Tom Jensen: »Jeg står for en stærk holdningsprofil«

Holdningsstof og stærke skribenter er en vigtig del af Berlingske, siger ny mand på posten som ansvarshavende chefredaktør. »Et avisbrand i dag er i høj grad – og sikkert mere end tidligere – præget af de personligheder, der befolker det,« siger Tom Jensen. Selv vil han forsat anmelde rock på Facebook

Det er en uge siden, at Lisbeth Knudsen fra den ene dag til den anden forlod Berlingske og overlod posten som ansvarshavende chefredaktør til Tom Jensen, der siden 2007 har været en del af chefredaktionen.

Hvad den nye titel som ansvarshavende konkret kommer til at betyde for Tom Jensens arbejdsdag, kan han endnu ikke svare helt skarpt på:

»Det er sikkert ikke gået fuldstændigt op for mig endnu. Min arbejdsdag bliver helt sikkert anderledes end før, men jeg kommer stadig til at stå for meget af det udadvendte og holdningsmæssige, mens Jens Grund mere har det daglige ansvar for journalistikken,« fortæller Tom Jensen.  

Netop det holdningsprægede er vigtigt for den nye mand i spidsen, der selv er en aktiv kommentator og blogger på avisen.

»Jeg har den opfattelse, at vi er sat i verden for at lave en newspaper og ikke en viewspaper. Men jeg står også for en stærk holdningsprofil. Berlingske skal fortsat gå uhildet og kritisk til alle med stærk journalistik, men det er en vigtig del af fremtidens trykte og digitale medier, at man også forstår at udvikle en stærk holdningsprofil,« siger Tom Jensen.

Fuldt fokus på Berlingske   

Tom Jensen har forud for dette interview gjort klart, at han ikke vil kommentere det bagudrettede forløb, der har ledt op til Lisbeth Knudsens afgang. Han vil heller ikke gå ud med konkrete planer for fremtiden.

»Man skal selvfølgelig kunne mærke, at der kommer en ny ledelse på en avis. Ellers vil man jo ikke noget som chef. Men vi venter med at fortælle nærmere om, hvilke processer vi er i gang med,« siger han.

Men hvordan vil Berlingskes medarbejdere kunne mærke, at de har fået en ny ansvarshavende redaktør?

»Vores mål som chefredaktører er at være tæt på produktet, tæt på redaktionen, og tæt på medarbejderne. Ikke at vi ikke har været det før, men jobbet, jeg har fået nu, er kun som ansvarshavende chefredaktør. Det er ikke den dobbelte konstruktion længere. Det betyder, at mit job er at koncentrere mig fuldt ud om Berlingske, og det vil jeg kæmpe for dag og nat sammen med medarbejderne,« siger Tom Jensen med henvisning til, at Lisbeth Knudsen også var koncernchef for Berlingske Media.

Mange følger skribenter frem for aviser  

I generelle vendinger kan den nye chefredaktør dog godt løfte sløret for, at det digitale område har stort fokus for Berlingske.

»Det er lykkedes os at få en markant brugervækst digitalt, efter at vi indførte betaling på nettet og dermed begyndte at publicere alt vores indhold på online. Men at gøre det på den smartest mulige måde er noget af det, vi kommer til at arbejde videre med,« siger han.

Her er stærke skribenter og sociale medier en del af opskriften, mener Tom Jensen:

»Et avisbrand i dag er i høj grad – og sikkert mere end tidligere – præget af de personligheder, der befolker det. Det ser vi i stigende grad med fremkomsten af sociale medier, hvor nogen i lige så høj grad følger nogle skribenter som brands. Og det skal vi blive rigtig gode til at få det maksimale potentiale ud af. For det synes jeg ikke er farligt, det er bare en ny mulighed,« siger han.

»Man skal være sig selv i det her job«

Den nye ansvarshavende chefredaktør vil derudover også være med til at redefinere, hvad det vil sige at være borgerlig.

»Mange bryder sig ikke om ordet og identificerer sig ikke med det, selv om man ud fra en politisk skala ville sige, de var borgerlige. Det er en ambition for mig at få sat begrebet borgerlighed i spil på alle mulige måder. Man kan godt både have stenhårde borgerlige synspunkter på den økonomiske politik og så tage til rockkoncerter om aftenen,« siger han.

Det med rockkoncerterne er noget, Tom Jensen også selv dyrker, som man kunne læse i en artikel om den nye chef af Berlingskes Poul Høi i sidste uge:

”Danmarks store borgerlige avis har aldrig haft en chef, som hvert år tager til Roskilde Festival, og som på sin Facebook-side er ved at gennemgå de 100 bedste album fra 1980'erne,” skrev han.

Får det nogen betydning for din ageren på sociale medier, at du nu er rykket et hak op i geledderne?

»Det håber jeg egentlig ikke. Det kan være, jeg får lidt mindre tid, men jeg synes, man skal være sig selv i det her job. Og dermed også holde fast i noget af det, man selv er og står for,« siger Tom Jensen, som ikke har planer om at stoppe sine rockskriverier på Facebook. 

1 Kommentar

Per Eskildsen
12. OKTOBER 2015
Det ville være så dejligt
Det ville være så dejligt hvis alle med pensionsopsparing fik mod til at springe ud af skabet og erkende deres borgerlighed uden at miste deres troværdighed.