Forsvarets forskelsbehandling af journalister under et besøg i den danske lejr i Afghanistan møder nu kritik.
"Det er besynderligt og pinligt, at Forsvarsministeriet og statsministerens rådgivere forskelsbehandlede danske journalister under Helle Thorning-Schmidts besøg i Afghanistan," skriver BT's chefredaktør, Olav Skaaning Andersen, i en mail til Journalisten.
Politikens chefredaktør, Bo Lidegaard, kritiserer beslutningen om at forskelsbehandle medierne i lejren:
"Forsvarsministeriet skylder en forklaring på, hvad det var for hensyn, der gjorde det nødvendigt at udelukke vores journalist fra at dække statsministerens besøg," skriver Bo Lidegaard i en mail til Journalisten.
"Oplysningen om, at Forsvaret fandt det unaturligt og svært at forklare, hvis vores journalister ikke fik mulighed for at dække statsministerens besøg i lejren, bestyrker mistanken om, at det ikke var praktiske, men politiske hensyn, der lå bag adskillelsen. Det er ud fra ethvert synspunkt kritisabelt, hvis navngivne journalister udelukkes for at dække et så vigtigt besøg, selv om de er på stedet."
Også redaktør for TV2 Go'Morgen Danmark Jes Schrøder kritiserer forskelsbehandlingen:
»Set fra mit bord vil jeg kalde det en uskik og en fejlagtig måde at forvalte adgangen til Statsministeriet.«
Forskelsbehandlingen fandt sted under statsminister Helle Thorning-Schmidts besøg i Afghanistan i maj i år.
Fire journalister fra TV2 Go'Morgen Danmark, BT, Politiken og Berlingske var til stede i den danske lejr, da statsministeren ankom med sin egen delegation.
De fire journalister blev forment adgang til statsministeren. Besøget blev dækket af andre medier, der havde journalister med i delegationen.
"Jeg tror ikke et øjeblik på, at det var af logistiske eller planlægningsmæssige grunde til, at vores journalist – og andre – ikke måtte møde og stille spørgsmål til statsministeren. Det ligner mest af alt et kluntet forsøg på at styre kommunikationen, og det forsøg håber jeg rådgiverne i Statsministeriet og Forsvarsministeriet ikke har tænkt sig at gentage. Det vil være det klogeste," skriver Olav Skaaning Andersen, hvis journalist var blandt de fire, der blev fravalgt.
Også en TV 2-journalist var blandt de uheldige, der blev forment adgang til statsministeren.
»Vi var på taberholdet,« siger TV 2-redaktør Jes Schrøder.
»Man må forvente, at ministeriet som udgangspunkt behandler alle medier ens. Man kan ikke dele dem op i et a- og b-hold. Eller også skal man tage konsekvensen fra starten af: "Der er så kort tid, vi har så travlt, sikkerheden er så besværlig osv, at vi har valgt fire medier på forhånd. Så må alle jer ikke-valgte medier tage til efterretning, at vi har forfordelt jer." Så må man tage kritikken der. Men man skal vælge: Gør man det ene eller det andet?«
»Men det er også i orden at sige som statsminister: "Jeg vælger kun at give interview til en journalist eller et medie". Der er ikke krav om, at en statsminister partout skal tale med alle. Statsministeren skal have lov til at give solo-interview.«
Så er man ude i at tage diskussionen med åben pande?
»Ja.«
Din journalist blev sammen med en anden journalist kørt ud af lejren af presseofficeren, mens Thorning var der. Da de var på vej tilbage, havde statsministeren endnu ikke forladt lejren. Hvorefter presseofficeren vendte jeepen så hurtigt, at den nærmest lavede hjulspin i gruset. Det er ikke at tage den med åben pande.
»På det principielle plan skal Statsministeriet finde ud af, om det er en fælles-historie, der har et bredt antal mediers interesse, så skal der være bred adgang. Hvis det ikke er tilfældet, så må de håndplukke på forhånd. Det, du beskriver der, det er en mærkelig blanding. Det er hverken buh eller bæ. Det er min principielle holdning til det,« siger Jes Schrøder.
(Opdateret 18:32 med kommentarer fra Politikens Bo Lidegaard)
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
"en befolkningsgruppe, der tilhører landets næststørste tro: muslimerne."
http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE2056725/studerende-akkari-det-er-os-muslimer-du-skylder-en-undskyldning/
Næststørste tro?? Nej da. Ikke i Danmark. Den er slet ikke lovlig i Danmark.
Det er ikke lovligt i Danmark at samles om koranlære. Og det kan ikke blive lovligt. Det har Grundloven sikret Danmark.
Kan nogen på Journalistuddannelsen lige venligst korrekse hende.
Tak.