Hvem ønsker en ukritisk presse? 200 medier i fælles kampagne for pressen

Med kampagnen ”Flere sider” vil Danske Medier med en række annoncer og radiospots sætte fokus på mediernes betydning i et demokratisk samfund. ”Det er ikke for at sælge – det er for at få diskussion om mediernes rolle,” siger direktør Morten Langager

”Få et reelt valg. Læs noget, du er lodret uenig i.”

Sådan lyder en af annonceteksterne i en kampagne, som brancheforeningen Danske Medier i dag søsætter sammen med en række medier i deres medlemsskare. Flere end 200 medier vil i perioden frem mod folketingsvalget bringe annoncer, der slår et slag for værdien af de journalistiske medier i samfundet.

”Vi håber, det kan være med til at skabe en refleksion hos de mange danskere, som primært får deres nyheder via de sociale medier. Og forhåbentlig få dem til at tænke: Måske skulle jeg også lytte, se eller læse nogle af de journalistisk redigerede medier,” siger Morten Langager, direktør i Danske Medier.

Nogle af de andre annoncetekster i kampagnen lyder: ”Hvem ønsker en ukritisk presse?” og ”Skal folketingsvalget afgøres af amerikanske algoritmer eller russiske trolde?”

Farlig tendens i udlandet 

Morten Langager fortæller, at kampagnen har tre fokusområder:

At vise, hvorfor der er brug for medier med et mere oplysende end kommercielt formål. At understrege, at der er forskel på journalistiske og sociale medier. Og at gøre opmærksom på, at journalistiske medier tager ansvar for deres indhold og er parate til at rette fejl.

”Vi ønsker at sætte fokus på værdien af medier i samfundet. Og på, at god journalistik dækker flere sider. På de sociale medier bliver man ofte eksponeret for det indhold, man i forvejen liker, hvorimod man i journalistiske medier bliver udfordret og får synet på en sag fra flere sider,” siger Morten Langager.

Oplever I, at der bliver sat spørgsmålstegn ved værdien af medier i det danske samfund?

”Nej, men vi oplever, at det i højere grad sker i udlandet, hvor politikere bruger deres modstand mod medierne til at blive valgt. At de gør medierne til fjendebillede. Jeg synes ikke, vi har set det i Danmark, men det er en enormt farlig tendens. Og det ønsker vi også at markere,” siger han.

Medierne kan stilles til ansvar 

Direktøren for Danske Medier henviser også til, at der i udlandet er set flere eksempler på, at frie valg er forsøgt påvirket gennem de sociale medier – blandt andet via spredning af misinformation. Herhjemme har blandt andet PET advaret om risikoen for, at det samme kan ske i Danmark.

”Jeg siger ikke, det kommer til at ske. Men vi ønsker at sætte fokus på, at det er sket i udlandet. Så vi håber, at folk er ekstra opmærksomme og kildekritiske over for, hvor de får deres informationer,” siger Morten Langager.

Han peger desuden på, at de journalistiske medier har ansvarshavende chefredaktører, som skal stå på mål for mediets indhold og kan stilles til ansvar, når der sker fejl.

Hvad vil I gøre ved, at mange mediebrugere ikke føler, at medierne er parate til at rette op, når der sker fejl – og at konsekvensen for deres fejl ikke står mål med skaden?

”Det er jo faktisk derfor, vi laver en kampagne – for at sætte fokus på, at der er den her forskel på etablerede medier og sociale platforme. Men der er jævnligt diskussion om, om vi er gode nok til at lytte til den kritik, vi får. Og jeg må da indrømme, at jeg synes, vi kan blive bedre til det.”

Gør det ikke for at sælge 

Hvad er målet med kampagnen – og hvordan vil I måle, om I når det?

”Vi har ikke nogen kommercielle KPI’er for den her kampagne. Det er ikke en salgskampagne, men en oplysningskampagne om, hvad medierne står for,” siger Morten Langager.

Men meget af jeres medlemmers indhold er jo i dag låst bag betalingsmure. Så hvordan vil I have, at borgerne skal bruge dem i stedet for de sociale medier?

”Det er jo selvfølgelig ved at købe et abonnement. Men det er ikke for at sælge, vi gør det her – det er for at få diskussion om mediernes rolle,” siger Morten Langager. 

0 Kommentarer