Venstre kræver øget åbenhed – men vil fortsat ikke ændre offentlighedsloven

”Der er akut brug for øget åbenhed,” skriver Venstre og en række partier i et fælles manifest om åbenhed i coronakrisen. Men behovet for åbenhed gælder ikke kun i coronatider, mener DJ, som sammen med SF opfordrer Venstre til at ændre offentlighedsloven

Venstre og en række partier på tværs af den politiske midte opfordrer i et fælles manifest regeringen til fuld åbenhed om alle data og beslutninger, der træffes i coronakrisen.

”Det vil give medierne og offentligheden bedre muligheder for at gå beslutningerne efter i sømmene,” lyder det i manifestet fra partierne, som mener, ”der er akut brug for øget åbenhed”.

Men ifølge SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, kan den åbenhed opnås, hvis Venstre var villig til at ændre offentlighedsloven og dermed sikre et flertal i Folketinget.

”Så er den ged barberet,” skriver SF-formanden i en direkte opfordring til Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på Twitter,

Og den opfordring er DJ’s formand, Tine Johansen, enig i.

”Når man taler åbenhed og laver et manifest, synes jeg da, det er oplagt, at man også har lyst til at kigge på offentlighedsloven. For behovet for åbenhed stopper ikke, når corona ikke længere er i luften,” siger hun.

Et legitimt ønske

Tine Johansen kan godt forstå, at partierne bag det såkaldte åbenhedsmanifest problematiserer, at præmisserne for de meget vidtrækkende politiske beslutninger i coronakrisen ikke er åbne.

”Det er helt legitimt, at man har det ønske. Men det er jo ikke kun i coronatider, det er vigtigt at kende baggrunden for store politiske beslutninger. Nu kan vi bare se det meget tydeligt,” siger hun.

Hun kalder coronakrisen en meget komprimeret periode, der har sat lup på mange ting – herunder også behovet for øget åbenhed.

Ingen planer om revision af loven

I et mailsvar fra Venstres Jan E. Jørgensen, sendt via partiets pressetjeneste, skriver ordføreren, at det i den aktuelle krise er afgørende, at danskerne kan have tillid til, at de beslutninger, der træffes, hviler på et ordentligt grundlag.

”Samtidig har regeringen været ekstremt lukket i forløbet, og både forskere, medier, partier og offentligheden har ikke fået afgørende informationer. Derfor har et flertal af Folketingets partier lavet et åbenhedsmanifest om, hvad der skal offentliggøres i denne særlige situation,” skriver Jan E. Jørgensen.

Men han afviser, at Venstre er villig til at se på en ændring af offentlighedsloven.

”Venstre har derudover ikke aktuelle planer om en grundlæggende revision af offentlighedsloven, men vi drøfter som altid gerne konkrete forslag til justeringer, der både kan sikre ministre et frirum til at vende idéer på en uforpligtende måde og sikre offentligheden indsigt,” skriver han.

1 Kommentar

Svend Åge Mathiesen
18. MAJ 2020
Det er vel ikke kun inden for staten og regeringen og Folketinget, der behøver større åbenhed, vil påstå det især er i de kommunale beslutninger, der er for mange lukkede møder og lukkede døre, for befolkningen....

Læs også

Medie nægtet centrale oplysninger om Danmarks evne til at håndtere coronavirusset

Medie nægtet centrale oplysninger om Danmarks evne til at håndtere coronavirusset

18. MARTS 2020
For travl til fuld åbenhed-strategi: ”Det passer mig rigtigt, rigtigt skidt”

For travl til fuld åbenhed-strategi: ”Det passer mig rigtigt, rigtigt skidt”

20. MARTS 2020