I 2002 dukkede Anders Fogh Rasmussen som den første statsminister op for at overvære overrækkelsen af landets fineste journalistpris, Cavling-prisen.
Lige siden har statsministeren været fast inventar ved prisuddelingen. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bliver i år som den første statsminister væk. I stedet sender regeringen kulturminister Mette Bock (LA).
Ifølge Dansk Journalistforbunds kommunikationschef Troels Johannesen skyldes det "private planer".
@OleObit @Cavlingprisen private planer meldes det.
— Troels Johannesen (@troelsj) December 16, 2016
»Det er klart, at vi synes, det er ærgerligt, at ministeren ikke kommer. Det er en god tradition, som vi gerne ville have set fastholdt,« siger formand for Cavling-komiteen Ida Ebbensgaard.
»Vi mener jo, at pressen har en helt særlig funktion i forhold til demokratiet. Derfor mener vi, at det er naturligt, at pressens minister deltager.«
Formand: En anerkendelse af den gode journalistik
Kurt Strand, der er tidligere formand for Cavling-komiteen, var med til for første gang at invitere Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister i 2002. Han undrer sig over, at regeringslederen i år bliver væk.
»Man kan jo altid mene, at han burde komme. Og jeg ville have troet, at det her bare stod som en fast ting i ministerens kalender. Det er jo altid den første fredag i januar, at der er Cavling-uddeling. Det er mit indtryk, fra da jeg var i Cavling-komiteen.«
Cavling-formand Ida Ebbensgaard mener, det er positivt for journalistikken, at statsministeren normalt kommer til Cavling-ceremonien.
»På sådan en helt særlig dag mener vi, at statsministeren skal være der. Det er jo den dag, hvor vi fejrer noget af det bedste journalistik, vi har. Det er en anerkendelse af den gode journalistik, som er med til at støtte op om et godt samfund. Det er en anerkendelse af vores funktion, når statsministeren kommer,« siger hun.
Taler kun ekstraordinært
Statsministeren spiller sjældent en stor rolle ved Cavling. Han eller hun er der som regel blot for at overvære ceremonien og lykønske prisvinderne.
Men det hænder, at statsministeren alligevel kan komme i fokus. To gange er det sket, at statsministeren ekstraordinært har holdt en tale ved arrangementet.
Første gang var i 2004, hvor Anders Fogh Rasmussen indtog talerstolen, da prisen blev uddelt til Information og Ekstra Bladet for kritiske artikler om Danmarks deltagelse i Irak-krigen. Kurt Strand fortæller, at statsministeren blev opfordret til det af daværende formand Carsten Ingemann.
»De tre prismodtagere er imod regeringens beslutning om dansk deltagelse i befrielsen af Irak. Det synspunkt har I med brændende engagement og stor ildhu forfulgt. Derfor får i prisen, og tillykke med det,« lød det dengang fra statsminister Anders Fogh Rasmussen ifølge Berlingske.
Den anden gang var i 2015, da Helle Thorning-Schmidt (S) talte om pressens vigtighed efter terrorangrebet på Charlie Hebdo.
»De angreb demokratiet. Den frie tanke. De angreb det åbne samfund. Og de vidste hvad de gjorde. Det var ikke tilfældigt. Derfor er markeringen i dag af en uafhængig og kritisk presse så vigtig som nogensinde. For pressefriheden og ytringsfriheden går hånd i hånd. Den ene er ikke meget værd uden den anden,« sagde hun dengang.
En mulighed for at udveksle synspunkter
Tidligere Cavling-formand Kurt Strand ser prisuddelingen som en god mulighed for statsministeren til at mødes med de mennesker, der normalt går kritisk til netop regeringen og politikerne.
»Statsministeren er pressens minister. Vi inviterede ministeren med, fordi det var med til at kaste glans over arrangementet. Og fordi det er et oplagt sted at møde faget og branchen,« siger han.
»Der er jo også tilfælde, hvor den er blevet uddelt for journalistik, der har været rettet mod regeringen. Og der er det også en god lejlighed til mere uformelt at udveksle synspunkter.«
Cavling-formand Ida Ebbensgaard lover, at statsministeren også bliver inviteret næste år.
Journalisten har uden held forsøgt at få et svar fra Statsministeriet på, hvorfor Lars Løkke Rasmussen ikke kommer til årets Cavling-prisuddeling.
Rettet 20/12 klokken 9.49: Der fremgik ingen kilde til oplysningen, at statsministeren har meldt fra på grund af “private planer”. Kilden er DJ’s kommunikationschef på Twitter, hvilket nu er tilføjet.
6 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Der står at det er private planer så det er det så ikk'
Han har gættet på hvem der var de mest sandsynlige vindere...og så blev tøsedrengen væk
Jeg syns, at det er ynkeligt, at pressens minister bliver væk. Ret så kyllingeagtigt. Hvor blev statsmanden af?
"En oplagt mulighed for at møde branchen", siger Kurt Strand. Jeg ville mene, at statsministeten kender den så udmærket i forvejen. Der er vel næppe det menneske i Danmark, der har mere omgang med pressen end ham.
Jeg har lige læst artiklen om freelancerne, der sender blandt andet kalendere til deres kunder. Kunne man sende en kalender til statsministeren, hvor 1. januar, første fredag i januar og første tirsdag i oktober er særlig fremhævet?
Flere