
Sofie Lindes kritik ved Zulu Comedy Galla af ulige løn i branchen bliver sendt på søndag. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
DR og TV 2 skal snart mødes med Joy Mogensen for at forklare, hvorfor kvindelige værter åbenbart tjener mindre end mændene. Det sker, efter at Sofie Linde sparkede gang i debatten om ulige løn ved at pege på forskellen mellem hendes og Thomas Blachmans løn fra scenen til Zulu Comedy Galla.
”Vi kan godt lege den leg, at der ikke er forskel på mænd og kvinder. Det kan vi godt lege. Men det er bare ikke rigtigt,” sagde Sofie Linde.
Hendes statement fik kulturminister Joy Mogensen (S) til tasterne på Facebook.
Har tænkt meget over Sofie Lindes opgør med sexisme, som jeg virkelig håber ikke stadigvæk findes i dansk public…
Posted by Joy Mogensen on Monday, August 31, 2020
”Har tænkt meget over Sofie Lindes opgør med sexisme, som jeg virkelig håber ikke stadigvæk findes i dansk public service. Men i stedet for kun at håbe synes jeg også, at det kræver noget af mig som Kulturminister,” skrev Joy Mogensen og tilføjede, at hun har udbedt sig forklaring fra DR’s og TV 2’s bestyrelsesformænd om, ”hvordan de aflønner mandlige og kvindelige værter”.
Men det er langtfra kun blandt højtprofilerede værter på tv, at mænd gennemsnitligt tjener mere end kvinder.
”Lønstatistikken viser, at der stadig er et problem med ulige løn,” siger næstformand i DJ Allan Boye Thulstrup, der har ansvaret for ligestillingsområdet i DJ.
Tal løn med din tillidsmand
Allan Boye Thulstrup kalder det ’super’, at Sofie Linde sætter ligeløn på dagsordenen. For DJ-medlemmernes vedkommende er der nemlig ikke tale om lønforskelle, der kan forklares med eksempelvis anciennitet.
Ifølge Dansk Journalistforbunds lønstatistik fra 2019 tjener mænd i gennemsnit 4,5 procent mere end kvinderne – gennemsnitslønnen for mænd er 43.422 kroner, for kvinder 41.561 kroner.
”Selvfølgelig skal man have lige løn for lige arbejde. Hvis man synes, at mænd fortjener mere i løn end kvinder for det samme arbejde, er det en forældet indstilling. Og for tv-værter og alle mulige andre er der ikke noget, der taler for, at der skulle være en forskel i kvaliteten af arbejdet,” siger Allan Boye Thulstrup.
Han opfordrer til, at man tager spørgsmålet om ligeløn op med sin tillidsrepræsentant eller sin arbejdsgiver. Og til, at man taler med DJ eller sin lokale tillidsrepræsentant, når man skal forhandle løn i forbindelse med nyt job.
”De mange kvindelige dimittender, der kommer ud nu, skal huske, at de er lige så meget værd som mændene.”
Der mangler åbenhed
Ifølge Allan Boye Thulstrup er der en lukkethed om løn, som gør det svært at løse problemet med ulige løn.
”Jo mere åbenhed, jo lettere gør man det for sig selv og kollegerne. Måske ligger man 2.000 kroner under uden at vide det,” siger han.
Den tidligere X-Factor-dommer Mich ‘Cutfather’ Hedin Hansen har fortalt B.T., at han undrer sig over, at Sofie Linde ved, hvad Thomas Blachman tjener.
”Det står i kontrakten, at man ikke må diskutere, hvad man får,” siger han.
Om det passer, vil Anne Brostrøm, administrerende direktør i produktionsselskaber BLU, hverken be- eller afkræfte.
”Det er en sag mellem arbejdsgiver og arbejdstager,” forklarer hun i et skriftligt svar.
Kvinderne bliver snydt
Ifølge ligelønsloven er klausulerne om at skulle hemmeligholde sin løn ikke lovlige.
”Men de optræder alligevel i mange kontrakter, især på det private arbejdsmarked,” siger Anette Borchorst, professor på Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.
Hvilket formål skal klausulerne tjene?
”Det skal du spørge arbejdsgiverne om. Men det giver i hvert fald arbejdsgiverne friere hænder, hvis de ønsker at belønne nogen,” siger Anette Borchorst.
Hemmelighedskræmmeriet er sjældent til kvinders fordel.
”Der en klar kønsforskel. Det er der ingen tvivl om,” siger Anette Borchorst.
Minister: Gælder alle ansatte
Sofie Linde har til Ekstra Bladet udtalt, at kulturministeren ”burde starte med at se nærmere på de statistikker, som har ligget under vores næser i mange år, og som påviser, at kvinder, som udgangspunkt, tjener mindre end mænd i Danmark. Statistikker, som vores politikere ikke har prioriteret at gøre noget ved rent politisk”.
I et skriftligt svar til Politiken giver kulturminister Joy Mogensen sit svar på, hvorfor hun alene har bedt DR og TV 2 redegøre for værternes løn og ikke eventuel uligeløn blandt for eksempel reportere.
“Jeg har bedt DR og TV 2 om at forklare, hvordan de aflønner mandlige og kvindelige værter, fordi det var den debat, som Sofie Linde meget modigt tog hul på. Jeg forventer selvfølgelig, at DR og TV 2 sætter et godt eksempel og ikke forskelsbehandler – og det gælder selvfølgelig i forhold til alle ansatte,” skriver ministeren.
Opdateret 3. september 15.10 med kommentar fra kulturminister Joy Mogensen.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Mænd er sikkert bedre til at sælge sig selv, kunne jeg formode. Men det skal vel ikke reguleres - for så skal man jo slet ikke have individuel lønforhandling
Hvor meget får en nyansat vs. en der har været i virksomheden i mange år, når man renser for anciennitet? Nye i mediebranchen kan jo aldrig nogensinde gøre sig forhåbninger om rent lønmæssigt at nå op på siden af deres "gamle" kolleger, selv om de laver det samme.
Jeg tror, forskellen er meget mere markant der, uanset om det er kvinder eller mænd.
Hurra for Sofie Linde !
PS. Selvfølgelig får store stjerner mere end små stjerner. Ghita Nørby er nok noget dyrere end de fleste af sine mandlige kolleger. Det har intet med køn at gøre.