
Efter et opslag om Qanon mistede Torben Sangild adgangen til sin Facebook-profil og omkring 10.000 følgere. Nicolai Oreskov Westh
Da Torben Sangild, der er skribent for Zetland, fredag eftermiddag forsøger at komme på Facebook, er det ikke det sædvanlige skærmbillede, han bliver mødt af.
I stedet for at kunne scrolle sig igennem et newsfeed, får han en besked om, at hans konto er blevet deaktiveret, og at han kan få et opslag til gennemsyn.
”Da jeg prøver det, får jeg en besked om, at det ikke kan lade sig gøre. At den er lukket for bestandigt, og jeg kan ikke gøre noget som helst,” fortæller Torben Sangild.
Der er ikke nogen informationer om, hvorfor Torben Sangild ikke længere har adgang til Facebook eller til Messenger. Derfor er han nødt til at gætte selv.
”Mit bedste bud er, at det handler om et opslag fra aftenen før. Jeg har fulgt – både som journalist og almindeligt interesseret – med i den her Qanon-bølge og har løbende skrevet om det på Facebook, Zetland og hos Radio4,” fortæller han.
Qanon er en højreorienteret konspirationsteori og bevægelse, som siden 2017 har spredt sig på sociale medier, og en del af følgerne ser Donald Trump som en slags messias, der også går imod den dybe stat.
Opslaget handler om, at Joe Biden nu er blevet indsat som USA’s præsident, og hvordan Qanons følgere reagerer på det. Som en med indsigt i bevægelsen vil Torben Sangild gerne informere sine samlet set omkring 10.000 venner og følgere på Facebook om det.
”Jeg skriver det ret faktuelt. Jeg har to screenshots fra hende, der hedder Izzah Kamillah. Hun er fuldstændigt Qanon. Hun skriver forklaringen på det hele. Det screenshotter jeg og viser og nævner også navnet på to andre Qanon-spredere i Danmark,” siger Torben Sangild.
’Absurd, at det er mig og ikke dem, der bliver lukket ned’
Opslaget er udgivet, så det kun er Torben Sangilds venner, der kan se det. Der kan dog have været en kort periode, hvor opslaget har ligget offentligt tilgængeligt. Uanset hvad er Torben Sangild ikke klar over, hvorfor hans opslag har udløst en deaktivering af hans konto.
”Min umiddelbare tanke var, at en robot har fanget ordet Qanon. Vi har tidligere set, at der er ord, man ikke må skrive på Facebook,” siger Torben Sangild.
Den 6. januar udgav Facebook et indlæg om, hvordan platformen ville agere efter stormen mod Kongressen.
Her bliver det forklaret, at Facebook i de seneste dage og uger har opskaleret indsatsen mod ’militariserede sociale bevægelser’ – heriblandt Qanon. Facebook implementerede samtidig nye tiltag, der blandt andet indebærer at bruge kunstig intelligens til at fange opslag, der forbryder sig på Facebooks retningslinjer.
Og det undrer i den grad Torben Sangild, at det er hans profil, der går i saksen, og ikke profilerne på de tilhængere af Qanon, som han nævner i sit opslag.
”Jeg nævner ikke navnene for at få dem lukket ned. Jeg vil bare gerne fremstille dem kritisk. Det skal ikke lyde, som om Facebook skal lukke dem ned. Men det er da absurd, at det er mig og ikke dem, der bliver lukket ned,” siger han.
I Torben Sangilds øjne er der flere problemer ved, at profiler på den måde kan blive lukket ned uden varsel. Det ene er, at brugere er blevet dybt afhængige af platformen til privat kommunikation.
”Der er også journalistperspektivet, at man kan dække ting journalistisk.”
”Så er der det helt store perspektiv: At Facebook ikke bare er et lille firma, men en infrastruktur, som politikere og Danmarks Radio bruger. Det betyder, at vi som samfund er nødt til at råbe op, og at EU er nødt til at sige, at der er grænser for behandling af mennesker på et så stort forum,” siger han.
Facebook undersøger sagen
Torben Sangild hæfter sig ved sin egen rolle som journalist med en relativt stor følgerskare, der gør, at han kan råbe op om og få opmærksomhed om sin sag.
”Facebook kunne være fuldstændigt kyniske og sige, at de bare er en forretning. Men de fremstiller sig selv som nogen med etik, og som vægter demokratiet. De har et værdigrundlag, som ikke er bare at lukke folk ned uden at fortælle hvorfor. Der er nogle ting, man godt kan diskutere,” siger han.
Facebook i Norden oplyser, at de er i gang med at undersøge sagen og vil vende tilbage, når det står klart, hvad der er op og ned. Indtil da lyder svaret:
”Vi anerkender journalisters vigtige rolle i vores samfund, og der skal naturligvis være plads til journalistik på Facebook. Vi er ved at undersøge, hvad der er sket, og hvis der som antydet er tale om en fejl fra vores side, vil profilen naturligvis blive genoprettet.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.