Mediebranchen har store problemer med uligeløn – ikke kun blandt tv-værter

Det er langtfra kun blandt tv-værter, der er ulige løn mellem mænd og kvinder, viser DJ’s statistikker. Alligevel er det kun værternes løn, kulturministeren har spurgt DR og TV 2 om (opdateret 3. september 15.10 med kommentar fra kulturminister Joy Mogensen)

DR og TV 2 skal snart mødes med Joy Mogensen for at forklare, hvorfor kvindelige værter åbenbart tjener mindre end mændene. Det sker, efter at Sofie Linde sparkede gang i debatten om ulige løn ved at pege på forskellen mellem hendes og Thomas Blachmans løn fra scenen til Zulu Comedy Galla.

”Vi kan godt lege den leg, at der ikke er forskel på mænd og kvinder. Det kan vi godt lege. Men det er bare ikke rigtigt,” sagde Sofie Linde.

Hendes statement fik kulturminister Joy Mogensen (S) til tasterne på Facebook.

Har tænkt meget over Sofie Lindes opgør med sexisme, som jeg virkelig håber ikke stadigvæk findes i dansk public…

Posted by Joy Mogensen on Monday, August 31, 2020

”Har tænkt meget over Sofie Lindes opgør med sexisme, som jeg virkelig håber ikke stadigvæk findes i dansk public service. Men i stedet for kun at håbe synes jeg også, at det kræver noget af mig som Kulturminister,” skrev Joy Mogensen og tilføjede, at hun har udbedt sig forklaring fra DR’s og TV 2’s bestyrelsesformænd om, ”hvordan de aflønner mandlige og kvindelige værter”.

Men det er langtfra kun blandt højtprofilerede værter på tv, at mænd gennemsnitligt tjener mere end kvinder.

”Lønstatistikken viser, at der stadig er et problem med ulige løn,” siger næstformand i DJ Allan Boye Thulstrup, der har ansvaret for ligestillingsområdet i DJ.

Tal løn med din tillidsmand

Allan Boye Thulstrup kalder det ’super’, at Sofie Linde sætter ligeløn på dagsordenen. For DJ-medlemmernes vedkommende er der nemlig ikke tale om lønforskelle, der kan forklares med eksempelvis anciennitet.

Ifølge Dansk Journalistforbunds lønstatistik fra 2019 tjener mænd i gennemsnit 4,5 procent mere end kvinderne – gennemsnitslønnen for mænd er 43.422 kroner, for kvinder 41.561 kroner.

”Selvfølgelig skal man have lige løn for lige arbejde. Hvis man synes, at mænd fortjener mere i løn end kvinder for det samme arbejde, er det en forældet indstilling. Og for tv-værter og alle mulige andre er der ikke noget, der taler for, at der skulle være en forskel i kvaliteten af arbejdet,” siger Allan Boye Thulstrup.

Han opfordrer til, at man tager spørgsmålet om ligeløn op med sin tillidsrepræsentant eller sin arbejdsgiver. Og til, at man taler med DJ eller sin lokale tillidsrepræsentant, når man skal forhandle løn i forbindelse med nyt job.

”De mange kvindelige dimittender, der kommer ud nu, skal huske, at de er lige så meget værd som mændene.”

Der mangler åbenhed

Ifølge Allan Boye Thulstrup er der en lukkethed om løn, som gør det svært at løse problemet med ulige løn.

”Jo mere åbenhed, jo lettere gør man det for sig selv og kollegerne. Måske ligger man 2.000 kroner under uden at vide det,” siger han.

Den tidligere X-Factor-dommer Mich ‘Cutfather’ Hedin Hansen har fortalt B.T., at han undrer sig over, at Sofie Linde ved, hvad Thomas Blachman tjener.

”Det står i kontrakten, at man ikke må diskutere, hvad man får,” siger han.

Om det passer, vil Anne Brostrøm, administrerende direktør i produktionsselskaber BLU, hverken be- eller afkræfte.

”Det er en sag mellem arbejdsgiver og arbejdstager,” forklarer hun i et skriftligt svar.

Kvinderne bliver snydt

Ifølge ligelønsloven er klausulerne om at skulle hemmeligholde sin løn ikke lovlige.

”Men de optræder alligevel i mange kontrakter, især på det private arbejdsmarked,” siger Anette Borchorst, professor på Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Hvilket formål skal klausulerne tjene?

”Det skal du spørge arbejdsgiverne om. Men det giver i hvert fald arbejdsgiverne friere hænder, hvis de ønsker at belønne nogen,” siger Anette Borchorst.

Hemmelighedskræmmeriet er sjældent til kvinders fordel.

”Der en klar kønsforskel. Det er der ingen tvivl om,” siger Anette Borchorst.

Minister: Gælder alle ansatte

Sofie Linde har til Ekstra Bladet udtalt, at kulturministeren ”burde starte med at se nærmere på de statistikker, som har ligget under vores næser i mange år, og som påviser, at kvinder, som udgangspunkt, tjener mindre end mænd i Danmark. Statistikker, som vores politikere ikke har prioriteret at gøre noget ved rent politisk”.

I et skriftligt svar til Politiken giver kulturminister Joy Mogensen sit svar på, hvorfor hun alene har bedt DR og TV 2 redegøre for værternes løn og ikke eventuel uligeløn blandt for eksempel reportere.

“Jeg har bedt DR og TV 2 om at forklare, hvordan de aflønner mandlige og kvindelige værter, fordi det var den debat, som Sofie Linde meget modigt tog hul på. Jeg forventer selvfølgelig, at DR og TV 2 sætter et godt eksempel og ikke forskelsbehandler – og det gælder selvfølgelig i forhold til alle ansatte,” skriver ministeren.

Opdateret 3. september 15.10 med kommentar fra kulturminister Joy Mogensen.

4 Kommentarer

Anders Juhl
4. SEPTEMBER 2020
Er “problemet” ikke også de steder man selv forhandler løn?

Mænd er sikkert bedre til at sælge sig selv, kunne jeg formode. Men det skal vel ikke reguleres - for så skal man jo slet ikke have individuel lønforhandling
Jesper Bech Pedersen
4. SEPTEMBER 2020
Hvis løngabet mellem kvinder og mænd i snit "kun" er 2000 kroner, så tror jeg, der er mere flæsk i at kigge på lønforskelle på tværs af alder.

Hvor meget får en nyansat vs. en der har været i virksomheden i mange år, når man renser for anciennitet? Nye i mediebranchen kan jo aldrig nogensinde gøre sig forhåbninger om rent lønmæssigt at nå op på siden af deres "gamle" kolleger, selv om de laver det samme.

Jeg tror, forskellen er meget mere markant der, uanset om det er kvinder eller mænd.
Dorte Larsen
3. SEPTEMBER 2020
Store stjerner får mere, fordi de kræver det eller bruger flere timer end andre på at lære deres roller ....eller hva’
Hurra for Sofie Linde !
Finn Arne Hansen
3. SEPTEMBER 2020
Vi har ligeløn i DJ. Det har en faglig konsulent forklaret på et HB-møde, højt og tydeligt, så alle, også næstformanden, kunne høre det. Når man medtager tillæg for skæve vagter, ledelsesfunktioner, weekendtillæg (mange sportsjournalister er mænd), så er der total ligeløn. På kommunikationsområdet stormer kvinderne frem og efterlader de midaldrende mænd på perronen. Sæt derfor ligestillingsudvalget til at arbejde med de ægte problemer: Aldersdiskrimination og etnisk diskrimination.
PS. Selvfølgelig får store stjerner mere end små stjerner. Ghita Nørby er nok noget dyrere end de fleste af sine mandlige kolleger. Det har intet med køn at gøre.

Læs også

<span class=DJ-formand om Sofie Lindes løn-kritik: ”Superfedt, at hun siger det højt” 1">

DJ-formand om Sofie Lindes løn-kritik: ”Superfedt, at hun siger det højt”

27. AUGUST 2020
Lønforskellen mellem mænd og kvinder på TV 2 vokser

Lønforskellen mellem mænd og kvinder på TV 2 vokser

05. MARTS 2020