For nichemedier er det ofte svært at tjene penge på nyheder. Til gengæld kan det være en god forretning at supplere nyhedsjournalistikken med specialrapporter inden for mediets stofområde. Det viser erfaringer fra svenske Medievärlden.
»Rapporterne og analyserne er i dag den vigtigste indtægtskilde, vi har. De står for mere end 2/3 af vores indtægter,« siger chefredaktør Axel Andén.
Hver måned udgiver Medievärlden 5-9 rapporter om forretningsudviklingen i mediebranchen. Prisen for et abonnement på Medievärlden Premium er 5.540 danske kroner. Skribenterne er Medievärldens egne journalister, analytikere, forskere, erfarne branchefolk og tidligere mediechefer.
I en rapport tidligere på året fremgik det for eksempel, at indtjeningen i små svenske medievirksomheder er lige så høj som i store fusionerede mediekoncerner. Medievärlden Premium har også kigget på medieverdenens modtagelse af Facebook Instant Articles og unges medieforbrug.
Medarbejderne overtog
Tre medarbejdere købte i 2013 Medievärlden, da de tidligere ejere i brancheforeningen Tidningsutgivarna trak sig efter mange år med underskud.
»Vi talte om, hvad vi skulle gøre for at overleve, og vi fandt ud af, at vi ville prøve at udnytte den position, vi har som et seriøst og troværdigt nichemedie. Rapporterne passer godt til det, vi står for,« siger Axel Andén.
Han forklarer, at kunderne er mediechefer, mediebureauer, analytikere, myndigheder og forskere i hele Norden.
»Vi tilbyder abonnenterne en tjeneste, der koster penge. Til gengæld sparer de tid på at fremskaffe oplysningerne selv.«
På to år har Medievärlden nået sit mål med at have 200 kunder. I alt er der faktisk 1.400 abonnenter, fordi nogle kunder er erhvervsvirksomheder.
Dropper ikke nyhederne
De fleste kunder er svenske, men der er også en del i den svensktalende del af Finland og en håndfuld i Danmark.
Omlægningen betyder ikke, at Medievärlden har droppet nyhedsjournalistikken, faktisk har man netop ansat en ekstra nyhedsjournalist på redaktionen.
Hvis de fleste penge ligger i at lave rapporter, burde I så ikke holde op med at lave nyheder?
»Det er det, folk siger til os, at vi skal gøre. Men for os er sitet en vigtig platform til at nå ud til mange mennesker. Det er der, vi kan skrive om publicisme, etik og andre områder, som der måske ikke er så mange penge i at lave analyser om,« forklarer Axel Andén.
Lav et nyt produkt
Han siger, at brede omnibusmedier vil få svært ved at kopiere Medievärldens model. Den egner sig bedst til små medier med en klar niche.
»Man skal finde sin niche og lave en model, hvor det er en del af tilbuddet,« siger han.
Ved at introducere rapporterne som et nyt tilbud blev det lettere at tage penge for ydelsen.
»Den vigtigste beslutning, vi traf, var, at Medievärlden Premium ikke skulle være en del af det eksisterende åbne site. Det skulle være noget helt andet – på en anden platform. Hvis folk gennem længere tid har vænnet sig til, at indhold er gratis, er det psykologisk svært pludselig at forlange penge for det. Det er nemmere med et nyt produkt,« siger Axel Andén.
Under de gamle ejere var underskuddet 1,6 millioner kroner. Det bliver i år vekslet til indtægter på 1,6 millioner kroner. Medarbejderne får 24.000 kroner om måneden i år. Det er tæt på gennemsnitlønnen for journalister i Stockholm på 29.700 kroner.
»Det er en ok journalistløn,« siger Axel Andén.
Hør mere om Medievärldens forvandling i det svenske journalistforbunds podcast, Journalistpodden. (Åbner som mp3)
Rettelse 9. november 2015 klokken 12:31: Det har i en tidligere version fremgået, at Medievärlden havde et overskud på 1,6 millioner. Der er tale om indtægter for 1,6 millioner kroner
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.