Bramsen om omstridt dobbeltinterview: Ministeren svarer, når det er politisk

Chefer i Forsvaret bør udtale sig mere, men det skal være i faglige spørgsmål. Politik skal overlades til ministeren, lød det fra Trine Bramsen på samråd. Hun kalder tidligere Ritzau-journalist "uvorn". Rettet 15.26

Cheferne i de forskellige dele af Forsvaret kan naturligvis stille op til interview i medierne.

Sådan lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) på et samråd i Folketingets forsvarsudvalg formiddag.

Ministeren var blevet indkaldt til samråd efter et omdiskuteret interview i december, hvor den daværende Ritzau-journalist Thomas Hee fik aflyst et solointerview med den tiltrædende forsvarschef Flemming Lentfer. I stedet fik han et dobbeltinterview med Trine Bramsen og den nye forsvarschef.

Et interview, der ifølge journalisten løb af sporet, og som som fik Venstre og De Konservative til at trække ministeren i samråd for at sikre sig, at forsvarschefen har ytringsfrihed – også set i lyset af, at Trine Bramsen har udtalt, at det er de politisk valgte, der stiller op og tager de politiske debatter.

”Mange sager bliver hurtigt politiske, derfor har der fra min side været et klart ønske om, at vi står sammen på forsvarsområdet,” siger Trine Bramsen på samrådet. 

“Det betyder, at jeg har et ønske om, at cheferne i højere grad er kommunikerende på deres ansvarsområder. Når det handler om praksis stiller styrelsescheferne op, men når det er politisk, så er det ministeren, der stiller op,” tilføjer hun.

Kan ikke genkende udlægningen af interviewet

Trine Bramsen siger på samrådet, at hun ikke kan genkende udlægningen af dobbeltinterviewet, som Thomas Hee har beskrevet det til OLFI. Her har han forklaret, at ministeren var utilfreds med, at han ikke stillede hende spørgsmål, og at han ikke havde i sinde at citere hende.

Det resulterede ifølge Thomas Hee i, at forsvarsministeren forlod sit kontor for at hente en pressemedarbejder ind.

“Jeg kan ikke genkende udlægningen, journalisten gengiver, og jeg var trods alt til stede i lokalet. Det er korrekt, at der er en opfattelse fra journalisten om, at han kunne komme ind på mit kontor og bestemme, hvem han vil snakke med og give udtryk for, at han ikke vil tale med mig, og at jeg skal lukke i, og det vil jeg ikke have. Opfører man sig dårligt på mit kontor, bliver det påpeget,” siger hun og tilføjer, at journalisten opførte sig “uvornt”.

“Både chefen og jeg havde aftalt, at vi begge skulle deltage, da der også var meget om politik,” siger Trine Bramsen på samrådet og fortæller, at det var et fælles ønske for hende og Flemming Lentfer at gennemføre interviews i forbindelse med hans tiltrædelse sammen.

Forsvarsministeren oplyser, at hun ikke har givet ordre om, at forsvarschefen skal spørge om lov, før han bliver interviewet.

“Det er ikke en styrelseschefs opgave at svare på politiske spørgsmål, men jeg forventer da, at chefen svarer på faglige spørgsmål,” siger hun.

Klar linje mellem politik og faglighed

Selvom ministeren ikke er bekendt med, at chefer under hendes ministerium skal spørge om lov, “er det godt at nævne det”.

“Nogle diskussioner bliver for hurtigt politiske, men der er stadig en klar linje mellem, hvad der er politik, og hvad der er fagligt,” siger Trine Bramsen.

“Mit ønske er mere kommunikation fra forsvarschefen, når det omhandler fagligheden på området,” tilføjer hun.

Forsvarsministeren mener, at pressen er mere optagede af at finde historier om splid i Forsvaret og mellem ministeriet og forsvaret, og så undrer hun sig over at få kritik for rent faktisk at stille op til interview.

“Jeg synes, at vi lever i en besynderlig tid. For et par uger siden fik jeg kritik for ikke at stille nok op, og nu stiller jeg åbenbart for meget op. Jeg synes, at det er besynderligt,” siger hun.

Rettet klokken 15.26 med tilføjelse i citat fra Trine Bramsen om, at journalisten ifølge ministeren kom ind på hendes kontor og gav udtryk for, at hun skulle tie stille.

0 Kommentarer

Læs også

TV 2 Fyn: Vi burde have ladet forsvarsministeren komme til orde

TV 2 Fyn: Vi burde have ladet forsvarsministeren komme til orde

03. FEBRUAR 2021
Interview med ny forsvarschef endte med dobbeltinterview med ministeren

”Trykket stemning”: Trine Bramsen følte sig ydmyget under dobbeltinterview

28. JANUAR 2021
<span class=Minkskandalen: Minister anklager DR for "ulødig journalistik"">

Minkskandalen: Minister anklager DR for ”ulødig journalistik”

01. DECEMBER 2020
Trine Bramsen langede ud efter TV 2 – hendes eget ministerium havde begået fejlen

Trine Bramsen langede ud efter TV 2 – hendes eget ministerium havde begået fejlen

21. DECEMBER 2020