JP blogger minut for minut fra 100 år gammel begivenhed: ”Historien bliver mere vedkommende”

Jyllands-Posten har valgt at skildre 100-året for afstemningen, der genforenede Nordslesvig med Danmark, med en rekonstruktion af begivenhedernes gang i form af en liveblog

”I dag den 10. februar 1920 skal det ved en afstemning afgøres, om Nordslesvig skal vende hjem til kongeriget. Vi vil hele dagen følge begivenhederne tæt, indtil afstemningsstederne lukker kl. 20.”

Sådan begynder en ikke helt almindelig liveblog, der lige nu kører på Jyllands-Posten.dk. Umiddelbart rimer ’liveblog’ og ’historisk artikel’ ikke på hinanden, men ikke desto mindre er det netop den form, avisen har valgt til at skildre valgdagen for 100 år siden, hvor et massivt flertal stemte Nordslesvig hjem til Danmark.

”Idéen opstod lidt spontant på et møde. I stedet for at lave en megalang og meget omfattende artikel om genforeningen tænkte vi, at det kunne være sjovt at bruge det her moderne format, som en liveblog er,” fortæller Uffe Christensen, der er journalisten bag det lidt alternative greb.

Gav plads til flere skæve vinkler

I livebloggen blander faktuelle oplysninger om for eksempel stemmetal og vejrforholdene på valgdagen sig med mere skæve detaljer og anekdoter.

”Hvis vi havde lavet en mere traditionel artikel, var der nok ikke kommet nær så meget med. Fordelen ved liveblog er, at vi kan få mange af de mindre, men ikke uvæsentlige skæve vinkler med,” siger Uffe Christensen.

Han håber, at forsøget kan lokke flere læsere ind i artiklen.

”Vi har generelt erfaring med, at vores liveblogs læses af rmange. Om den her også vil blive det, må vise sig i aften. Men jeg tror egentlig, det er en god måde at formidle sådan et vidt omfattende emne på. Basalt set tror jeg, at historien bliver mere vedkommende med det her greb,” siger han.

Fakta i fiktiv ramme 

Forud for livebloggen er gået et par uger med at tale med historikere og grave i gamle bøger, arkiver og avisartikler, fortæller Uffe Christensen. For selv om liveblog-formen er en fiktiv ramme, er indholdet faktuelt.

”Det hele er tjekket i hoved og røv af indtil flere historikere. Hvis jeg skrev bare så meget som en halv fejl, ville jeg jo få hele Sønderjylland på nakken og aldrig kunne komme ned og handle toldfrit igen,” griner han og tilføjer:

”Men som vi også skriver i indledningen, skal man tage mange af de nøjagtige tidsfæstninger med et vist forbehold. Der kan godt være nogle ting, vi har placeret først på eftermiddagen, som måske i virkeligheden skete midt på eftermiddagen.”

1 Kommentar

Nalle Kirkvåg
11. FEBRUAR 2020
Fint eksempel på, hvordan storytelling også kan bruges i nyhedsjournalistik; godt gået af JP! Jeg benytter selv storytelling i den podcast, jeg er (med)vært og redaktør for; ligesom jeg har undervist i dette i en del år. Dejligt at se det i action :)

Læs også

Nu er det forbudt at live-blogge, hvad vidner siger i retten

Nu er det forbudt at live-blogge, hvad vidner siger i retten

13. MAJ 2019

Journalisten i 111 år – tag med på tidsrejse

28. DECEMBER 2016