Som Journalisten kunne berette tirsdag den 11. marts overvejer Berlingske at se stort på koncernens egne etiske regler og undlade at forelægge FOA-formand Dennis Kristensen kritiske spørgsmål, når avisen laver historier om pensionsselskabet Pensam.
Baggrunden er at Dennis Kristensen, på grund af en konflikt mellem ham og avisen, systematisk publicerer e-mailede henvendelser fra Berlingske om Pensam-historier på Facebook. Det ødelægger avisens mulighed for at lave journalistik, har ansvarshavende chefredaktør Lisbeth Knudsen understreget over for Journalisten.
Sagen blev samlet op i en debat om mediernes troværdighed i DJs telt på Folkemødet i Allinge, hvor Berlingske chefredaktør Jens Grund først gentog Berlingskes overvejelser.
»Det er en ret interessant historie. Han synes det er interessant at lægge vores spørgsmål ud på nettet. Det er vi ikke voldsomt glade for på Berlingske. Hvis han synes det er sjovt, skal han have lov til det. Men hvis han fortsætter på den måde, kan det betyde, at vi fremover bryder vores egne etiske regler. Vi forelægger altid den kritiserede part, men hvis han bliver ved, så går vi uden om ham.«
Dermed tilsidesætter Berlingske imidlertid ikke bare sine egne regler, men også de vejledende regler for god presseskik, som Pressenævnet overvåger og sanktioner efter. Berlingske aktion vil derfor give Dennis Kristensen mulighed for at hive avisen i Pressenævnet.
Journalisten fangede derfor Jens Grund efter debatrunden.
Men hvis I undlader at konfrontere ham med kritik, betyder det jo, at Berlingske risikerer at tabe en sag i Pressenævnet?
»Ja. Hvis vi beslutter ikke at forelægge ham vores spørgsmål – og den beslutning er ikke taget endnu – så må vi tage en sag i Pressenævnet også.«
Og Pressenævnet vil jo ikke anerkende en forklaring om, at Berlingske ikke forelægger kritik, fordi Dennis Kristensen publicerer jeres spørgsmål på Facebook. Så taber I jo?
»Ja, sådan kan det godt gå.«
Kunne I ikke finde en anden at konfrontere?
»Nej, han er jo øverst ansvarlig. Så det er ham, vi skal tale med.«
4