Philip Khokhar, DR’s Asien-korrespondent, ærgrer sig.
”Forsvaret og politikerne har forsøgt at tegne et billede af, at krigen i Afghanistan gik godt. At det gik fremad. Men det gik skidt, og det vidste jeg jo godt,” siger Philip Khokhar.
Han tilføjer:
”Jeg lavede meget kritisk journalistik, men jeg skulle have været endnu mere kritisk.”
Fra 2013 til 2014 boede Philip Khokhar et år i Kabul, Afghanistans hovedstad, og i fredags udkom han med bogen ’Tilbage til Kabul’, hvor han ser tilbage på tiden i det krigshærgede land. Herunder turene som embedded journalist hos det danske forsvar.
Journalisten har forelagt Forsvaret kritikken.
”Philip Khokhar har en pointe i sin kritik. Alt er ikke gået godt i Afghanistan, hvilket vi har set efterfølgende. Set i bakspejlet har vi i Forsvaret måske oversolgt de gode ting på bekostning af de dårligere,” siger chef for Forsvarets internationale operationer, oberst Jens Hvid Lønborg.
Alene i Taleban-land
De sidste danske tropper forlod Helmand-provinsen og Afghanistan 1. august 2014. Selv med danske tropper i området var det farligt at rejse ud i Helmand.
”Generelt er jeg ikke glad for embedded journalistik, men vil du ud i landet, er der ikke mange andre muligheder,” siger Philip Khokhar.
Det har dog ikke afholdt Philip Khokhar og kolleger som Simi Jan og Nagieb Khaja fra at rejse ud i landet i jagten på historien.
På turene som embedded journalist fortæller Khokhar, at han gang på gang oplevede, hvordan Forsvaret forsøgte at styre hans historier.
”Som embedded journalist er du under forsvarets beskyttelse. Det betyder, at de styrer, hvilke informationer du får, og de sætter grænserne for, hvad du må og ikke må,” siger han.
”Samtidig afspejler en militærbase et sted i Afghanistan ikke virkeligheden, og det præger svarene på de journalistiske spørgsmål,” fortsætter Philip Khokhar.
Ifølge oberst Jens Hvid Lønborg er det en selvfølge, at en militærbase et sted i Afghanistan adskiller sig fra virkeligheden et andet sted i Afghanistan.
”Det er ikke meget anderledes end forskellen på et marked i Køge og i Frederikshavn. En soldat kan fortælle om sin virkelighed, ikke om andres virkelighed. Det kan journalisten så bruge eller lade være,” siger oberst Jens Hvid Lønborg.
Med hensyn til beskyttelsen af journalister er Forsvaret dog helt på linje med Philip Khokhar.
”Vi har ansvaret for journalisternes fysiske sikkerhed, så vi sætter naturligvis grænser. Også med hensyn til informationer. En soldat må kun give uklassificerede oplysninger videre, og sådan har det altid været. Til gengæld får en embedded journalist adgang til soldaterne, hvilket kan give andre oplysninger og andre historier,” siger obersten.
Se, en god historie
Philip Khokhar forklarer, at Forsvaret på en embedded tur typisk præsenterer en række historier for de medrejsende journalister. Det er historier, som Forsvaret vurderer som gode.
Og så er vi tilbage ved Khokhars ærgrelse over, at han ikke har været kritisk nok. Han har været kritisk, men presset fra Forsvaret – og de hjemlige politikere – gjorde det fra tid til anden svært at fastholde kritikken hele vejen.
”På de her ture har jeg oplevet politikere, der har skældt ud på journalister, hvis journalisterne blev for kritiske. De ville have, at den positive historie skulle ud – også selv om vi sort på hvidt kunne se, at dødstallene steg, og Taleban vandt terræn,” siger Philip Khokhar.
Hvor meget har det spillet ind på din kritiske journalistik, at du var embedded?
”Det har haft en stor betydning. Jeg var sammen med soldater fra Danmark, og automatisk holder de fleste jo med deres landsmænd,” siger Philip Khokhar.
Hvad kunne du have gjort anderledes?
”Jeg skulle have lyttet mere til mine journalistiske instinkter, og så skulle jeg have stolet mere på de observationer, som jeg selv gjorde. Der er meget stor forskel på det, Forsvaret ser, og det, jeg som journalist lagde mærke til,” siger Philip Khokhar.
Personligt påvirket
På det personlige plan udfordrede Afghanistan og Kabul også Philip Khokhar, og ofte kunne det være svært ikke at lade hverdagen med eksplosioner og dødsfald påvirke journalistikken.
”Det gjorde indtryk, når folk blev dræbt, og det har helt sikkert påvirket mig. Mit overordnede billede af landet endte med at blive negativt,” siger Philip Khokhar.
Han forsøgte dog at undgå at lade journalistikken påvirke af følelser.
”I forhold til min rapportering har jeg forsøgt at holde mine personlige følelser ude af mit arbejde,” tilføjer han.
De (obligatoriske) gode råd
Baseret på Philip Khokhars erfaringer som korrespondent, har Journalisten bedt ham give fire gode råd til nye krigskorrespondenter:
- Lav din research på forhånd. Sæt dig ind i det område, du skal til. Læs en masse bøger, så du får baggrundsviden, og kontakt kilder i området på forhånd.
- Lav din egen journalistik. Forsvaret vil præsentere dig for nogle forslag til historier, der stiller deres indsats i et godt lys. Forsøg i stedet at lave dine egne historier.
- Vær fysisk parat. Turene til militærbaserne er typisk meget hårde fysisk. Du skal måske flyve med militærfly fra Europa til krigsområdet, så allerede der er du træt. Skal du til Afghanistan, vil du samtidig blive udsat for en kraftig varme. Når du bliver fysisk udmattet, forsvinder din kritiske sans ofte.
- Husk din kritiske sans. Du skal have en forventning om, at alle ting er blevet pyntet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.