Journalister og politikere er gået i selvsving omkring Uffe Elbæks cirkussag. »Jeg tror, at vi som medier skyder os selv i fødderne ved at blæse det her op til mere, end det kan bære," siger Troels Mylenberg til journalisten.dk. "Klicheer om tynd tråd og kaos," siger Mads Kastrup”Dramatisk udvikling i Elbæk-samråd”, ”Engell: Elbæk tættere på fyring efter kaotisk samråd” og ”DR-analytiker: Elbæk hænger i tynd tråd” er eksempler på overskrifter, efter at kulturminister Uffe Elbæk i går var til samråd om AFUK-sagen.
Sagen handler om fem middage, som Kulturministeriet har afholdt på cirkusskolen AFUK, hvor Elbæks mand er ansat.
Både politikere og medier kritiseres nu i medieverdenen for at give forløbet en overdreven opmærksomhed.
»Den politiske dækning løber ud over kanten. Det hele bliver strategi og ornamentik, i stedet for at være substans og indhold,« siger Berlingskes Mads Kastrup til journalisten.dk.
For meget
Både Mads Kastrup og ansvarshavende chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg har blogget om det mediecirkus, de mener har fundet sted under og efter samrådet.
Kastrup mener, at det tillægger sagen større betydning, end hvad den reelt har.
»Det bliver fremstillet som en mørklagt sag af de store, der pludselig bliver oplyst. Det sprog, man bruger, det står ikke mål med det indhold og den udvikling, der er i sagen,« siger Mads Kastrup.
Dækningen er tyngende, mener han.
»Man bliver sgu bare så træt, for man skulle synes, at det var de politiske kommentatorers opgave at holde tungen lige i munden og at holde proportionerne i rette størrelser, men det kan jeg altså ikke se er sket i dette tilfælde,« siger Mads Kastrup.
»Så taler de i klicheer som tynd tråd og kaos, og så tænker jeg ”hold nu op”. Jeg holder altså ikke med Uffe, faktisk synes jeg, at han er et fjols som kulturminister, men ret skal være ret, og så skal der noget mere substans til, end tilfældet er.«
Han mener, at besindighed ville have klædt kommentatorerne.
»Man kunne som politisk kommentator have stillet sig op og sagt, at der egentlig ikke var noget nyt i denne her sag, ud over at et par embedsmænd har talt med Uffe Elbæk om, at man måske skulle lægge fremtidige møder et andet sted, fordi det kunne misforstås. Og det bliver så udlagt som en kæmpe udåd, og som at Uffe Elbæk har holdt noget hemmeligt,« siger Mads Kastrup.
»I stedet løber de politiske kommentatorer rundt som forvirrede høns, og de vælger den mest ophidsende og dramatiske, og som seer og læser synes jeg ikke, at man er godt tjent med den dækning,« siger Mads Kastrup.
Medierne skyder sig selv i foden
Troels Mylenberg kommenterer også forløbet, og han mener, at både pressen og politikerne hæmmer interessen og respekten for politik.
»Der er tale om fem middage på en gøglerskole til under 150.000 kroner, som i går på samrådet blev gjort til tredje verdenskrigs udbrud. Venstre møder op med seks politikere, bevæbnet til tænderne med kritiske spørgsmål, og det er selvfølgelig fint nok, at de passer deres arbejde, men jeg tror, at det sammen med vores mediefokus er med til at få rigtigt mange mennesker til endnu engang at ryste på hovedet af politisk journalistik og Christiansborg-miljøet,« siger Troels Mylenberg til journalisten.dk.
»Jeg tror, at vi som medier skyder os selv i fødderne ved at blæse det her op til mere, end det kan bære. Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke siger, at denne her sag ikke er alvorlig, eller at vi ikke skal dække den, men vi kommer til at dække det på en måde, hvor vi følger den minut for minut, og hvor vi kalder det en ”bombe under Elbæk” og så videre – altså ro på. Det kan give vores publikum forstoppelse,« siger Troels Mylenberg.
Lasse Jensen, der laver radioudsendelsen Mennesker og Medier til DR, understreger, at politik og presse hænger uløseligt sammen, og han mener, at samspillet på Christiansborg fører til fokus på personsager, da de er lettere fortællinger.
»Lige så snart, at der er en sag som denne her, hvor en minister kommer i vanskeligheder og fire timers samråd, så er det mere enkelt, mere dramatisk og meget mere menneskeligt interessant end kompliceret politik. Der er ikke så meget drama og blod i folkeskolereformen og den indviklede økonomiske politik. Kald det en tabloidisering, eller hvad du vil, men den er ikke ny,« siger Lasse Jensen til journalisten.dk.
62 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvor er der en kommentar fra Henrik Quortrup, nu hvor Uffe Elbæk er renset af et offentligt organ? Tøsedreng!
Uanset hvad så bliver man nødt til at hive de vandtætte skotter ned mellem på den ene side sit arbejde og på den anden side sin familie og sine venner. Det gælder både politikere, direktører, bestyrelsesmedlemmer og mange andre.
Jeg vil kalde det fokusflytning eller forsøg på spin, når nogle forsøger at nedtone brøden med, at der jo kun er tale om sølle 180.000 kr.
Det er altså ikke omfanget af brøden, der betyder noget. Det, der er væsentligt at holde sig for øje, er derimod, at nepotisme ofte starter på et lavere og tilsyneladende mere uskyldigt plan, men hurtigt begiver sig videre til det næste plan og igen videre til det næste og så videre, medmindre andre sætter en effektiv stopper for den, og/eller den sunde fornuft pludselig indfinder sig igen.
Nepotisme skal bekæmpes så tidligt som muligt og så tæt på udgangspunktet som muligt, for jo længere tid nepotister halser derudad, mens andre lader stå til, desto flere ulykker ender vi op med!
Det gælder i øvrigt alle steder i samfundet - og også når nepotister er venligtsindede over for en selv!!
Så keep on moving, kære Christiansborg-journalister :-)
De bedste hilsner
Ida
Kære Henrik. Jeg ville personligt gerne have vidst HVIS også den forrige minister havde valgt AFUK til sine udvalgsmøder. I en sag om nepotisme er det en væsentlig information, for det har fremstået, som om det var nyt at lægge møderne/middagene der. hvor Elbæk selv har været i bestyrelsen. Men du har nok ret i, at det ikke var kommentatorernes rolle for åben mikrofon at spørge ind til det hos et medlem af Venstre ;-)
Jeg er i øvrigt enig i, at det er en, ja, medie- og parlamentarisk skandale, at Claus Hjort Frederiksen slap så nådigt. DF har med en enkelt undtagelse beskyttet ministre i fedtefadet og dermed sikret flertal, men mon ikke DF kunne have skiftet standpunkt, hvis CFHs adfærd var kommet gennem mediemøllen.
Mvh Jan
Apropos skam i livet og proportioner:
"..
Vennerne? Come on... AFUK, Akademikiet for Utæmmet Kreativitet, hvor han har siddet i bestyrelsen.
Elbæk har som bekendt lagt fem dyre arrangementer hos AFUK - og det sjette var tilsyneladende på vej, hvis ikke han var blevet advaret. Hvorfor var denne advarsel overhovedet nødvendig? Elbæk har udvist udpræget mangel på dømmekraft, hvilket er lig med inkompetence som minister.
At han samtidig opretter en ny uddannelse samme sted, og at hans mand er blevet ansat samme sted, er naturligvis helt tilfældigt.
Det lugter fælt af nepotisme, og pressen har pligt til at grave i det.
Skyd ikke budbringeren.
Gode hilsner
Flere