»Jeg har tjent 50 kroner på det, og så har jeg fået en gratis bog.«
For halvandet år siden stiftede freelancejournalisten Henrik Hindby Koszyczarek sitet Globalen.dk – et nyhedsmedie med base i Aarhus, der udelukkende skriver om klima, miljø og dyrevelfærd.
De 50 kroner kom fra en tilfreds læser. Derudover har Henrik Hindby Koszyczarek ikke tjent noget på sitet endnu. Men det gør ikke noget.
»Jeg laver det, fordi jeg selv synes, det er vigtigt at få på dagsordenen,« siger Henrik Hindby Koszyczarek, der passer Globalen ved siden af sin freelanceforretning.
Fylder for lidt i debatten
Han etablerede Globalen i frustration over, at miljø, klima og dyrevelfærd fylder så lidt i den offentlige debat.
»Aviserne skriver mest om klima, når der er klimatopmøder, og i den sidste valgkamp talte selv de grønne partier talte meget lidt om det,« siger han.
Indholdet på sitet er en blanding af citathistorier og egenproducerede historier. Og der er nok at skrive om.
»Flere forskere taler om, at vi står over for den 6. masseudryddelsesperiode. Vi kan ikke blive ved med at drive rovdrift på klodens ressourcer,« siger han.
Det positive skal med
Henrik Hindby Koszyczarek ønsker dog ikke, at Globalen skal være et »alarmist-medie.«
»Jeg er nødt til at have de positive historier med for ikke at skræmme folk væk fra de mere dystre nyheder,« siger han.
Han har for eksempel skrevet om mobiltelefonfirmaet Green Speak, hvor overskuddet doneres til velgørenhed, og tøjproducenter, der går over til en mere bæredygtig drift.
Forsidehistorien lige nu handler om, at danske forskere udvikler en emballage, der forlænger fødevarers holdbarhed og dermed mindsker madspild.
»Jeg skriver om konkrete løsninger på samme måde, som Børsen skriver om ildsjæle og iværksættere inden for erhvervslivet. Læserne skal have besked om, hvordan de selv kan leve mest bæredygtigt,« siger Henrik Hindby Koszyczarek.
På klimaområdet er der imidlertid ikke meget at glæde sig over, siger han.
»Temperaturen forventes at stige med 2,7 grader inden 2100,« siger han.
Koprutter er alvor
Men inden for økologi er der til gengæld fremskridt at spore.
Flere forbrugere køber økologiske varer, og man er ikke længere til grin, hvis man siger, at kødproduktion skader klimaet.
»Jeg hørte om metan fra køer på COP 15 i 2009. Dengang brugte man en slags klovneretorik og kaldte det for koprutter. I dag tager man det mere seriøst. Flere og flere forstår, at det både handler om metan og om, at man rydder skov til at opdrætte kvæg. Jo mere man taler en sag op, jo mere bliver der lyttet,« siger han.
Økonomi kommer i første række
Han undrer sig over, at økonomiske hensyn overskygger økologiske interesser i de etablerede medier.
»Vi spørger altid, om der er penge til at gennemføre noget. Men vi taler aldrig om, om vi har ressourcerne til det.«
Et aktuelt eksempel er forslaget om bilfri søndage i København.
»Folk kan harcelere over, at bilfri søndage koster 500.000 kroner, men de er tavse, når det kommer frem, at forureningen i Danmark koster 28 milliarder kroner årligt i sygedage og dødsfald,« forklarer han.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Godt gået min ven. Støtter dig gerne, dejligt at se unge mennesker tage initiativ. PS. Hils din mor