Flere journalister gættede på, hvad statsministeren mon ville sige i sin nytårstale. Men de havde allerede læst talen. »Det bliver lidt et stykke teater, for vi ved noget, men vi må ikke sige, hvad vi ved,« siger DR's Ask Rostrup
»Jeg vil tro, at vi kommer til at høre meget om den økonomiske krise.«
Sådan gættede DR's politiske redaktør Ask Rostrup i timen op til statsministerens nytårstale på DR1. Her sad Rostrup sammen med vært Klaus Bundgård Povlsen.
Men gætterierne var teater, for Rostrup havde allerede læst hele talen og kendte den præcise ordlyd. Det skriver Jyllands-Posten.dk.
»Det (nytårstalen, red.) er jo også en chance for at markere sig konkret med noget voldsomt og overraskende. Men det forventer vi ikke rigtigt,« sagde Klaus Bundgård Povlsen senere i optakten.
»Det forventer vi ikke,« svarede Ask Rostrup.
Et stykke teater
Også andre kommentatorer gættede på talens indhold, selvom de faktisk kendte det fra ende til anden, skriver Jyllands-Posten.dk.
»Det bliver lidt et stykke teater, for vi ved noget, men vi må ikke sige, hvad vi ved,« siger Ask Rostrup.
Talen er klausuleret, og det betyder, at journalisterne gerne må læse den på forhånd – men ikke må sige, hvad der står i den.
Ask Rostrup erkender, at det er en »besynderlig formidlingsform«.
»Man skal i virkeligheden lade være med at lave den slags optakt. Det giver bedre mening end at en masse mennesker, som har læst talen, sidder og snakker om den, som om de ikke har læst den,« siger han til Jyllands-Posten.dk.
Også DR's Jens Ringberg gættede på indholdet, selvom han havde læst hele talen på forhånd.
»Jeg vidste godt, hvad hun ville sige, så det er noget pjat at bruge udtrykket 'tror'. Det var en fejl af mig, og det vil jeg gerne beklage,« siger Ringberg til Jyllands-Posten.dk.
4