»Det her er internettets værste mareridt«

Flere journalister oplever, at deres artikler dukker op på hjemmesiden docplayer.dk uden tilladelse. Freelancer kalder det »tyveri«. Det er næsten umuligt at gøre noget, vurderer mediejurist. Hjemmesidens russiske ejer fastholder, at det er lovligt
22.06.2016 · 14:27

»Det her er internettets værste mareridt.«

Sådan sammenfatter mediejurist Peter Lind Nielsen en sag, hvor en række journalister oplever, at deres artikler og andet materiale bringes i fuld længde på en hjemmeside, uden at de kan gøre noget.

På hjemmesiden docplayer.dk ligger tusindvis af dokumenter, som er frit tilgængelige og søgbare på nettet. Der ligger alt fra artikler og bøger til manualer og eksamensspørgsmål. Men i en række tilfælde er der tale om materiale, som er bragt på hjemmesiden uden tilladelse fra skribenter, som ejer det.

Journalisten er blevet opmærksom på hjemmesiden, efter at sagen startede i Dansk Journalistforbunds Freelancegruppe. Her klagede en freelancer i det interne debatforum Ping-Pong over, at hjemmesiden har bragt en af hendes artikler uden tilladelse. Hurtigt gik det op for flere af freelancerne, at mange af deres produktioner ligger gratis på docplayer.dk.

"Jeg betragter det som tyveri"

En af dem, der meldte sig i tråden, var redaktør og underviser Tommy Kaas.

»Det starter med, at en freelancer skriver, at docplayer har brugt en af hendes artikler. Jeg søger lidt og finder ret hurtigt ud af, at de faktisk har brugt meget af hendes materiale, og også mange af mine egne ting. Der ligger fx gamle kursusprogrammer,« fortæller Tommy Kaas.

Han skrev efterfølgende til den mail-adresse, der står på docplayer.dk, og bad dem fjerne alt materiale, som han er rettighedshaver på.

”Jeg betragter det som tyveri. Fjern venligst vores materiale fra hjemmesiden straks!” skrev Tommy Kaas i sin mail. Her linkede han til et af de mange eksempler på eget materiale, han havde fundet på hjemmesiden.

Svaret kom samme aften: Hjemmesidens ejere oplyste kortfattet, at den konkrete artikel, der blev linket til, nu var fjernet. Man forholdt sig dog ikke til, at Tommy Kaas bad om at få alt sit materiale fjernet fra siden, eller om der er tale om tyveri.

Meget svært at gøre noget

»Der er jo altid nogen, der prøver at lave en forretning på andres arbejde. Det her er en mærkelig forretningsmodel, hvor de åbenbart lever af at sælge reklamer, og så stjæler man alt muligt indhold, som reklamerne kan hænges på. Men jeg har ikke lyst til at føde ind til et russisk site,« siger Tommy Kaas.

Ikke desto mindre er der ikke meget at gøre ved det. Tommy Kaas har været i kontakt med dk-hostmaster - der administrerer danske domæner - som ifølge ham har oplyst, at de ikke kan gøre noget. Samme toner lyder fra mediejurist Peter Lind Nielsen:

»Det er meget svært at gøre noget ved. Der er en ophavsretlig beskyttelse, men den er umulig at håndhæve, medmindre man har mange penge og en masse tid,« siger Peter Lind Nielsen, der bl.a. er specialiseret i det digitale område.

Docplayer: Vi overholder loven

Når man slår domænet op, viser det sig at tilhøre en russisk ejer med base i Moskva.

Journalisten har bedt om et interview med ejeren af docplayer.dk via en mail-adresse, der fremgår af hjemmesiden. En repræsentant for ejeren har svaret per mail og fastholder, at hjemmesiden overholder international lovgivning.

"I overensstemmelse med international DMCA-politik for at udgive indhold er vores hjemmeside ikke ansvarlig for tredjeparters udgivelser, da det er umuligt for os at verificere ejerskabet bag hvert værk," lyder det på engelsk.

Vedkommende, som ikke underskriver sig med navn eller anden identitet, fortsætter:

"Men ved forespørgsel kan mistænkeligt materiale blive fjernet."

Peter Lind Nielsen bekræfter, at ejerne bag hjemmesiden overholder lovgivningen.

»De stiller en platform til rådighed, som alle kan lægge materiale på. Det kender vi også fra fx Youtube. Her er opfattelsen de fleste steder, herunder USA og EU, at den, der faciliterer platformen, som udgangspunkt ikke er ansvarlig for indholdet. Der er ingen kontrolpligt under forudsætning af, at de undersøger og fjerner krænkende materiale, hvis de bliver bedt om det. Så går de fri,« siger han.

Freelancer: Frit spil for slubberter

Da Tommy Kaas-eksemplet viser, at ejerne af siden faktisk fjerner indhold, som de konkret gøres opmærksomme på, er det svært at vinde en sag mod dem, vurderer Peter Lind Nielsen.

Han peger på, at det retlige ansvar i sidste ende ligger hos den, der uploader materialet ulovligt på docplayer.dk. Men det er næsten umuligt at finde ud af.

»Hvis man vil have de oplysninger fra ejeren af sitet, så skal man have en dommerkendelse. Det kræver tid og penge at føre sådan en sag. Og selv hvis du får de oplysninger, kan brugerne bare registrere sig i falske navne. Det ender tit med "Andersine" og "Anders And", og hvem skal man så sagsøge?«

Tommy Kaas ærgrer sig på sine og kollegernes vegne over, at det er så svært at løse problemet.

»Der er åbenbart frit spil for sådan nogle slubberter. Det er da ret irriterende, at der ikke er noget at gøre,« siger Tommy Kaas.

Der findes lignende sider i bl.a. Finland, Norge og en række andre europæiske lande.

Kommentar

09/09/2017 - 23:34

Christian Jespersen

Jeg fandt også min bog derinde.
Endda en tidligere udgave, som jeg ikke aner hvordan de har fået fat i.

De er blevet gjort opmærksomme omkring, at de viser min bog uden min tilladelse.

Nu må vi se, om de tager den ned.

Christian Jespersen
Kaptajn hos studiebooster
studiebooster.dk

Seneste jobopslag

Journalist til folkekirken.dk

Folkekirken.dk
Ansøgningsfrist: 01.02

Studentermedarbejder til Kommunikation i Danmarks Apotekerforening

Danmarks Apotekerforening
Ansøgningsfrist: 01.02

Sjællandske Medier søger redaktør til Næstved

Sjællandske Medier
Ansøgningsfrist: 09.02

Struktureret studentermedhjælper

Odense Kommune
Ansøgningsfrist: 18.02

Kommunikationsmedarbejder til Værket

Værket
Ansøgningsfrist: 08.02

Stærk researcher til arbejdslivet

Avisen.dk og Ugebrevet A4
Ansøgningsfrist: 30.01

Kommunikationskonsulent

Arkitektskolen Aarhus
Ansøgningsfrist: 05.02

Ritzau søger reporter til Sydney, Australien

Ritzau
Ansøgningsfrist: 22.01

Reporter til Børsens politiske redaktion

Børsen
Ansøgningsfrist: 25.01

SKRIFTLIGT VELFUNDERET JOURNALIST SØGES TIL NYE UDFORDRINGER

De Forenede Dampvaskerier A/S
Ansøgningsfrist: 25.01

Journalist til kommunikation af projektaktiviteter og -resultater

Wonderful Copenhagen
Ansøgningsfrist: 22.01

Erfaren webjournalist med en solid værktøjskasse søges

Yngre Læger
Ansøgningsfrist: 26.01

Communications Manager

ShopGun
Ansøgningsfrist: 24.01

Ny producer på TV 2/Fyn

TV 2/Fyn
Ansøgningsfrist: 22.01

Stærk og kreativ nyhedsredaktør til TV 2 NEWS

TV2 NEWS
Ansøgningsfrist: 29.01

Danwatch søger erfaren graverjournalist

Danwatch
Ansøgningsfrist: 23.01

Dokumentarkompagniet søger dygtig tv-fortæller

Dokumentarkompagniet
Ansøgningsfrist: 24.01

Politikens indlandsredaktion søger ny journalist

Politiken
Ansøgningsfrist: 22.01