Moren fra Nakskov: »Jeg håber, det bliver en lærestreg«

Ekstra Bladet får i dag alvorlig kritik i Pressenævnet for omtale af en brand i Nakskov. »Det er lang tid siden, jeg har smilet så meget. Der har ikke været så meget at smile ad på det seneste,« siger Sandra Jul Jensen, som mistede to børn i branden. Hun håber, kritikken får medierne til at stoppe med at bruge facebookbilleder uden tilladelse

På forsiden af Ekstra Bladet kan man i dag læse, at avisen får alvorlig kritik i Pressenævnet. I to tilfælde gik avisen for langt, da man viste billeder af de omkomne børn efter en dødsbrand i Nakskov i januar 2015. Billederne var uden tilladelse hentet fra private Facebook-profiler, skriver Pressenævnet.

”Pressenævnet finder, at Ekstra Bladet groft har tilsidesat den hensynsfuldhed og takt, der fremgår af de presseetiske regler, og som man bør kunne forvente i situationen.”

Ved branden 30. januar 2015 døde i alt fem mennesker, heriblandt Sandra Juuls datter på otte år og søn på fem år. Facebookbillederne af hendes børn blev offentliggjort i printudgaven af Ekstra Bladet.

Sandra Jul Jensen fik besked om kendelsen i går eftermiddag.

»Jeg blev så glad, at jeg hoppede op i luften. Det var bare fantastisk. Det er lang tid siden, jeg har smilet så meget. Der har ikke været så meget at smile ad på det seneste,« siger hun.

Tog direkte på kirkegården

Bagefter tog hun på kirkegården, hvor børnenes far ligger begravet, for at tale med ham.

»Han ville også været blevet knust, hvis han havde oplevet sine børn i avisen på den måde,« siger Sandra Jul Jensen.

Hun håber, at det kan føre til, at medierne holder op med at bruge private facebookbilleder i sager om ulykker og tragedier uden at spørge om lov.

»Jeg håber, det bliver en lærestreg. Det var jo derfor, jeg klagede til Pressenævnet,« siger hun.

Pressenævnet har behandlet klager fra begge forældrepar involveret i tragedien. I begge sager får Ekstra Bladet alvorlig kritik.

I april fortalte chefredaktør på Ekstra Bladet Karen Bro til Journailsten, at med fremkomsten af sociale medier er alle blevet redaktører, og de bestemmer selv, hvor meget de vil lægge frem.

Samtykke gælder også åben profil

Men det betyder ikke, at medierne bare kan bruge billeder – selv om profilen er åben, slår Pressenævnet fast.

”At man har lagt billeder på en åben facebookprofil, er ikke ensbetydende med et stiltiende samtykke til offentliggørelse og særligt ikke, når der er tale om billeder af mindreårige, som er ofre for en voldsom ulykke. Pressenævnet henviser til, at der generelt hersker et krav om, at pressen forud for offentliggørelse af billeder af børn indhenter samtykke fra forældremyndighedsindehaverne.”

EB: Det vil ikke ske igen

I dagens avis skriver Poul Madsen i en undskyldning:

”Jeg er helt enig i Pressenævnets kritik, vi udviste ikke det fornødne hensyn til de efterladte. Derfor vil jeg gerne give forældrene til de indebrændte børn en uforbeholden undskyldning. Som ansvarshavende chefredaktør burde jeg have stoppet offentliggørelsen af billederne.”

Han skriver, at Ekstra Bladet udviste dårlig dømmekraft ved ikke at kontakte forældrene direkte, men kun tale med andre familiemedlemmer, før vi offentliggjorde billederne.
”Det vil ikke ske igen.”

Læs Journalistens gennemgang af 15 sager, hvor medierne brugte private facebookbilleder – og se eksperternes gode råd.

0 Kommentarer