Han fotograferede Greta Thunbergs første skolestrejke: ”Hun sad alene, og de voksne gik bare forbi hende”

Svensk fotograf tog et af de første billeder af Greta Thunberg til hendes første skolestrejke for klimaet. ”Jeg forsøgte sammen med nogle andre journalister at sælge historien om skolepigen, der strejkede for klimaet, til et svensk magasin, men de var ikke interesserede,” siger Adam Karls Johansson

I over et år har børn over hele verden strejket fra deres skoler for at råbe politikerne op og kæmpe for klimaet. Den verdensomspændende bevægelse startede med den svenske pige Greta Thunberg, som sidste uge talte for verdens ledere i FN. Den svenske journalist og fotograf Adam Karls Johansson tog et billede af hende under hendes allerførste skolestrejke.

”Hun sad alene, og de voksne gik bare forbi hende. Det var, som om de slet ikke lagde mærke til hende,” siger han.

Billedet, som Adam Karls Johansson tog med sin mobiltelefon, er siden blevet spredt vidt og bredt på nettet i en sort/hvid og beskåret udgave.

Først blev han slet ikke krediteret for billedet, men for nylig blev han kontaktet af The Daily Show, som gerne ville bringe hans billede. Det var første gang, han fik penge for billedet.

”Det er altid dejligt, når ens billede bliver delt af mange mennesker. Og selvfølgelig fortjener jeg at blive krediteret. Måske kan det her åbne nogle døre for mig som fotograf. Jeg er også reklamefotograf, men jeg vil rigtig gerne lave nogle flere historier om, hvad der foregår rundt omkring i verden.”

En optimisme i klimabevægelsen

Adam Karls Johansson har selv været involveret i klimabevægelsen tidligere, og han har både fotograferet under COP 21 i Paris og været i Standing Rock i North Dakota for at fotografere de masseprotester, der kom i kølvandet på den kontroversielle rørledning.

Han havde ligeledes dækket skovbrande i sin hjemby, og det skræmte ham, at klimaforandringerne på den måde kom og bankede på hans bagdør.

”Da Greta begyndte at strejke, kom der en optimisme ind i klimabevægelsen. Greta er meget ærlig. Når politikere taler om klimaet, bliver det ofte til et spørgsmål om højre- og venstrefløj, men hun har ikke nogen interesse i det. Hun bekymrer sig bare om klimaet,” siger han.

”Jeg tror, mange mennesker har sympati for et lille barn. Jeg tror, det er derfor hun har haft så stor betydning.”

Kunne ikke sælge historien

Adam Karls Johansson havde et stykke tid fotograferet for klimabevægelsen We Don’t Have Time, og i august sidste år sendte de ham ud for at undersøge, hvad det var for noget med en skolepige, der strejkede for klimaet.

”Jeg forsøgte sammen med nogle andre journalister at sælge historien om skolepigen, der strejkede for klimaet, til et svensk magasin, men de var ikke interesserede. De sagde, at det ikke var en stor historie, og at det nok ville gå over hurtigt. Et år senere er hun på forsiden af Time Magazine og i talkshows over hele verden,” siger han.

Han havde ikke set nogen pressebilleder af Greta Thunberg, inden han tog billedet til hendes første skolestrejke, og han tror, hans billede er et af de første, der blev taget af hende som miljøaktivist. Han lavede et videointerview med Greta Thunberg på engelsk og tog nogle billeder med sit kamera, hvor han forsøgte at vise, at folk omkring hende bare gik videre uden at lægge mærke til hende. Men med sin mobil tog han et enkelt billede, hvor hun sidder alene med sit skilt.

”Det er virkelig sejt, at et menneske kan have så stor en betydning og starte en global klimabevægelse,” siger han.

 

3 Kommentarer

Bo G. Karlsen
27. SEPTEMBER 2019
Det er egentlig en skam, at det er den beskårne udgave, der deles. Det originale billede set af Adam Karls Johansson fortæller en langt stærkere historie og har en helt anden balance og spænding. Men det er nu en skøn lille krølle på en stor begivenhed, et billede der vil blive husket.
Else violetta arenshøj
27. SEPTEMBER 2019
Vi ermillioner der støtter op om dig gretha tunberg unge som gamle jeg er selv 73 år klimaet står øverst på min liste for vores smukke blå planet den fylder mit hjerte med ømhed og kærlighed kærlig hilsen fra else violetta?
Lena Dyhrberg
27. SEPTEMBER 2019
I ser og hører en ung teenager. Hun har gjort et fantastisk oplysende og inspirerende arbejde for hele verdens øgede bevidsthed om klimaet. En enkelt dag hvor overbevisningen i interview ikke er optimalt og den dygtige pige skal væltes. Hvorfor gør I det ???
Jeg beundrer den unge Thunberg