Krimreporter: Medierne og danskerne lader sig igen bedrage af Yahya Hassan

Dan Bjerregaard, tidligere politiassistent og krimreporter på 24syv, mener, at medierne skal overveje det grundigt, når de giver Yahya Hassan omtale. ”Den vanvittige omtale og hype sælger digte, og de digte finansierer hans liv, hvor han turnerer rundt på stoffer med våben i hånden og truer og chikanerer folk”

”Kanongod” og ”back in town”.

Roserne har været mange af Yahya Hassans nye digtsamling ’Yahya Hassan 2’, der udkom i fredags. Politiken giver digtsamlingen fem ud af seks hjerter, ligesom Weekendavisens Lars Bukdahl også er meget begejstret.

Og salget går strygende for digteren. Ekstra Bladet kan i dag fortælle, at digtsamlingen allerede har solgt 10.000 eksemplarer.

Men Dan Bjerregaard, tidligere politiassistent og vært på ’Politiradio’ på Radio24syv, mener, at medierne og de danskere, der køber Yahya Hassans digtsamling, falder for meget på halen for den voldsdømte Yahya Hassan.

Du skriver på Twitter: Så skal kultureliten atter finansiere Hassans pulverforbrug og voldsfantasier. Verden vil bedrages”. Hvad mener du med det?

”Siden Yahya Hassan blev kendt og kom til mange penge, har han chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv.”

Over 100.000 mennesker købte hans første digtsamling, så det er vel ikke helt rigtigt, at det er kultureliten, der har ansvaret for det?

”Nej, det er rigtigt. Men jeg kan jo se, hvad det er for et kor, der går i gang nu, og hvad den digtsamling sidder på ryggen af. Kultureliten og anmelderkorpset synes, at det er fantastisk, at han er ude med en ny digtsamling, og den hype, der bliver skabt i medierne, fører jo utvivlsomt til, at flere køber hans digtsamlinger.”

Men hvad skal medierne så gøre? Den bedst sælgende digter i nyere tid er ude med en ny digtsamling. Den får gode anmeldelser, og Weekendavisens interview med ham er bestemt ikke rosenrødt. Og Politiken har også skrevet flere artikler, hvor de fokuserer på Yahya Hassans ofre.

”Ja, og jeg anerkender også, at det er et vildt svært dilemma. Det ville være mærkeligt, hvis man slet ikke beskæftigede sig med det. Men i den bedste af alle verdener blev han forbigået i tavshed, for han har vist, at han ikke kan håndtere berømmelsen og pengene, og det er gået ud over mange mennesker. Det synes jeg bare, at man som medie og som potentiel køber af digtsamlingen skal tænke virkelig meget over. Der er mange ofre i den her sag.”

Mener du, det er moralsk forkert at købe hans digtsamling?

”Nej, det er vigtigt for mig at understrege, at man må skrive og købe alle de digtsamlinger, man vil. Jeg kommer fra en skole i krimjournalistik, hvor man rent presseetisk har et udstrakt hensyn til ofrene. Det synes jeg skal være et langt højere fokus, hvis man overhovedet behandler Yahya Hassan.”

Yahya Hassan fortæller i Weekendavisen, at han, inden han blev indlagt, tog 12 gram coke om dagen. Han fortæller også, at lægerne har fortalt ham, at han får psykoser, der er udløst af stofferne. Tror du, Yahya Hassan udgiver en ny digtsamling for at få råd til den livsstil? Det kunne jo også være, at han godt kan lide at skrive digte.

”Jeg har mødt ufatteligt mange af Yahya Hassans type, og der er en tendens til, at man malker det, man kan. Hvis man kan hive penge ud af et eller andet, så gør man det. Det kan sagtens være, at han også har stor lyst til at skrive lyrik, men jeg tror også, det er for at fortsætte den livsstil, han har haft.”

En af grundene til, at Yahya Hassan bliver hyldet, er, at han er en stemme fra et miljø, som få kender. Det er blevet gentaget igen og igen, senest i ’Presselogen’ i søndags. Er det ikke fair nok, at medierne og danskerne interesserer sig for, hvad han har at sige?

”Nej, for jeg synes ikke, at han er særlig unik. Hvis man mener, at han kommer med en unik indsigt, så kommer man for lidt ud. Der er masser af folk fra ghettoen, der har fortalt deres historie. Og så repræsenterer han jo ikke andre end sig selv. Han har ikke været toneangivende bandemedlem og gjort op med sin fortid. Han har ikke været i toppen af en narkopyramide. Nogle af dem, jeg har talt med i miljøet, ser ham som en tosse. Han er en enspænder, der render rundt og truer folk. Og han tager ikke afstand fra sine kriminelle handlinger. Jeg kan ikke se det interessante i hans fortælling.”

Du skriver på Twitter, at der findes mange ægte stemmer i ghettoen, der er mere interessante. Det må betyde, at du mener, Yahya Hassan er uægte. Hvorfor det?

”Fordi jeg synes, det er forkert, når han bliver brugt som et eksempel på noget som helst. Han har ikke haft en stor stemme i det her miljø, så at gøre ham til en repræsentativ stemme fra ghettoen er i mine øjne forkert. Og så er han uægte, fordi han render rundt og forsøger at optrappe konflikter. Der er ingen, der gider have en konflikt med ham. Har har gået rundt på Blågårds Plads og filmet sig selv og forsøgt at komme i clinch med folk.”

Hvem er så de ægte stemmer?

”For eksempel musikere som Carmon og Gilli. Der er masser af dem. De fortæller også om en hverdag fra ghettoen, som er helt anderledes end de fleste andres. De vedstår sig at komme fra det miljø, og at de stadig har venner der. Men det er selvfølgelig ung rapmusik, som ikke har den samme gennemslagskraft i den kreative klasse, men jeg synes, de er meget mere interessante.”

Men medierne og danskerne er vel også fascinerede af Yahya Hassan, fordi det er så sjældent, at en person fra det miljø skriver digte?

“Ja, men jeg forstår ikke, hvorfor det skulle være særligt kvalificerende at skrive digte.”

Men det er vel, fordi det er et clash mellem finkultur og ghetto?

“Det synes jeg ikke er en kvalifikation i sig selv.”

På Twitter kalder du Yahya Hassans digte for ”banale børnerim”. Hvorfor det?

”Jeg faldt over det her rim:

JEG SAGDE SMUT/ MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/ OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/ DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/ SELVOM DET ER FORBUDT/ AT PRUTTE MED KRUDT

Og det synes jeg godt nok ikke er ret godt. Men det er klart, at jeg er en total amatør, når det kommer til at vurdere digte.”

Trækker du i land?

”Nej, jeg står ved det, det er bare min subjektive opfattelse af det. Jeg kan ikke få øje på det fantastiske.”

Politikens anmelder Lilian Munk Rösing og Weekendavisens Lars Bukdahl hylder digtene. Har de ikke lidt større kompetencer til at vurdere det end dig?

”100 procent. Det kan der ikke være to meninger om. Men Yahya Hassans digte er 1:1 hans eget liv, og i anmeldelserne virker det til, at hans digte er ekstra spændende, fordi han kommer med en unik stemme. Og det mener jeg bare ikke, han har,” siger Dan Bjerregaard.

Journalisten har uden held forsøgt at komme i kontakt med Yahya Hassan.

14 Kommentarer

Torben Holleufer
14. NOVEMBER 2019
Havde Yahya Hassan været etnisk dansker, havde vi kaldt kombinationen af hans liv og kunst for rendyrket gonzo. Vi havde drømmende skrevet op og ned ad stolper om walk on the wildside, den nye Bukowski og lignende. Jeg er langt mere bekymret over, at vi giver spalteplads til folk som Dan Jørgensen, som afspejler formørket konservatisme og forudfattede fordomme, hvor den gode historie vel er, at han ikke mere er i det danske politi. Og i samme omgang må man glædes over, at Radio 24syv er lukket, så han har et talerør mindre.
Mens jeg kun har respekt til overs for en ung kunstner, der originalt vover at udgive digte, som han læser som koranen, vel vidende, at det alene gør, at han vil være skydeskive resten af livet. Og som, da han betaler prisen og ikke mentalt er rustet til det, evner at skrive en digtsamling mere i en situation, hvor mange ville være bukket under.
At den så også samler tusindvis omkring noget så sjældent som det skrevne ord, er nærmest mirakuløst. Respekter dog Yahya Hassan i stedet for at fordømme ham.
Sebastian Zinglersen
14. NOVEMBER 2019
Dan Bjerregaard laver en fejlslutning. En helt almindelig kendt klassisk græsk fejlslutning. Fejlslutningen hedder "Argumentum ad Hominem", og går ud på, at man ikke kan laste en persons levned med personens levede liv. Hassans værk og Hassan selv er ikke det samme. Man kan godt være imod rygning selvom man er ryger. Hvis man kun kan udtale sig om noget, man selv direkte har haft erfaring med er man ilde stedt, og så kan de færreste tale med om ret meget. Det er det samme århundrede efter århundrede: De udannede belemrer de dannede med deres pøbelstøj. Hvornår skal filosofikum genindføres?
Pernille Tillner
14. NOVEMBER 2019
Tak til Flemming Olsen for at minde mig om at jeg bare er en helt almindelig dansker, og hverken digter eller festsangsforfatter, det troede jeg ellers. Ja, en helt almindelig dansker der knokler for at betale sin skat for at kriminelle, som Den Store Digter, kan fortsætte med at holde lovlydige borgere for nar. Så Tak for det, hr. Olsen, du bekræfter blot min anke.
Henrik Lind Jørgensen
13. NOVEMBER 2019
Det er da vigtig baggrundsviden, Dan Bjerregaard kommer med, og om ikke før, så vil medierne nok nu lige grave lidt i, hvilke ofre, Yahya Hassan har på samvittigheden. Men den med at droppe en historie på grund af mulige indtægter til en mulig kriminel holder altså ikke. Det er ikke journalisters eller mediers opgave at forebygge eller opklare forbrydelser. Man kan godt være med til at forebygge og opklare - det er noget andet - men at sige, der er direkte link mellem Hassans seneste digtsamling og hans næste forbrydelse, er måske lidt søgt. PS: Jeg har ikke læst hans digte, men det jeg har hørt imponerer mig ikke. Men nu er jeg heller ikke et digtmenneske, så det er ingen kritik af ham. Hverken positiv eller negativ.
Karin Sander Hansen
13. NOVEMBER 2019
Man kan håbe, at han sammen med sine behandlere aftaler at "spærre" indtægterne fra hans nye digtsamling inde på en bankkonto. Han bliver ældre og kommer måske bedre i balance med sig selv en dag. Så skal der penge til en hverdag med måske nye skriverier.

Flere

Læs også

Yahya Hassan – en fantastisk kilde, men også en 18-årig knægt

10. OKTOBER 2013

Ekstra Bladet misbrugt i falsk artikel om Yahya Hassan

19. FEBRUAR 2016