Henrik blev fyret på Nordjyske efter 22 år: ”Jeg var vokset sammen med mit job”

Henrik Smidt blev i foråret fyret som redaktør og vært i sparerunde i Nordjyske Medier. Nu skal mediehuset skære millioner igen. ”Det gør virkelig ondt at se, hvad der sker på Nordjyske de her dage,” siger han

Henrik Smidt var hele følelsesregistret igennem. Den 29. maj i år blev han fyret fra sit job som redaktør og vært på tv-stationen 24Nordjyske. Stationen skulle lukke i en sparerunde, hvor i alt 13 stillinger blev nedlagt i Nordjyske Medier.

”Man er chokeret og vred, men det går også ud over ens identitet. Jeg er journalist, men det er jeg så ikke mere. Hvad er jeg så nu? Jeg er jo stadig Henrik Smidt, men rent arbejdsmæssigt mister man sin identitet,” siger han.

Det var den anden sparerunde på Nordjyske Medier i 2019. I februar blev otte også fyret i en sparerunde i mediehuset. Og nu skal der skæres igen, meldte ledelsen ud tidligere på måneden. I alt skal mediekoncernen spare 70 millioner kroner i 2020 og 2021. De 45 millioner kroner skal findes på redaktionerne.

Tvivlede på, hvad han faktisk kunne

Henrik Smidt forstår den usikkerhed, hans tidligere kolleger går igennem. Hans fyring var svær, fordi han havde brugt det meste af sit arbejdsliv på Nordjyske Medier.

”Efter 22 år på samme arbejdsplads følte jeg næsten, at jeg var vokset sammen med mit job,” siger han.

Det var i starten af maj, at det blev meldt ud, at 24Nordjyske skulle lukke. Men Henrik Smidt og kollegerne blev først fyret den 29. maj.

”Jeg kunne mærke på tillidsrepræsentanterne, at de knoklede for at redde så mange stillinger som muligt. Men jeg kunne også godt mærke på de bekymrede blikke, at det måske ikke gik så godt,” siger han om usikkerheden.

Henrik Smidt skulle arbejde tre måneder af sin opsigelse og blev derefter fritstillet.

Han begyndte at søge andre job, fik afslag på to kommunikationsstillinger og begyndte at tvivle på, hvad han rent faktisk kunne i et andet job.

Vred over direktørs udmelding: Noget svineri

Han talte med sin tillidsrepræsentant om, hvad han skulle gøre. Hun anbefalede ham at blive en del af et forløb hos Dansk Journalistforbund, der hjælper opsagte medarbejdere videre.

Og da hans sidste arbejdsdag i det nordjyske endelig kom, var det faktisk en lettelse.

”Da vi gav farvelkage og krammere, kunne jeg fornemme en større bekymring hos de kolleger, der blev tilbage, end den, jeg havde. De skulle jo igennem en runde til, den der er nu. Jeg tænker helt vildt meget på dem nu, og det gør virkelig ondt at se, hvad der sker på Nordjyske de her dage,” siger han.

I et interview med Journalisten har administrerende direktør i Nordjyske Medier Morten Vinther sagt, at de kommende besparelser ikke ville gå ud over den redaktionelle kvalitet i mediehuset.

Det, synes Henrik Smidt, var underligt at læse.

”Jeg synes faktisk, det er lidt noget svineri over for de kolleger, der står til at skulle fyres. Det kan i hvert fald opfattes, som om man siger, at der er mange, der ikke har bestilt noget. Hvis jeg var derude nu, ville jeg være rigtig ked af sådan en udmelding fra den administrerende direktør,” siger han.

Begyndte at netværke

Forløbet hos DJ for opsagte medarbejdere blev næsten som hans nye arbejde, siger han. Han mødtes med en af DJ’s konsulenter i Aarhus en gang om ugen i fem uger, og han blev overrasket, da konsulenten fortalte ham, at kun en ud af fire ansættelser skete på baggrund af et jobopslag.

”Jeg havde aldrig følt, at jeg skulle netværke for at få et andet job, for jeg var jo i et hæderkronet bladhus som Nordjyske,” siger han.

Han lavede en liste over, hvad han havde lyst til, og hvad han egentlig kunne bidrage med på en arbejdsplads med sine 22 års erfaring.

Han overvejede også, om fyringen skulle markere et kursskifte i hans arbejdsliv.

Har freelancearbejde i dag

Kursskiftet slog Henrik Smidt dog til siden. Han blev klar over, at han stadig brændte for nyhedsjournalistikken.

”Selv om jeg er 55 år, følte jeg mig ikke færdig med det overhovedet. Så jeg tog mod til mig og kontaktede en chefredaktør og drak noget kaffe på en café inde i Aalborg,” siger han.

Umiddelbart efter kaffemødet blev han tilbudt et job som freelancejournalist uden fast timetal på TV 2 Nord.

I dag ringer han kilder hjem og laver webnyheder, og der er en anden, der udstikker kursen. Han håber på, at han en dag får en freelancekontrakt med et fast antal minimumstimer, men indtil videre har det ikke været et problem, at han ikke har 37 timer fast.

”Selvfølgelig er man lidt mere daglejer, fordi de lægger en vagtplan, og så bliver man plottet ind i den. Men det har jeg det fint med,” siger han.

Du er ikke bange for ikke at kunne få arbejde nok?

”Nej, det er der ikke noget, der tyder på. Det er selvfølgelig klart, at der er en nedre grænse, for jeg ville ikke kunne leve af tre vagter om måneden. Men som det ser ud lige nu, er der rigeligt at rive i,” siger han.

Journalisten har skrevet til direktør Morten Vinther i Nordjyske Medier for en kommentar. Han er ikke vendt tilbage.

1 Kommentar

Annette Lassen
12. DECEMBER 2019
Jeg kender kun fornemmelsen alt for godt.
Jeg blev fritstillet efter 10 år på den bedste arbejdsplads i min karriere som pædagog - dog ikke i en sparerunde, men med sygefravær efter flere overfald i mit arbejde.
Jeg er nu 58, og er snart klar til at vende tilbage til arbejdsmarkedet.
Artiklen giver mig mod og styrke til dette.

Læs også

NordjyskeHan har haft en meget klar vision

26 millioner kroner skal skæres redaktionelt i Nordjyske Medier

04. DECEMBER 2019
Valget af chefredaktør på Bornholms Tidende overrasker på Nordjyske

Endnu en tocifret millionbesparelse rammer Nordjyske Medier i 2021

05. DECEMBER 2019