Får halv million til at granske de lokale mediers betydning for Danmark

Anders C. Østerby fra Fyns Amts Avis bliver modtageren af Fyens Stiftstidendes Fellowship 20/21 ved journalistuddannelsen på SDU. Den halve million, der følger med fellowshippet, skal bruges i det kommende efterår på at granske de lokale og regionale avisers betydning for Danmark

Lokaljournalistikken bløder – både nationalt og på landsplan.

Men det kan vi forhåbentligvis nå at lave om på her i Danmark. Derfor har SDU og Fyens Stiftstidende bevilget en halv million kroner til Anders C. Østerby fra Fyns Amts Avis som det næste fellowship-projekt ved journalistuddannelsen på SDU.

Han skal han nemlig bruge det kommende efterår på at granske, hvordan det står til med de lokale og regionale aviser i Danmark.

”Vi skal sikre, at Danmark ikke knækker over på midten. Det skal hænge sammen, også hvad medierne angår,” siger Anders C. Østerby.

Dog skal hans projekt ikke udelukkende være en kortlægning af lokalmediernes tilstand, men også komme med nogle bud på, hvordan man kan imødekomme udfordringerne.

”Det skal ikke bare være et øjebliksbillede af, hvordan det står til. Projektet skal også pege fremad mod løsninger. Det oplagte er at se på, om mediestøtten skulle fordeles på en anden måde, men der kunne også være andre muligheder for at holde hånden under lokale medier. Det er jo det, jeg skal i gang med at kigge på.”

Skræmmende udvikling i USA

I dag arbejder Anders C. Østerby som lokalredaktør på Ærø-redaktionen. Selv om hans egen avis klarer sig godt, har koncernen, som avisen tilhører, været ramt af besparelser. Jysk Fynske Medier har siden 2014 været igennem seks sparerunder. Også Nordjyske Medier har været hårdt ramt.

Det er ikke kun i Danmark, at der begynder at tegne sig et dystert billede.

”I udlandet har man oplevet det i stor stil, særligt i USA, hvor tallene er decideret skræmmende.”

Ifølge Anders C. Østerby er 1.800 lokalaviser svarende til hver femte avis forsvundet i USA de seneste år. Hele områder er i dag helt uden mediedækning fra lokale aviser. I Frankrig har 108 lokalredaktioner lukket og slukket på 10 år.

”Herhjemme oplever man det i mindre skala, men det begynder at komme. I værste fald risikerer vi at ende med nyhedsørkener,” siger han.

Og det er lokaljournalistikken ifølge Anders C. Østerby alt for vigtig til.

”Nu er jeg jo lokalredaktør på Ærø, og her oplever jeg, at folk læser os og har brug for os, hvis de skal følge med og vide, hvad der sker. Vi er vigtige for sammenhængskraften og for folks mulighed for at engagere sig i demokratiet,” siger han.

En shitstorm gav idéen til projektet

Idéen til projektet opstod i forbindelse med en shitstorm, som hans avis stod i efter en række kritiske artikler om det lokale søfartsmuseum.

”Folk blev rasende. De syntes ikke, vi kunne skrive kritisk om en lokal juvel. Det var selvfølgelig ikke sjovt, mens det stod på, men det fik mig til at tænke, at folk reagerer, fordi det er vigtigt for læserne og for borgerne. Hvis ikke vi var her, ville den historie ikke være blevet dækket,” fortæller Anders C. Østerby.

Ifølge Anders C. Østerby spiller lokalaviserne en afgørende rolle, når det kommer til at holde politiske, kulturelle og økonomiske magthavere i ørerne.

”Den mulighed bliver svækket, hvis man ikke er til stede,” siger han.

1 Kommentar

Jan Hillers
6. MARTS 2020
Tillykke til Anders.
Det var ikke, fordi Ærø-redaktionen en sjælden gang havde en selvstændig, kritisk historie, at der var storm, men fordi avisen lod to tydeligvis fejlcastede akademikere få fri spalteplads, efter de var blevet fyret. Det var ganske simpelt rigtig dårlig journalistik og dårligt kendskab til "juvelen" og dens ansatte og frivillige. Men selvfølgelig skulle kritikken skrives.
Og utroligt at han efter vel fem år ikke kunne forudse at "folk reagerer fordi det er vigtigt for læserne og for borgerne".
Det vigtige er ikke at være til stede, men måden journalisterne er til stede på.
Jeg bor på Ærø nu som pensionist og med en fortid især indenfor lokaljournalistikken. Jeg synes, den lokale redaktion mangler mod og nysgerrighed OG nok empati.
Jeg håber og tror, at akademikeren Anders vil trives fint med dette projekt, og at der kommer noget godt ud af det. Også for Ærø's vigende befolknings- og læsertal.
PS: Fyens Stiftstidende/FAA tilbyder et tilstrækkeligt digitalt abonnement til kr 49,- pr mdr. En god ide.