Journalister: Elbæks mediestorm selvforskyldt

Dækningen af Elbæks cirkussag og hans afgang står helt og holdent for hans egen regning. Det siger en række journalister, der var mødt op til dagens overdragelse af posten som kulturminister

Dækningen af Elbæks cirkussag og hans afgang står helt og holdent for hans egen regning. Det siger en række journalister, der var mødt op til dagens overdragelse af posten som kulturministerMarianne Jelved overtog her til eftermiddag posten som kulturminister fra Uffe Elbæk, efter at han siden sidste uge har været i en massiv mediestorm i forbindelse med den såkaldte cirkus-sag.

Journalisten.dk var med til overdragelsen og spurgte en række af de mange fremmødte kolleger, hvad de mener om pressens rolle i Elbæks afgang.

Mikael Stuhr, TV 2:

»Det er et eksempel på, at sagens substans ikke har været kæmpestor, men håndteringen har været i fokus. Det kan man jo mene om, hvad man vil, og man kan sagtens diskutere, om man har skudt gråspurve med kanoner, men tilbage står spørgsmålet om, hvordan han så ville håndtere en meget stor sag.«

Hans Christian Blem, Ekstra Bladet:

»Jeg synes absolut, at pressen har gjort sit arbejde. Vi har haft en minister, der er gået fra at være nærmest båret ind i ministerstolen, til at være en minister, der blev næsten nonchalant om sit store netværk. Men han skulle have haft et bedre jugement omkring, hvor mange arrangementer, han kunne lægge et sted, hvor han har siddet i bestyrelsen. Så bliver det hævdet, at pressen går i små sko, men det gør vi absolut ikke. Vi gør vores pligt.«

Pia Glud Munksgaard, Berlingske Nyhedsbureau:

»Det har været en massiv dækning, men når det er en ministers afgang, så er det også en stor sag. Jeg kan godt forstå, at der er nogen, der opfatter det som voldsomt, at ministeren kommer ud, og der så står en horde af journalister, men sådan er vilkårene i dag. Vi har alle sammen behov for at få kommentarer og hive historier hjem. Det var en sag, der voksede ved samrådet, hvor han optrådte meget usikkert.«

 Torben Benner, Politiken:

»Jeg synes ikke, at medierne generelt er gået for langt, for det ser mærkeligt ud det forløb, og han erkender også selv, at det ser mærkeligt ud, så det er vores pligt at skrive det. Det er lige så meget Uffe Elbæk selv, der har gjort sagen stor. Blandt andet ved at indkalde ordførerne til samtale i fuld offentlighed. Han har sat fokus på det her fra starten af.«

Sandra Brovall, dr.dk/kultur:

»Jeg er selv i gang med en metahistorie om, hvordan medierne dækker sagen, og i dag kunne man jo ikke engang komme ind, så det virker da som en intensiv mediedækning. Jeg tror, at ligegyldigt hvilken minister der havde gjort det, som han har gjort, så havde medierne dækket det, som de har gjort.«

6 Kommentarer

Lynne Rie Hansson
10. DECEMBER 2012
Re: Journalister: Elbæks mediestorm selvforskyldt- SERIØST??!!!!
Som udenforstående forståe jeg slet ikke at i fagligt kan stå inde for Jeres argumentationer for at proportionsforvrænge og skævvride "retfærdighed" for - hvis skyld?? Jeres behandling af Elbæk står i skærende og fortvivlende kontrast til nedenstående:
".. For et par år siden fik DR-journalist Jesper Tynell Cavlingprisen for at have afsløret følgende:

• Claus Hjort Frederiksen gav Folketinget usande oplysninger....
• Ministeren afskaffede kravene til udenlandske arbejdstageres sikkerhed i farlige job – i al hemmelighed og uden om Folketinget. 
• Beskæftigelsesministeriet bad kommunerne administrere den såkaldte 300-timers regel på en ulovlig måde. 
• Ministeriet bestilte misvisende tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen for at dreje den offentlige debat til egen fordel. 
• Embedsmænd slettede belastende dokumenter fra ministeriets arkiver. 
Disse overtrædelser fik ingen - absolut ingen konsekvenser - for hovedpersonen og hvad værre er: De fik faktisk heller ikke nogen særlig opmærksomhed.."  Skammer I Jer aldrig??
Rasmus Løppenthin
6. DECEMBER 2012
Re: Journalister: Elbæks mediestorm selvforskyldt

@Bjarne W

 Var det de samme mennesker, som stod bag 9/11? 

Søren Thure
6. DECEMBER 2012
Re: Journalister: Elbæks mediestorm selvforskyldt
Fed slutning ;0)
Bjarne Witthoff
6. DECEMBER 2012
Re: Journalister: Elbæks mediestorm selvforskyldt

Der var meget vrede til stede. -

Inden muligheden dukkede frem. For at vælte Kulturministeren. Ikke kun fra journalister. Aros Direktøren Jens Erik Sørensen siger det lige ud. Det samme som flere andre.  

Uffe Elbæk havde trådt ved siden af overfor det etableret - kunstnere - eliten. - BKF har ikke udtalt sig. - Journalister gjorde det - de skulle - for deres venner.
Jeg er villig til at skrive et indlæg for Journalisten.dk. Netop om journalister. Flere journalister har selv beskrevet mangler i deres fag. Hvordan ledelse for medierne. Presser forkerte beslutninger igennem. Så nye kunstnere ikke kommer til orde.

Ingen i medierne tør tage dette emne op. Netop derfor blev al vreden ydmynte i det. - At vælte Uffe Elbæk som kulturminister.  

Niels Riis Ebbesen
6. DECEMBER 2012
Re: Journalister: Elbæks mediestorm selvforskyldt

Tja... skal vi ikke bare konstatere, at Uffe Elbæk begik den kæmpe store fejl, at han kom til at sætte forhandlingerne om mediestøtten på tænkepause, og så gik mederne i panik, for de har jo allerede budgetteret med bistandshjælpen, og derfor blev der skabt en mediestorm, som havde det ene mål, at få vippet Uffe Elbæk af pinden.

Det har i hvert fald været været sygt at opleve, at de medier som hvert år suger 4,6 millarder ud af statskassen, de har haft ond i anus over, at en kulturminister har ladet en kulturinstitution tjene lidt småpenge på nogle misterienlle arrangementer.

I mine øjene har det også været tendentiøst, at Uffe Elbeæks samlever konsekvent er blevet betegnet som Kulturministerens mand, hvorefter det i parentes er blevet tilføjet, at de lever sammen i et homoseksuelt ægteskab, havde de danske medier kendt til anstændighed og god opførsel, så var han blevet omtalt som Uffe Elbæks ægtefælde eller samlever. 

Nå men vi må jo blot endnu en gang konstatere, at de danske medier er sig selv nærmest, og uanset hvor meget de får i mediestøtte, så er deres mål ikke at fremme et demokratisk samfund, hvor man opfører sig ordenligt og anstændigt over for hinanden. 

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen 

Flere