeder fra samme situation, hvor man kunne se, at folk var blevet henrettet. De billeder valgte vi ikke at bringe, fordi de var for voldsomme. De viste lemlæstede mennesker, og man kunne se folks ansigter. Men sammen med oplysninger fra andre medier bekræftede det os i, at begivenheden var ægte.«
 
»Når en hær eller et regime er med til at bestemme, hvilke billeder der skal bringes, skal man som nyhedsmedie være varsom. Det gælder både ISIS, nordkoreansk propaganda eller billeder taget af fotografer, der er embedded med vestlige styrker og kun viser den ene side af krigen.«
 
»Da vi bragte billedet fra ISIS, vidste vi godt, at det kunne gøre folk bange, og at vi gik terroristernes ærinde. Men fordi historien handlede om propagandakrigen, syntes vi, at det gav mening«.
 
Fortalt til Jakob Albrecht 

Foto: ISIS

0 Kommentarer