
Det var pressen, der vandt det taktiske spil i kampen mellem Jesper Petersen og Ekstra Bladet. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hvis du som politiker ved, at et medie er på vej med en negativ historie, er det en fordel at gå ud med din egen version af historien på sociale medier først. Det vil nemlig tage luften ud af medieomtalen.
Sådan har rådet til danske politikere lydt de seneste år.
”Det står på side 1 i spinhåndbogen, at du som politiker skal gå ud og tage trykket af en historie ved at skrive om det først på Facebook. Det ved alle politikerne, og vi har set det i så mange sager,” siger kommunikationsrådgiver Benjamin Rud Elberth fra Elberth Kommunikation.
Men efter i går er det ikke sikkert, at det kommunikationsgreb er så effektivt længere. Her gik socialdemokraten Jesper Petersen ud og fortalte, at han havde haft sex med en 15-årig, da han selv var 19 år og lærervikar.
Jesper kom først
Jesper Petersen havde fået at vide, at Ekstra Bladet var på vej med historien. Derfor prøvede han at komme først. Men Ekstra Bladet endte med at lave en historie på Jesper Petersens egne indrømmelser fra facebookopslaget.
Chefredaktør Poul Madsen har forklaret, at avisen faktisk havde lagt historien ned, fordi episoden lå for langt tilbage. Men da Jesper Petersen selv gik ud med den, måtte den skrives alligevel.
Benjamin Rud Elberth beskriver forløbet mellem Jesper Petersen og Ekstra Bladet som ”kattens leg med musen”.
”Jesper Petersen glemte at sikre sig, at Ekstra Bladet rent faktisk ville bringe historien.”
En taktisk sejr
Ekstra Bladets modtræk giver ifølge Benjamin Rud Elberth medierne et tiltrængt redskab i magtkampen mellem medier og politikerne. Som politiker skal man fremover være mere sikker på, at mediet rent faktisk er på vej med historien.
”Endelig er det pressen, der har vundet det taktiske spil. Hvis politikeren trykker for hurtigt på knappen, kan mediet både lave historien og proceshistorien,” siger han.
Benjamin Rud Elberth er ikke overrasket over forløbet mellem Jesper Petersen og Ekstra Bladet.
Det var nemlig det samme, der skete mellem Ekstra Bladet og statsminister Lars Løkke Rasmussen i 2015.
”De har tit siddet og ventet på, hvem der skulle trykke først på knappen – Ekstra Bladet eller Lars Løkke.”
For eksempel da Ekstra Bladet havde søgt om aktindsigt i udgifterne til alkohol i Statsministeriet. Det vidste Lars Løkke Rasmussen, der gik ud på Facebook, lagde bilagene frem og fortalte, at Ekstra Bladet i ”sandhedens tjeneste” var på vej med historien.
Mine gode venner på Ekstra Bladet har i sandhedens tjeneste nu søgt aktindsigt i, hvor meget alkohol der er drukket i…
Gepostet von Lars Løkke Rasmussen am Mittwoch, 15. April 2015
Dengang blev resultatet også, at Ekstra Bladet lavede proceshistorien om Løkkes spin.
”Den kamp viser, at Poul Madsen var klar over, at modtrækket kunne være ikke at bringe historien. I stedet skrev han proceshistorien,” siger Benjamin Rud Elberth.
Et modtræk til politikerspin
Benjamin Rud Elberth siger, at den aktuelle strid mellem Ekstra Bladet og Jesper Petersen rummer en ”kæmpe kamp i kampen”. Benjamin Rud Elberth har længe efterlyst modtræk til politikernes spin.
”Politikerne har haft så mange værktøjer, mens journalisterne ikke har fornyet sig. Politikerne har fået flere og flere følgere, mens avisernes oplag dalede.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.