Her er de nye ansigter, der får 650.000 kroner til at fordybe sig i konstruktiv journalistik

10 nye fellows skal fordybe sig på Constructive Institute. Én af dem er journalist Jesper Friis, der skal dykke ned i, om medierne kunne have dækket corona mere nuanceret og afbalanceret

10 måneder til at fordybe sig i konstruktiv journalistik uden at blive forstyrret af daglige deadlines og pres for at udkomme.

Det får de 10 nye fellows, som Constructive Institute i dag har offentliggjort, mulighed for. I løbet af de 10 måneder får de nye fellows 650.000 kroner til at blive klogere på den konstruktive journalistik, ligesom de har fri adgang til undervisning på  Aarhus Universitet.

Én af de nye fellows, der i dag er blevet offentliggjort, er selvstændig journalist Jesper Friis, der har baggrund som chef på både Politiken og TV 2 Øst. Han skal dykke ned i mediernes dækning af coronakrisen.

”Det er fantastisk efter så lang en karriere, jeg har haft, at jeg kan få næsten et år til at dykke ned i den konstruktive journalistik og journalistik i det hele taget,” siger han.

”Jeg skal se på, hvordan medierne har håndteret både at være afbalancerede, sikre befolkningen og samtidig være kritiske over for myndigheder og politikere under coronakrisen.”

Hvad medierne har lært af coronakrisen

Jesper Friis mener, coronakrisen og dækningen er et oplagt emne rent faktisk at kortlægge for at se, om der er noget, medierne kan blive klogere på.

”Vi har under krisen oplevet et moment på otte dage med borgfred på Christiansborg, hvor politikere, medier og samfundet som helhed optrådte i fællesskab. Der var ikke mange mislyde eller kritiske spørgsmål. Det er spændende at finde ud af, hvad vi har lært af det. Og se på, om vi kunne have håndteret det anderledes med et særligt blik på det konstruktive,” siger han.

Ligeledes mener han, at det er meget væsentligt at se på, hvordan medierne har håndteret eksperter som Kåre Mølbak og Søren Brostrøm som kilder under krisen.

”Medierne har også været kritiske over for dem. Men det er en balancegang at være det som medie, når du både skal advisere befolkningen til at ændre adfærd og samtidig være kritisk over for myndighederne,” siger han og tilføjer:

”Det er interessant at se på, hvordan medierne kan lave journalistik på en måde, så de både skaber håb og tryghed og samtidig lever op til deres rolle som kritisk instans.”

Her er de 10 fellows

Ud over Jesper Friis har ni andre journalister fået et fellowship på Constructive Institute.

Der er tale om følgende:

Kamilla Gamborg Isaksen

Journalist på TV 2 Fyns ungdomsredaktion Bemærk. Hun vil undersøge, hvordan nyhedsmedier med konstruktiv journalistik kan nå unge mediebrugere på sociale medier.

Eva Dalgaard Andreassen

Vært på ’P1 Morgen’. Hun vil undersøge, hvordan sundhedssystemet prioriterer i sammenhæng med forskellige opfattelser af værdien af et menneskeliv.

Sara Buhl

Videojournalist og fast freelancer ved DR Ung. Skal undersøge, hvordan dokumentarister konstruktivt kan tage højde for at arbejde med sårbare og udsatte mennesker.

Sune Gudmundsson

Medstifter af det kooperative journalistbureau TANK og en af kræfterne bag det læringsorienterede ungdomsmedie Koncentrat. Skal se på, hvordan konstruktiv journalistik sammen med læringsværktøjer kan øge en ny generations nyhedsforståelse og demokratiske engagement.

Hans-Christian Lauritzen

Journalist på TV 2 Nord. Vil se på, hvordan man kan bruge journalistik til at forbedre forståelsen mellem ”tyndt befolkede områder og storbyerne i Danmark”.

Uffe Alici Pedersen

Målgruppechef på TV 2 Østjylland. Vil undersøge, hvordan tv-nyhedsstationer fortsat kan løfte public service-opgaven og give befolkningen et oplyst grundlag at træffe beslutninger ud fra.

Annette Holm

Underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Vil undersøge, hvordan medierne kan blive bedre til at give beboere i udsatte boligområder en stemme.

Søren Linding

Erhvervsjournalist på mediet Finans. Vil undersøge, hvordan journalistik kan hjælpe med at skabe en mere ”omkostningseffektiv grøn omstilling af den danske økonomi” og se på, hvordan de bedre kan fremstille bæredygtige forretningsmodeller.

Rikke Mathiassen

Nyhedsjournalist på DR. Skal undersøge etiske og forskningsmæssige udfordringer ved udvikling af ny medicin og nye behandlingsformer.

1 Kommentar

Karen Krogh Fanøe
2. JUNI 2020
Vi glæder os til journalistik der rækker ud, fremad, aktiverer os læsere, sætter os i stand til, ....

Læs også

<span class=Debat: Corona-krisen kan blive journalistikkens genfødsel 2">

Debat: Corona-krisen kan blive journalistikkens genfødsel

18. MARTS 2020
TV2 Fyn udnævner konstruktiv redaktør - vil være Danmarks mest konstruktive medie

TV2 Fyn udnævner konstruktiv redaktør – vil være Danmarks mest konstruktive medie

20. MAJ 2019