”Om de så havde tilbudt mig en million for billedet, havde jeg aldrig sagt ja”

Fotograf Mads Nissen kalder det ”groft tyveri” og ”manipulerende”, at Venstre ulovligt har brugt hans billede af et meget omtalt udkast til talepapir i en politisk kampagne. Venstre beklager og kan se frem til en regning

”Det er groft, groft tyveri. Om de så havde tilbudt mig en million kroner for billedet, havde jeg aldrig sagt ja til det.”

Sådan siger Politiken-fotograf Mads Nissen til Journalisten om Venstres misbrug af et af hans billeder, som Berlingske beskrev søndag.

Der er tale om det meget omtalte billede af et udkast til et talepapir til statsminister Mette Frederiksen under coronakrisen, som Politiken bragte i en fotoserie 24. april. På talepapiret har nogen skrevet med rød pen: ”Udskam de, der ikke opfører sig fornuftigt”.

Billedet blev på Venstres facebookside delt med kommentaren: ”Vi er imod regeringens udskamning. Vi har tillid til danskerne og lovlydige virksomheder.”

Men partiet har hverken betalt for billedet eller fået lov til at bruge det. Og det forarger Mads Nissen.

”Det er i sig selv groft, at de stjæler billedet. Men at de endda misbruger det til politisk propaganda og hiver det ud af kontekst, det er manipulerende. Det angriber min integritet,” siger han.

Venstre erkender fejl

Over for Berlingske har Venstres pressechef, Søren Olufsen, sent søndag aften beklaget, at partiet i sin hyldest af lovlydige virksomheder selv har brudt loven om ophavsret.

Opslaget er nu pillet af Facebook, og her til formiddag har Mads Nissen også fået en opringning og en undskyldning fra pressechefen.

Mads Nissen har som fotograf fulgt Mette Frederiksen ad flere omgange. Han understreger, at hans aftale med statsministeren bygger på tillid, og at han derfor aldrig havde accepteret, at billedet fra serien blev brugt til politisk propaganda.

”Og det har ikke noget med partipolitik at gøre. Hvis Venstre havde givet mig lov til at fotografere helt inde i det fortrolige rum, og det her skete, så havde jeg været præcist lige så vred og skuffet,” siger Mads Nissen.

Ifølge hans chef på Politiken, fotochef Thomas Borberg, kan Venstre se frem til en regning for brud på ophavsretten.

Talepapiret blev ikke anvendt

Til Berlingske siger Thomas Borberg, at avisen har haft mange sager, hvor politiske partier ikke har respekteret ophavsretten. Det er heller ikke første gang, Mads Nissen oplever, at hans billeder er blevet brugt i politiske sammenhænge uden tilladelse.

”Men at et tidligere regeringsparti stjæler et billede – og så ovenikøbet fordrejer det til at dokumentere noget, jeg aldrig har sagt, det dokumenterer – det har jeg ikke prøvet før,” siger han.

Mads Nissen henviser til, at han til det omtalte billede af talepapiret i sin serie skrev, at mange har haft fingre i det. Politiken skriver ikke, at det var det talepapir, statsministeren brugte. Selv har Mette Frederiksen også sagt, at talepapiret ikke var et, hun har anvendt.

3 Kommentarer

mogens laier
26. MAJ 2020
Jeg har prøvet det flere gange, stor regning er det eneste der hjælper, jeg tror det blev 25 kilokr for det sidste i annoince valgkampagne.
Mads Nissen
7. MAJ 2020
Kære Jens. Du kan jo prøve mig. Eller tie stille. Kh. Mads
Jens Halling
5. MAJ 2020
Selvfølgelig ville han ikke have solgt det for en million ;-). Hold da op noget pjat.

Læs også

Derfor er den offentlige kommunikation fuld af skam

Derfor er den offentlige kommunikation fuld af skam

29. APRIL 2020
Hvorfor flegner folk over journalister på corona-pressemøderne? 1

Hvorfor flegner folk over journalister på corona-pressemøderne?

04. MAJ 2020