Jurist: Sådan må medier bruge video fra Snap Map

Snapchats nye tjeneste Snap Map gør det let for journalister at embedde dagsaktuelle Snapchat-videoer fra hele verden. Men hvad må medier bruge videoerne til? Det spurgte vi en jurist om: ”Den generelle regel er, at du gerne må embedde,” siger han. Broadcast er til gengæld 'no go'

To dage efter at Snapchat gjorde sit verdenskort Snap Map tilgængeligt for alle med en internetbrowser, viste kortet sin relevans for nyhedsmedier: Hvis man zoomede ind på Florida, USA, onsdag middag i sidste uge, dansk tid, kunne man følge med i skoleskyderiet i byen Parkland, mens det skete.

Skoleelever live-streamede simpelthen begivenheden fra deres smartphones og gjorde videoerne offentligt tilgængelige via Snap Map. Og videoerne kunne deles på nyhedssites via en embed-knap.

Magnus Bjerg, formand for Danish Online News Association, var en af dem, der fulgte med i skoleskyderiet via Snap Map. ”Det føltes så uredigeret,” sagde han til Journalisten i sidste uge.

Han vurderer, at Snap Map-videoer kan bruges i forskellige breaking-sammenhænge. Og Filip Wallberg, der underviser i sociale medier på Syddansk Universitets journalist-linje, pointerer, at de giver et nyt indblik i de yngre generationers virkelighed.

”Snapchats nye kort gør det muligt for journalister og medier at bringe indhold fra en målgruppe, som journalister og medier normalt ikke er gode til at nå,” skriver han i en SMS til Journalisten.

Snapchat har 187 millioner daglige brugere. Så i fremtiden kan der blive mange videoer at vælge imellem. 

Men hvad siger reglerne?

Dét fik vi Anders Sevel Johnsen til at svare på. Han er jurist med speciale i ophavsret og sociale medier hos Dansk Journalistforbund.

Du må – formentlig – godt embedde

Det første, journalister skal vide, er, at man formentlig er på sikker grund, ophavsretligt, hvis man nøjes med at embedde – eller på dansk: indlejre – videoerne.

Anders Sevel Johnsen starter med at tage det forbehold, at de sociale medier er fyldt med ophavsretlige fortolkningsspørgsmål, og at det juridiske udgangspunkt er, at man ikke må publicere andres indhold. Men embed-funktionen hos sociale medier som YouTube, Twitter og Snap Map bliver typisk fortolket som en undtagelse, fortæller han. Det gør den, fordi den er en del af mediernes kernefunktionalitet, og fordi brugerne må formodes at kende funktionens eksistens, når de offentliggør indhold.

”Det er komplekst juridisk, og der er mange forhold, som spiller ind, men den generelle regel er, at du gerne må embedde,” siger Anders Sevel Johnsen om offentligt tilgængeligt indhold på de sociale medier. 

I tilfældet Snap Map er der tre forhold, der taler for, at man gerne må embedde:

1. Brugerne har stiltiende givet samtykke til, at deres indhold bliver delt med det sociale medies kernefunktionaliteter – deriblandt embed-funktionen – når de gør det offentligt tilgængeligt på et socialt medie.

2. En EU-dom fastslog i 2014, at det i mange tilfælde er lovligt at embedde, hvis indholdet allerede er offentligt tilgængeligt for alle internetbrugere.

3. Der står i Snapchats 'Brugsvilkår', at Snapchat har ret til at give ”sublicens” til, at andre kan benytte indholdet. Og embed-funktionen kan tolkes som en sublicens. Det er dog usikkert, om det gælder medier, der ikke selv er brugere af Snapchat. Men selv hvis dette ikke er tilfældet, kan man stadig læne sig op af EU-dommen og det stiltiende samtykke.

Alt dette gælder dog kun for redaktionelle medier. Det er som udgangspunkt ulovligt at viderebringe videoerne i en kommerciel, religiøs eller politisk kontekst.

Sådan her ser det ud, når man embedder:

(Obs: Journalisten.dk tillader aktuelt ikke korrekt mobilvisning.)

Print og broadcast er forbudt

Til gengæld er Anders Sevel Johnsen 100 procent sikker på, at man hverken må redigere indholdet eller flytte det over i et andet medie end internettet.

Så du vil ikke kunne lægge det på tv?

”Kun hvis man ringer til ophavsmanden og spørger, om det er OK,” siger Anders Sevel Johnsen.

Men det kan man ikke, for alle afsendere af Snapchat-videoerne er anonymiseret.

”Det går heller ikke at trykke det. For selv om noget ville være det perfekte forsidefoto til en avis, så ville det forudsætte, at du flyttede det fra internetmediet til det trykte medie – og at du desuden pillede i videoen for at få dit ’framegrap’,” siger Anders Sevel Johnsen.

Han uddyber efterfølgende i en mail:

”Du kan ikke udstrække ophavsmandens i forvejen ’tynde’ samtykke til at dække andre udnyttelses-former end embedding. Det er overordentlig vanskeligt at udstrække Snapchats brugerbetingelser til at dække broadcast. Og det stiltiende samtykke kan højst anses at dække kernefunktionaliteter – hvilket broadcast-brug ikke er – og der er ingen EU-dom, som tillader internetbrugere at flytte indhold fra internettet til broadcast.”

Straffeloven og de presseetiske regler gælder

Desuden skal man være opmærksom på, at straffeloven og de presseetiske regler gælder for embedded indhold, ligesom de gælder for alt muligt andet indhold, understreger Anders Sevel Johnsen. 

”Indholdet kan eksempelvis godt være optaget ulovligt eller på anden måde krænke privatlivets fred,” pointerer han.

Snapchat har en redaktion, der kuraterer Snap Map-videoerne løbende. Men de medier, der viderebringer indholdet, har selv ansvaret for eksempelvis at vise ofre for forbrydelser og ulykker ”de størst mulige hensyn”; som det lyder i de presseetiske regler. De har også ansvaret for ikke at vise videoer, der krænker privatlivets red, ”medmindre klar almen interesse kræver offentlig omtale.” 

Svært at finde brugerbetingelser

Anders Sevel Johnsen stiller dog spørgsmålstegn ved, om Snapchat-brugerne reelt er klar over, at hjemmesider over hele verden kan viderebringe deres videoer, når de gør dem offentligt tilgængelige på Snap Map.

”Da jeg gik ind på Snapchat, søgte mine øjne efter det juridiske indhold. Det ligger helt nede i bunden under ’Brugsvilkår’. Når man så har fundet dem og printet det ud, fylder det 28 sider. Og hvis du starter med at læse de første 14 sider, som er på dansk, så vil du finde ud af, at de slet ikke finder anvendelse for dig, men for personer bosat i USA,” siger han.

Du kan finde brugerbetingelserne her. De vilkår, der gælder uden for USA, finder du cirka halvvejs nede i betingelserne.

Hvis du vil vide mere om Snap Map, kan Journalisten anbefale denne artikel, som Wired bragte i sidste uge.

Anders Sevel Johnsen har skrevet en artikel om sociale medier og ophavsret, som kan hentes her.

Opdateret den 20/2 2018 kl. 08.31 med sætning om, at Journalisten.dk aktuelt ikke tillader korrekt mobilvisning af Snapchat-videoer.

0 Kommentarer