Politikere vil have akut EU-hjælp til medierne

”Corona fejer benene væk under hele branchen lige nu,” siger Morten Løkkegaard, som ønsker en akut hjælpepakke fra EU til medierne

Medierne bløder i coronakrisen, og derfor skal de have direkte økonomisk støtte fra EU. Tidsramme: Straks.

Sådan lyder det fra en lang række EU-politikere, der i fællesskab har underskrevet et brev til EU-bosserne.

”Corona fejer benene væk under hele branchen lige nu,” siger Morten Løkkegaard, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre.

Han er blandt de 42 parlamentsmedlemmer, som har underskrevet brevet. De 42 EU-politikere tæller både konservative, socialdemokrater, liberale og socialister på tværs af Parlamentets seks største politiske grupper.

Frygter konkurser

Brevet er stilet til formændene for Europa-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd samt tre EU-kommissærer, og bønnen er klar:
”Hvis ikke vi handler straks, vil COVID-19-krisen føre til, at hele nyhedsorganisationer falder sammen, hvilket på sigt kan få katastrofale konsekvenser for hele samfund,” lyder det i brevet.

”Vi ser allerede lønnedgange og fyringer, og vi får signaler fra mediebranchen om mulige konkurser i løbet af måneder, hvis ikke uger. Dette sker på trods af, at nogle medievirksomheder allerede modtager direkte eller indirekte støtte fra medlemsstater,” fortsætter brevet.

Danske medier er også i målgruppen

I brevet peger politikerne på, at coronakrisen især risikerer at ramme regionale medier og medier i mindre lande.
”Situationen er særligt dårlig i mindre lande og for regionale medier, hvor læsertallene og annoncepengene allerede var begrænsede før udbruddet,” lyder det.

Morten Løkkegaard tilføjer, at danske medier også er i målgruppen.

”I andre sammenhænge kan danske medier være bedre stillet end mange andre steder i EU. Men coronaen har visket den forskel ud. Danske medier er også på spanden, især de regionale medier,” siger han.

Vil oprette akut hjælpefond

Helt konkret foreslår politikerne bag brevet, at EU opretter en akut hjælpefond til medier. Fonden skal give direkte økonomisk støtte til medierne, og den skal være særligt målrettet lokale og regionale medier samt medier i mindre markeder.

Politikerne foreslår blandt andet, at pengene skal omdirigeres fra andre støtteprogrammer, hvor man ikke får brugt alle midler på grund af coronakrisen.

Morten Løkkegaard mener, det er for tidligt at tale om, hvor mange penge der skal findes i EU-kassen.

”Lige nu handler det om at sende et politisk signal. I morgen sidder de på topmøde og skal diskutere de store linjer; hvordan og hvorfor skal der falde støtte? De sidder og forhandler om massiv støtte til forskellige brancher, og så siger vi: Husk medierne,” siger han.

Har medierne mest brug for pengene?

I brevet har politikerne også andre forslag. For eksempel at EU køber et antal ”fribilletter” til unge borgere, som kan indløses til gratis abonnementer på nyhedsmedier.

I brevet foreslår politikerne også, at både Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet omdirigerer deres egne annoncekroner fra globale online-platforme til nationale nyhedsmedier i Europa.

Morten Løkkegaard, er medierne virkelig dem, der har mest brug for pengene lige nu?

”Det er rigtig svært at gradbøje, hvem der har mest brug for penge. Jeg er helt med på, at i starten var det sundhedsvæsenet, som havde mest brug for støtte. Det handlede om at få sundhedssektoren til at fungere ordentligt, så vi kan redde liv. Men derefter er det svært at skelne. Alle trænger, alle lider,” siger Morten Løkkegaard.

0 Kommentarer

Læs også

Overblik/ Her er hjælpepakken til medierne

02. APRIL 2020

Kriseramte medier roser hjælpepakke: ”Den hånd, vi har brug for”

02. APRIL 2020