Medier på nettet skal muligvis indstille sig på at leve op til de presseetiske regler, også selv om de ikke har tilmeldt sig Pressenævnet. Kulturminister Marianne Jelved (R) vil i hvert fald drøfte med sin kollega i Justitsministeriet, om netmedier fremover automatisk skal falde under medieansvarsloven og dermed under Pressenævnets kompetence:
”Med de nye mediestøtteregler ville vi gerne give nye medier mulighed for at få støtte. Derfor kan det godt være tid til at se på, om medieansvarsloven også skal omfatte medier på nettet. Hvorvidt og hvordan det er en mulighed, vil jeg drøfte med Justitsministeren, som er ansvarlig for den lovgivning,” skriver Marianne Jelved i en mail fra Kina.
Udmeldingen fra ministeren kommer, efter at Journalisten har skrevet om, at medier kan modtage mediestøtte fra staten uden at være tilmeldt Pressenævnet – og dermed uden at man som kilde kan klage over mediet, selv om man mener, at mediet har overtrådt de presseetiske regler.
”Forvente et minimum af ordentlighed”
Den Korte Avis fik sidste år 88.000 kroner i mediestøtte fra staten og er ikke tilmeldt Pressenævnet. Da Den Korte Avis er en hjemmeside, er det i dag frivilligt, om den vil tilmelde sig Pressenævnet. To eksperter har over for Journalisten vurderet, at avisen, som er ejet af Ralf Pittelkow og folketingsmedlem for Venstre Karen Jespersen, har handlet imod god presseskik.
”Medierne bør være deres ansvar bevidst, og det er de ikke, når de ikke følger det fælles etiske kodeks. Det beklikker Den Korte Avis' troværdighed, at man ikke kan forvente et minimum af ordentlighed fra deres side,” skriver Marianne Jelved i mailen.
Flere eksperter og politikere har den seneste uge fremlagt deres bud på, hvordan man kan løse problemet med et medie, der på den ene side modtager statslig mediestøtte og ifølge eksperter bryder god presseskik, men på den anden side ikke ønsker at tilmelde sig Pressenævnet, så man kan klage over dem.
Et forslag er at gøre det obligatorisk at være tilmeldt Pressenævnet – og dermed medieansvarsloven – for at få mediestøtte. Det udvalg, som lavede forarbejdet til den nye mediestøtte, kom dog frem til, at man netop ikke kunne kræve, at medier skulle være tilmeldt medieansvarsloven af hensyn til EU-regler, da det ville udelukke udenlandske medier.
Staten bør ikke kunne straffe økonomisk
I stedet anbefalede udvalget, at det blev et kriterium for at modtage mediestøtte, at man levede op til god presseskik. Marianne Jelved påpeger i sin mail, at det forslag er problematisk, fordi det ville være meget svært at trække grænsen:
”Jeg synes ikke, at man skal koble mediestøtten til de presseetiske regler. Mediernes rolle er også at udfordre og forsøge at skubbe grænserne. For hvordan skulle man gøre det op? Hvor mange overtrædelser skal der til, før støtten blev taget ved næste uddeling?” skriver kulturministeren, der påpeger, at det også kunne få uheldige konsekvenser i forhold til politikernes indblanding i mediernes redaktionelle frihed:
”Det er et skråplan, hvis vi begynder at sanktionere medierne økonomisk, fordi de overtræder de presseetiske regler, hvilket mange medier jo desværre gør. Så får de en påtale fra Pressenævnet. Når medierne er frie, bør staten ikke have mulighed for at straffe dem økonomisk. Det er at gå på kompromis med vores principper,” skriver Marianne Jelved, der altså i stedet vil kigge på muligheden for, at netmedier automatisk falder under medieansvarsloven.
Journalisten har flere gange forsøgt at få en kommentar fra Den Korte Avis, men forgæves.
Rettet kl. 14.41 den 11. november 2014: Den Korte Avis fik 88.000 kroner i mediestøtte i 2014 – ikke 64.000 som det tidligere fremgik af artiklen
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvornår er noget så et medie der automatisk omfattes af medieansvarsloven? Er det så alle blogs? Også børneblogs? vi kan jo ikke kvalificere hvilke netmedier der så skal være omfattet, og skal alle websites, blogs, Facebook fansider, Linkedin profiler, Twitterprofiler m.v. så være omfattet, herunder have en ansvarshavende redaktør? Det vil nok også betyde en eksplosion af klager.
Bravo, Marianne Jelved! Det er helt afgørende, at mediestøtte under enhver form adskilles fra spørgsmålet om overholdelse af presseetiske regler.
Der er en udtalt mærkelighed i shamingen af Pittelkow & Jespersens blog.
Kan man f.eks. klage over piopio.dk (netavisen Pio)?
Kan man klage over Out & About?
Hvorfor bruger Journalisten udelukkende Den Korte Avis som løftestang for dækningen når Den Korte Avis langt fra er den eneste tilskudsmodtager der ikke er tilmeldt pressenævnet?
Hvis ikke i kan finde ud af at hente en kommentar fra DKA hvorfor henter i så ikke en kommentar fra et af de andre medier der modtager bevillinger men ikke er tilmeldt?