Nikita Klæstrup roser etiske retningslinjer for influencere – men er ikke sikker på, hun selv tilmelder sig

Nye etiske retningslinjer for influencere får ros af Nikita Klæstrup, der har næsten 190.000 følgere på Instagram. ”Jeg har også en etisk forpligtelse over for samfundet i den position”

Det kan blive en udfordring at få bloggere og influencere overbevist om, at de skal tilmelde sig de nye etiske retningslinjer, som Dansk Journalistforbund vedtog mandag.

Det vurderer blogger Nikita Klæstrup med over 190.000 følgere på Instagram.

”Mange vil sige: ”Fedt med retningslinjerne, men jeg er ikke blogger, jeg er en privatperson, der har mange følgere og en gang imellem tilfældigvis bliver tilbudt ting fra virksomheder”,” siger hun.

”Hele det principielle problem er, hvad distinktionen er mellem at være en person med en privat profil med mange følgere på sociale medier og så at være en influencer med en virksomhed. Den grænse er enormt sløret.”

Hun overvejer selv, om hun skal melde sig til reglerne.

”Personligt kunne jeg lige så godt tilmelde mig dem, for jeg laver ikke noget i strid med dem. Jeg mener allerede, jeg lever op til dem,” siger Nikita Klæstrup.

Til daglig læser hun på tv- og medietilrettelæggeruddannelsen på DMJX og arbejder i tv-branchen, så blogging er ikke hendes primære beskæftigelse.

”Men jeg erkender, at jeg har et stort publikum og også har et ansvar over for mine følgere. Jeg har også en etisk forpligtelse over for samfundet i den position, så jeg vil helt sikkert overveje det.”

Er det ikke lidt letkøbt at sige: Gode regler, men jeg melder ikke mig selv til?

”Jo, det kan det godt være. Jeg kunne også godt finde på at tilmelde mig, men jeg skal lige sætte mig endnu bedre ind i, hvad det indebærer. Eksempelvis handler regel nummer otte om, hvordan jeg håndterer mine brugeres data. Jeg skal se, hvad det konkret betyder, før jeg eventuelt gør det.”

Har været det vilde vesten

Ifølge Nikita Klæstrup er der brug for de nye etiske retningslinjer.

”De sidste mange år har influencermarkedet været det vilde vesten. Det har næsten ikke været reguleret, alt har været op til den enkelte influencer. Det er jo i princippet fint, hvis alle var deres ansvar bevidst. Men der er mange, der har den holdning, at de bare lever deres liv, og så må forældrene tage ansvar for, hvad børnene oplever på deres kanaler,” siger hun.

Hun peger på, at der på flere områder bliver reklameret for ting hos influencere, der kan være problematiske.

”Det er en ny verden for mange af os influencere, at vi snakker om, hvad der er etisk forsvarligt at reklamere for. Der sidder personer derude, der fungerer som en form for veninde- og storesøsterfigurer, der reklamerer for alt fra sugardating til kviklån,” siger hun.

Tror du, det kan forbedre troværdigheden for influencere generelt, at der kommer etiske retningslinjer?

”Ja. Og jeg håber, det kan gøre Instagram, YouTube og andre sociale medier til mere sikre steder at færdes som ung, hvor du ikke bliver bombarderet med opslag og videoer, der ikke er gode for din psyke.”

Hvis folk generelt ikke melder sig til, så kan man vel ikke bruge dem til noget?

”Jeg tror, det er godt, man får et mærke, når man er tilmeldt. Det er godt, at man kan se, at nogle influencere er sikrere at følge end andre, og jeg tror, det vil være tillokkende for mange influencere.”

Reklamerer for kosmetiske indgreb

Én af de etiske retningslinjer slår fast, at du som influencer ikke må reklamere for kosmetiske indgreb, hvis du har mange følgere, der er under 24 år. Formanden for Danske Bloggere i DJ, Lisbeth Kiel, peger selv på netop den retningslinje som én, der er stort behov for.

”Vi ser i stigende grad influenter skrive om kosmetiske indgreb, der forandrer kroppen, selv om mange organisationer siger, at det er dybt problematisk,” har hun sagt til Journalisten.

Nikita Klæstrup har selv som blogger et samarbejde med en virksomhed, som laver ’fillers’ for hende og giver hende behandling med botox. Hendes ”løn” fra virksomheden er rabat og tilbud på behandlinger.

Hun støtter nye retningslinjer for reklame for kosmetiske indgreb. Ifølge hende er de fleste af hendes følgere ikke ’unge’, men personer på hendes egen alder.

”Det er fornuftigt, fordi der er et skel imellem, hvor gamle ens følgere er. En person med mange unge følgere bør reklamere anderledes end én, der har et voksent publikum.”

Advarer unge om problematisk indhold

Nikita Klæstrup fortæller, at hun advarer unge om, at hendes ”stories” på Instagram indeholder eksempelvis nåle og kosmetiske behandlinger.

”Jeg linker også til girltalk.dk, hvor de unge kan få hjælp, hvis de har problemer med deres selvværd eller selvbillede og har brug for nogle at tale med.”

Der er vel en fare for, at sårbare unge kan se det og tænke, at det er en løsning på deres problemer. Kan du ikke frygte det?

”Det er helt klart noget, jeg kan frygte. Men jeg lyver ikke over for mine følgere,” siger hun.

”Det er heller ikke sundt at se på Kylie Jenner og så tro, at hendes ansigt bare er naturligt. Det er endnu værre at sige, at det bare er sådan, hun ser ud. Men jeg skal ikke påvirke unge til at tro, at det hjælper at få lavet ’fillers’, hvis de er bundulykkelige, for det gør det ikke. Det er derfor, jeg skriver, hvem de kan skrive til og tale med, hvis de har det svært og er sårbare.”

0 Kommentarer

Læs også

Nye retningslinjer for bloggere skal skille skidt fra kanel

25. MAJ 2020