Kvinder og farvede journalister får millionbeløb for uligeløn

240 journalister fra Los Angeles Times har fået knap 20 millioner kroner til deling på grund af forskelsbehandling. I Danmark opfordrer DJ medlemmer til at henvende sig, hvis de har mistanke om ulige løn

Los Angeles Times har indgået forlig i en opsigtsvækkende sag om forskelsbehandling af medarbejdere. Det skriver det internationale journalistforbund IFJ.

Ifølge IFJ har Los Angeles Times og udgiveren Tribune Publishing accepteret at betale tre millioner dollars (knap 20 millioner kroner), som vil blive fordelt mellem 240 nuværende og tidligere reportere og redaktører.

Da avisens medarbejdere dannede en fagforening i 2018, krævede den adgang til lønoplysninger. En gennemgang viste ifølge IFJ, at kvinder og ikke-hvide medarbejdere blev betalt betydeligt mindre end hvide mænd. Der blev anlagt en sag mod avisen, og den er altså endt med et forlig.

Hvordan pengene skal fordeles, vil blive afgjort i retten, og selv om der er indgået forlig, forventes sagen først afsluttet i marts 2021.

Få lavet et ligelønstjek

I Danmark er der også problemer med uligeløn mellem mænd og kvinder, vurderer forhandlingschef i Dansk Journalistforbund Claus Iwersen.

”Der er problemer med manglende ligeløn mellem mænd og kvinder i vores branche. Det ved vi, og det kan vi dokumentere,” siger han.

Forbundet har til gengæld ikke data, som dokumenterer forskelsbehandling baseret på hudfarve, tilføjer forhandlingschefen.

Claus Iwersen fortæller, at forbundet gerne fører sager på vegne af medlemmer eller medarbejderforeninger – ligesom L.A. Times – hvis det bliver nødvendigt. Men det vil være sidste udvej. Han opfordrer medlemmer, som mistænker, at der er uligeløn for lige arbejde på deres arbejdsplads, til at kontakte DJ.

”Hvis du har en mistanke om uforklarlige lønforskelle på mænd og kvinder, så kan DJ lave et ligelønstjek. Vi dykker ned i tallene, og så kan vi kontakte arbejdsgiverne og bede om en forklaring,” siger Claus Iwersen.

Klar til at føre retssager

Hvis arbejdsgiveren ikke kan forklare lønforskellen, eller hvis forklaringen er utilfredsstillende, vil DJ forfølge sagen.

Er I klar til at føre en retssag på det, som man har gjort på L.A. Times?

”Ja, i det omfang det også er ønsket fra dem, det handler om. Man kan også sagtens tage en diskussion om ligeløn på arbejdspladsen, uden at det bliver juridisk. På Politiken har man for eksempel erkendt, at kvinder generelt tjener mindre end mænd, og det har ledelsen lovet at gøre noget ved,” siger Claus Iwersen.

Han henviser til, at Politikens chefredaktør, Christian Jensen, i en debat for nylig opfordrede til, at tillidsfolk og ledelse i fællesskab sørger for penge til at udjævne uligeløn ved næste overenskomstforhandling.

”Min appel til Dansk Journalistforbund er, at vi i de næste overenskomstforhandlinger får en større pulje til individuel fordeling, som man kan bruge til at udjævne de forskelle, der er i forhold til ligeløn,” sagde Christian Jensen i oktober 2020.

0 Kommentarer

Læs også

Politiken: Vi er som et hus, der står og vakler

Politiken i sexisme-debat: Vi er som et hus, der står og vakler

29. OKTOBER 2020
Mediebranchen har store problemer med uligeløn – ikke kun blandt tv-værter

Mediebranchen har store problemer med uligeløn – ikke kun blandt tv-værter

03. SEPTEMBER 2020