NewSpeek: »Vi er ikke tilhængere af Pressenævnet«

Pressenævnet skal ikke bestemme, om den borgerlige blog NewSpeek Networks overholder god presseskik. »Vores etik er fremragende,« siger stifteren og cavlingvinderen Jeppe Juhl

Den omdiskuterede, borgerlige blog NewSpeek Networks er ikke tilmeldt Pressenævnet og har heller ingen aktuelle planer om at blive det. Dermed ligger mediet på linje med Den Korte Avis, som er ude i et mindre stormvej på grund af annoncørflugt i disse dage.

»Vi er ikke tilhængere af Pressenævnet. Hvorfor skal konkurrerende medier bestemme, om vi overholder god presseskik?« spørger Jeppe Juhl, journalist, cavlingvinder og initiativtager til bloggen.

NewSpeek betegner sig selv som "Danmarks eneste politisk-ukorrekte medie". Sitet er skabt med penge fra it-manden Kevin Mikkelsen, og bidragyderne tæller blandt andre tidligere formand for Den Danske Forening Ole Hasselbalch, debattøren Iben Thranholm og den tidligere formand for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard.

Opgør med kulturradikale medier

Formålet med sitet er at bidrage med indlæg, de etablerede medier ikke bringer.

”Det er tid til et opgør med de kulturradikale statsstøttede medier”, står det på sitet

Journalisten og debattøren David Trads har kaldt NewSpeek for ”det yderste højres tosser”.

”Der er intet positivt at sige om indvandring fra muslimske lande. Intet overhovedet,” har Jeppe Juhl fortalt Berlingske.

Fremragende etik

Jeppe Juhl siger, at NewSpeek ikke skal have fri bane til at lyve eller opføre sig uetisk. Han bryder sig bare ikke om, at andre mediers repræsentanter i Pressenævnet skal fælde dom over NewSpeek.

»Det er jo medier, som typisk ikke kan lide os. Ligesom de ikke kan lide Den Korte Avis, der bliver modarbejdet netop nu,« forklarer han med henvisning til en række annoncørers aktuelle flugt fra Den Korte Avis.

Hvis NewSpeek laver en fejl, vil den blive rettet med det samme, lover Jeppe Juhl.

»Vores etik er fremragende. Derudover er der lovgivning, som beskytter mod for eksempel ærekrænkelser,« siger han.

Vil forelægge kritik

NewSpeek begyndte som et blogmedie i efteråret 2016. Planen er ifølge Jeppe Juhl at lave mere journalistik i fremtiden.

»Til den tid må vi overveje, om vi skal være medlem af Pressenævnet. Jeg ser ikke nogen grund til det lige nu,« siger han.

I de presseetiske regler står der blandt andet, at oplysninger, som kan være skadelige, skal efterprøves i særlig grad, inden de bringes – ”først og fremmest ved forelæggelse for den pågældende”.

Den del af reglerne har Jeppe Juhl tænkt sig at overholde, forsikrer han.

Subjektivitet kan blive et problem

Reglen om, at det ”skal gøres klart, hvad der er faktiske oplysninger, og hvad der er kommentarer”, er derimod ikke helt så ligetil.

»Det er rimeligt klart, at vi laver en ny form for kommenterende journalistik, og der vil vi få et problem i forhold til de såkaldt presseetiske regler. Hvor går grænsen for et erklæret subjektivt medie?« spørger han.

Mens aviser og blade automatisk er tilmeldt Pressenævnet, skal netmedier selv aktivt tilmelde sig. Det har 713 medier gjort. Et af de netmedier, som fortsat ikke er tilmeldt Pressenævnet, er Den Korte Avis. Det har ført til kritik fra en række politiske partier og Dansk Journalistforbund, der kritiserer, at mediet modtager mediestøtte, uden at man kan klage over dem.

Jeppe Juhl siger, at NewSpeek ikke har tænkt sig at søge om mediestøtte.

0 Kommentarer