Lars Werge om styrket public service: ”En strømpil i den rigtige retning”

Dansk Journalistforbund er positiv over for, at en ny regering vil styrke public service. Men: “Vi håber, at det ikke bare bliver til, at man styrker nogle puljer, som man kan søge støtte i,” siger formand Lars Werge. Han kritiserer også, at der ikke er lagt op til at lempe offentlighedsloven

Lidt efter midnat den 26. juni blev der efter de længste regeringsforhandlinger i 30 år præsenteret en aftale om en ny regering, som gør Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til statsminister.

Og den nye regering lægger op til, at der skal skrues op for public service. Samtidig påpeger den nye regering, uden at være alt for konkret, at der ikke længere er flertal bag den medieaftale, som VLAK-regeringen lavede med Dansk Folkeparti.

Det står der i det aftalepapir, som Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten har skrevet under på.

”Jeg synes, det lyder som nogle gode ting,” lyder den umiddelbare vurdering fra formand i Dansk Journalistforbund Lars Werge.

”Vi har masser af idéer til, hvad den nye regering kan gøre for at få medieaftalen tilbage på sporet. De indbyder til politiske drøftelser for at styrke public service. Det kan jeg ikke forstå anderledes end, at der skal sendes flere midler tilbage, og at der skal være bedre rammer,” siger han.

Sørg for, at finansieringen er stabil

Lars Werge håber dog, at udmøntningen af den del af aftalen bliver stærk.

”Vi håber, at det ikke bare bliver til, at man styrker nogle puljer, som man kan søge støtte i,” siger han.

”Det skal være en mere varigt baseret finansiering af public service. Projekter er fine, men journalistik, publicisme og public service er ikke projektarbejde. Det er langvarigt og kontinuerligt, og derfor kræver det tryghed i finansieringen,” siger han.

”Men det er en strømpil i den rigtige retning.”

Hvor blev offentlighedsloven af?

Der er ét punkt, som er helt fraværende i aftalepapiret. Et punkt, som er en stor mærkesag for Dansk Journalistforbund, nemlig at lempe offentlighedsloven.

”Det er beklageligt. Træls, for at sige det på mit jyske modersmål. Vi havde håbet, det ville komme med. Vi har set lederne af de andre partier end Socialdemokratiet gøre det til en mærkesag, men det er åbenbart ikke lykkedes dem at få det igennem,” siger Lars Werge.

”Når Mette Frederiksen og Socialdemokratiet nu taler om, at vi skal skabe mere tillid til politikerne og medierne, kunne man godt droppe at lave et større analysearbejde på, hvordan det skal ske. Det kan man gøre ved at ændre offentlighedsloven,” siger formanden i Dansk Journalistforbund.

Ingen klar holdning til 24syv

På Twitter har kanalchef på Radio24syv Mads Brügger ytret et stort ønske om, at den nye regering med det samme lader udbuddet af FM4 gå om.

Netop det har Dansk Journalistforbund lige nu ikke en klar holdning til.

”Der er efterhånden ikke nogen politikere eller interessenter, der ikke har haft en mening om det. Der vil komme mange gode råd fra dem og fra Radio24syv til en ny kulturminister. Radio24syv er også god til selv at komme til orde. Vi håber overordnet at tage dem på ordet om styrket public service,” siger Lars Werge.

Hvad hvis Lars Werge var kulturminister?

Derudover roser Lars Werge, at der er lagt op til, at streamingtjenester skal bidrage med flere penge til indhold i Danmark. Han roser også, at regeringen vil stoppe omprioriteringsbidraget for uddannelser, hvilket blandt andet vil være godt for landets journalistuddannelser, siger han.

Men hvad nu, hvis Lars Werge selv kunne sætte sig i stolen som kulturminister og udmønte ønsket om styrket public service. Hvad ville han så gøre?

”Det ideelle ville være, at der blev tilbageført midler. Om de skulle tilbage til DR eller udmøntes i andre forsøg, ved jeg ikke,” siger han.

”Man har tidligere etableret Radio24syv som public service. Vi har også TV 2, der er public service. Regeringen kunne godt eksperimentere med formerne og platformene. De har et stort ønske, kan jeg se, om at tilgodese de unge. Det kunne være en opgave for regeringen at komme bedre i kontakt med de yngre danskere her,” siger han.

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, der står i spidsen for den nye regering, til Lars Werges kritik. Vi har talt med en menig pressemedarbejder fra Socialdemokratiet. Pressemedarbejderen lovede, at han ville forsøge at finde ud af, hvem der skulle udtale sig. Han kunne ikke love, hvornår de ville vende tilbage, og han understregede samtidig, at det ikke er sikkert, at partiet og regeringen kan kommentere, da der endnu ikke er udmøntet politiske ressortområder i Socialdemokratiet og den nye regering.

3 Kommentarer

Lasse Jensen
26. JUNI 2019
Jeg vil vove den påstand, at uden stærkt public service - det være sig DR, TV2, TV2-regioner eller 24syv, ville der være betydeligt færre journalister i arbejde i Danmark. DR's dominans på radiomarkedet er velkendt. Den skyldes ikke mindst P4, hvis rygrad er mange journalister ude i distrikterne. Hvis man privatiserede den - fx via et eller flere mediehuse - ville jeg frygte, at kanalen så ville indgå i konstante spare- og effektiviseringstiltag - og simpelthen betyde, at der blev færre journalister.
Lars Werge
26. JUNI 2019
Kære Anders Hede,
Public service er ikke lig med Danmarks Radio. Hverken for kulturministeriet eller for Dansk Journalistforbund.
MVH Lars
Anders Hede
26. JUNI 2019
Hvorfor er Public service afgørende for DJ. Det afgørerende må da være arbejdspladser.
Danmark må være det vesteuropæiske land hvor staten sidder på mest medieudbud, især på radioen. Det kunne være befriende at kigge på det. Jeg har svært ved at se at der i DK er behov for mere DR. Der er rigtig meget af det nuværende DR som ikke har en speciel berettigelse på statslig medie

Læs også

Oluf Jørgensen: Hold Justitsministeriet langt væk fra ny offentlighedslov

Oluf Jørgensen: Hold Justitsministeriet langt væk fra ny offentlighedslov

16. MAJ 2019
Kulturminister, Mette Bock.

Sted: DR Byen.

Photo: Jonas Pryner Andersen

”Det var fuldstændigt kikset. Det er en af mine største fejltagelser”

03. JUNI 2019
Kulturminister, Mette Bock.

Sted: DR Byen.

Photo: Jonas Pryner Andersen

”Det var fuldstændigt kikset. Det er en af mine største fejltagelser”

03. JUNI 2019