Q&A med Politikens nye klimaredaktør: ”Få emner, hvor klimaet ikke betyder noget”

Magnus Bredsdorff bliver Politikens nye klimaredaktør, og en af hans opgaver bliver at tænke klima ind i dækningen af andre områder. ”Politiken har ikke besluttet, at klima er vigtigt. Klima er bare vigtigt,” siger han (Rettet den 4/12 kl. 15.15)

Politiken har oprettet en ny stilling som klimaredaktør og har fundet den journalist, der skal have titlen.

Det bliver Magnus Bredsdorff, der kommer fra en stilling som nyhedsredaktør på Ingeniøren.

Han skal være med til at styrke Politikens dækning på området. Han har dækket området i flere år for Ingeniøren og har de sidste fem år været nomineret til nichemediernes største journalistpris, Anders Bording-prisen.

Vi har spurgt ham, hvorfor det er vigtigt at skrue op for klimadækningen.

Hvad skal du lave som klimaredaktør?

”Ligesom hvis jeg var redaktør for et hvilket som helst andet område, er der nogle journalister, der dækker området, som jeg har ansvar for at sparre med og idéudvikle med. Det er faktisk ikke så forskelligt fra at være redaktør på Journalisten. Det er en oprustning af klimaet som stofområde.”

Hvorfor synes du, at jobbet var spændende?

”Der er ingen tvivl om, at Politiken er et fantastisk stærkt talerør. Det har en journalistisk ambition og muskel, jeg gerne vil være en del af. Og hvis ikke klimastoffet stod mit hjerte nær, ville det have været dumt at søge jobbet. Jeg kommer med stor erfaring fra stofområdet. Det er en balast, jeg håber, jeg kan bruge, når vi skal få de idéer, der skal til for at forklare, hvad vi gør, der er med til at ændre klimaet, hvor vi skal ændre vores samfund, og hvad forskningen siger.”

Hvorfor er det en god idé at have en klimaredaktør?

”Det er ikke så meget anderledes, end at du ikke kan have en Christiansborg-redaktion uden at have en politisk redaktør. Vil man som medie noget på et emne, må man sætte ressourcer af til at dække stoffet. Klima er en underliggende dagsorden, der er en del af utroligt mange politiske dagsordener. Det skal vi være i stand til at tænke ind i vores dækning på alle andre områder, eksempelvis hvis der skal bygges ny infrastruktur. Hvad betyder det så for, hvor meget vi udleder?”

Hvorfor er det vigtigt at skrue op for dækningen af klima?

”Det kan være journalistisk prioriteret, fordi det har store konsekvenser for vores samfund. Politiken har ikke besluttet, at klima er vigtigt. Klima er bare vigtigt. Og samfundet forsøger at undgå, at klimaet ændrer sig, igennem en lang række politiske, tekniske og økonomiske tiltag. Det skal vi sætte fokus på med et lille hold, der ved noget om emnet.”

Hvordan ser du den redaktionelle linje for dig?

”Det kan være, jeg tager fejl. Men når jeg ser ud over medielandskabet, bliver der skrevet utroligt meget om emner, der har en klimadagsorden i sig. Der er meget få emner, hvor klimaet ikke betyder noget. Vores fineste opgave bliver, at den dækning, vi har på de områder, holder et højt niveau, og indtænke klimaet.”

Rettet den 4/12 klokken 15.15: Journalisten havde i første omgang skrevet, at Magnus Bredsdorff var Politikens første klimaredaktør. Allerede i 2008 gjorde Politiken dog journalist Bo Maltesen til klimaredaktør. Politiken havde selv i sin egen nyhed om Magnus Bredsdorff skrevet, at han var avisens første klimaredaktør, hvilket Politiken siden har ændret uden at gøre opmærksom på det i artiklen. Der står nu i den pågældende artikel, at stillingen er nyoprettet. Journalisten beklager fejlen.

4 Kommentarer

Ole Obitsø
4. DECEMBER 2019
Kære Morten. Du har helt ret. Og Bo Maltesen fik åbenbart allerede titlen i 2008. Jeg kørte desværre med ordlyden i Politikens egen artikel, der i første omgang kaldte Magnus for den første i avisens historie. Det skulle jeg have dobbelttjekket. Det er selvfølgelig rettet nu. Tak!

De bedste hilsener, Ole Obitsø
Lars Riber
4. DECEMBER 2019
Endnu en selvfed spinatfugl på skatteydernes regning i venstrefløjens seneste revolutionære korstog...
Hvorfor indebærer journalistik ikke omtale af omkostninger og effektivitetsvurdering?

Tror i selv på jeres hysteriske opmærksomhed og omtale af luksuriøse bobleliv ændrer en tøddel?
I er skræmmende latterlige!
Morten Garly Andersen
4. DECEMBER 2019
Ja, tillykke til Magnus, det skal nok blive godt. Og så med al respekt; Politiken havde faktisk en klimaredaktør - indledningsvis undertegnede - i forbindelse med med klimatopmødet i København i 2009.
Klaus Ulrik Mortensen
3. DECEMBER 2019
Tillykke til Magnus og Politiken. Det kan kun blive godt

Læs også

TV 2 på vej med stor klimaindsamling – men skal mediernes redde klimaet?

TV 2 på vej med stor klimaindsamling – men skal medierne redde klimaet?

13. SEPTEMBER 2019
”Jeg opfatter mig selv som både som journalist og aktivist”

Vil redde klimaet: ”Jeg opfatter mig selv som både journalist og aktivist”

09. SEPTEMBER 2019

Zetland lokker med bonuspoint til fly: Et klimaetisk dilemma

18. DECEMBER 2018