
Poul Madsen stopper som chefredaktør på Ekstra Bladet. Foto: Liselotte Sabroe/Rizau Scanpix
Hvis man siger Poul Madsen, tænker de fleste nok med det samme på Ekstra Bladet. Og siger man Ekstra Bladet, tænker de nok på Poul Madsen.
I løbet af sine 14 år som ansv. chefredaktør for Rådhuspladsens øretæveindbydende tabloidavis blev avisens og chefens image nærmest ét.
”Der har ikke været nogen tvivl om, at Poul Madsen var chefredaktør på Ekstra Bladet. Når vi har skrevet artikler, som læsere eller meningsdannere ikke har brudt sig om, blev der skrevet, at Pouls drenge eller Pouls lakajer var på jagt igen. Ekstra Bladet og Poul Madsen er blevet synonym med hinanden i offentligheden.”
Sådan lyder det fra Ekstra Bladets tillidsrepræsentant, Per Mathiessen, efter at Poul Madsen i dag har annonceret sit stop som chefredaktør på avisen – ifølge ham selv for at have mere tid til familien. Per Mathiessen har arbejdet på Ekstra Bladet de seneste 15 år.
Derfor er det også en stor skikkelse, der nu siger farvel til avisen, mener han.
”Som chefredaktør har Poul Madsen ikke været bange for at bide magthaverne i haserne. Han har altid haft fokus på den afslørende journalistik. Og så efterlader han et eftermæle som en større debattør i offentligheden end sine forgængere,” siger Per Mathiessen.
I skudlinjen
At være et stort navn i offentligheden fører også kritik med sig. Det ved Poul Madsen om nogen. Han har både stået på mål for kritik af fyringsrunder, af styrtdykkende oplagstal, af den journalistiske linje, af debatforummet Nationen!, af sager om sexchikane og krænkelser samt af de massageannoncer, som Ekstra Bladet samtidig med Poul Madsens stop har valgt at droppe.
Per Mathiessen har som tillidsrepræsentant også taget sine store kampe med Poul Madsen – blandt andet i forbindelse med den seneste fyringsrunde på avisen i efteråret 2020.
”Han er blevet opfattet som kynisk, når der har været sparerunder. Den seneste var her i efteråret. Jeg har også den klare fornemmelse, at det ikke er noget, han har nydt. Men det er helt tydeligt, at en chef på Ekstra Bladet bliver målt på andet end at være en god journalistisk leder. Du skal også være en god forretningsmand, der kan tjene nogle penge,” siger Per Mathiessen.
Han roser desuden – uanset hvad kritikken har været – Poul Madsen for at stille op og svare på den i interviews.
”Der er ikke det medie, han ikke har optrådt i. Udadtil, når EB har haft sager, har han været rigtig god til at stå på mål for avisens journalistik.”
Regnede på, hvornår papiravisen skulle dø
Poul Madsen gjorde sine tidlige erfaringer som journalist på TV 2, hvor han som nyuddannet blev ansat, da kanalen med store ambitioner blev startet i 1988.
Ekstra Bladet kom han til som journalistisk chefredaktør i 2001 – og ansv. chefredaktør blev han for avisen som arvtager for Hans Engell i 2007 efter en kort periode som chef for gratisavisen 24Timer.
Stig Kirk Ørskov, der er adm. direktør i JP/Politikens Hus, som ejer Ekstra Bladet, beskriver Poul Madsen som ”en mand, man kan stole på”.
”Han løber ikke om hjørner med dig,” tilføjer Stig Kirk Ørskov.
Som Poul Madsens største styrke peger han på, at han havde et kæmpe drive.
”Pouls evne til at skabe øjeblikkelig begejstring og reagere hurtigt er helt uforlignelig. Der er ikke mange øjeblikke fra tanke til handling. Det kan nogle gange være en ulempe, men det er også en af hans helt store styrker. Hans evne til at forstå og fornemme den rigtige reaktion i øjeblikket er helt uforlignelig,” siger han.
Det var også den hurtigt tænkende og bramfri chefredaktør, danskerne mødte, da Poul Madsen og Ekstra Bladet i 2014 var hovedpersoner i dokumentaren ’Ekstra Bladet uden for citat’. Her fulgte et filmhold i over et år avisen – og tegnede et billede af Poul Madsens helt store mission som chef: At sikre Ekstra Bladets overlevelse, mens papiravisens oplagstal var i frit fald.
Dengang lød det fra Poul Madsen:
”Vi sidder fuldstændigt seriøst nu og regner på, hvornår det ikke kan betale sig at udgive avisen mere.”
Fingrene i journalistikken
I dag udkommer Ekstra Bladet stadig på papir. Men langt de fleste af avisens læsere findes digitalt. Per Mathiessen mener, at Poul Madsen er lykkedes med at gøre Ekstra Bladet til en god forretning i en brydningstid i mediebranchen.
”Vi har i alle årene med Poul haft to- eller tre-cifrede millionoverskud. Der findes også gamle ekstrablads-journalister, der har hånet avisen for, at den i en periode var for meget fladskærmsforsider og sundhedshistorier. Poul har forsøgt at være en forretningsmand,” siger Per Mathiessen.
Det har ikke betydet, at Ekstra Bladet i dag er en avis uden kritisk bid. Tværtimod, mener tillidsrepræsentanten.
”Han har positioneret Ekstra Bladet som, i mine øjne, det førende tabloidmedie i Danmark. Det magtkritiske er dybt indlejret i både Ekstra Bladet og Poul Madsen. Vi er ikke venner med nogen. Vi er kritiske over for alle.”
Per Mathiessen beskriver også Poul Madsen som en enormt dygtig journalistisk leder, der altid så forsiden på dagens avis, før den gik i trykken, og involverede sig i de historier, hvor der kunne sættes dagsorden eller var brug for et ekstra blik på etikken – historierne med smæk på.
”Hvis man havde en god ekstrablads-historie, kunne han se den med det samme. Jeg opfattede ham som en åben chef, der var meget langt nede i detaljerne på de enkelte historier. Han kom ikke bare og deltog i nogle møder. Han var der også, når der skulle diskuteres journalistik.”
MeToo og publicistisk frækhed
Poul Madsens farvel kommer efter en periode i efteråret 2020, hvor avisen blev heftigt kritiseret for flere sager om sexchikane og for ikke at have reageret hurtigt nok, da en chef opførte sig krænkende over for flere medarbejdere. Chefen blev fyret i 2019, men kilder sagde til Journalisten, at avisens ledelse ikke havde reageret hurtigt nok på indberetninger om chefen.
Per Mathiessen kritiserede dengang avisens ledelse – da Journalisten kunne beskrive sagen – for at have løjet ham op i ansigtet og afvist, at fyringen skyldtes sexchikane eller krænkelser.
Journalisten kunne ligeledes bringe fortællinger fra flere kvinder, der havde oplevet krænkende eller sexistisk opførsel på Ekstra Bladet.
Per Mathiessen roser i dag Poul Madsen for at tage kvindernes kritik alvorligt.
”Poul har lige fra starten forsøgt at gøre op med de negative kulturer, der var på Ekstra Bladet. Det var druk, og det var en meget hård tone. Det var så ikke alt, han nåede helt i mål med. Men hele den anden bølge af MeToo betyder, at Ekstra Bladet i dag er et sted, hvor det er nemmere at sige fra, hvis tonen ikke er i orden.”
Først og fremmest står Poul Madsen for Per Mathiessen tilbage som en ”fræk og modig” chefredaktør for Ekstra Bladet.
”Vi så senest, at Ekstra Bladet virkelig turde, hvor andre tiede, da vi bragte klip fra den plejehjemsdokumentar, som TV 2 havde forbud mod at vise. Da han havde set de optagelser, var han ikke et sekund i tvivl om, at det skulle frem. Det klædte både ham og Ekstra Bladet.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.