I går præsenterede kulturminister Mette Bock regeringens medieudspil, der lægger op til, at medierne skal have færre penge. For eksempel skal DR beskæres med 20 procent, Radio24syv med 33 procent, og TV 2-regionerne mister 10 procent de kommende fem år.
Journalist Kurt Strand spurgte ministeren om hendes egne erfaringer fra medieverdenen. Mette Bock har tidligere været ansat som programdirektør i DR og været øverste chef for Syddanske Medier, der blandt andet udgiver JydskeVestkysten.
Kunne hun pege på medier med færre ressourcer, der havde skabt bedre indhold, lød spørgsmålet.
”Det har jeg været med til mange gange,” sagde Mette Bock og henviste til årene fra 2002 til 2006, hvor hun var direktør på Syddanske Medier.
”Det tvang os til en nytænkning i forhold til at komme ud på nye platforme og komme ud til borgerne på nye måder,” svarede hun.
Kreativ under pres
Over for Journalisten forklarer Mette Bock i dag, at Syddanske Medier dengang var tvunget til at lave nye radiokanaler og opruste på nettet, fordi JydskeVestkystens avisoplag faldt.
”Når man er under pres, må man tænke kreativt og ikke bare tænke på dagen i morgen,” siger Mette Bock.
Men de fleste andre danske medier udviklede sig jo også i samme periode. Og mange af dem gjorde det, selv om de havde overskud?
”Der var ikke mange regionale medier, der lavede radio i den periode. Der var vi first movers, som jeg husker det,” siger Mette Bock.
”Hvis du læner dig op ad et stort overskud, er du ikke lige så udviklingsorienteret. Men man kan selvfølgelig godt have overskud og samtidig udvikle sig,” siger hun.
Stolt over resultaterne
Der er delte meninger om, hvor succesfuld og nyskabende Mette Bock var som direktør for Syddanske Medier og chefredaktør på JydskeVestkysten.
Da hun stoppede i Syddanske Medier, sagde hun selv, at hun sammen med medarbejderne og bestyrelsen havde udviklet virksomheden fra at være et traditionelt dagblad til at blive et moderne mediehus med flere kanaler.
”Jeg er stolt over de resultater, vi har skabt, og nu skal der formuleres en strategi for en ny periode,” sagde Mette Bock dengang.
Årets erhvervskvinde
Hun blev kåret til årets kvindelige erhvervsleder i maj 2006, fordi hun havde forvandlet JydskeVestkysten fra ”en stagneret lokalavis til et moderne og multimedialt mediehus”.
Ifølge juryen fik hun også prisen for de gode økonomiske resultater og stålfaste vilje.
”Med hendes fremsynethed og stålfaste vilje har hun samtidig sikret, at de økonomiske resultater er fulgt med,” sagde juryformand Elsebeth Budolfsen.
Et halvt år efter forlod Mette Bock direktørjobbet efter eget ønske.
Ingen år med overskud
Hendes afløser på direktørposten var Peter Parbo. Han sagde om økonomien i perioden, hvor Mette Bock var direktør:
”JydskeVestkysten har ikke tjent en eneste krone de seneste fem år, selv om vi har haft højkonjunktur, og mange andre bladhuse har klaret sig meget bedre,” sagde Peter Parbo til Journalisten i 2007.
”Jeg bliver så tosset”
Stefen Lilmoës var tillidsmand på JydskeVestkysten dengang – og det er han fortsat.
”Jeg bliver så tosset, hver gang nogen siger, at når vi skærer ned, så får brugerne også et bedre produkt. Sådan ser jeg det ikke,” siger han.
Steffen Lilmoës forklarer, at der var flere sparerunder, mens Mette Bock var direktør.
”Om det gav nytænkning – det ved jeg ikke. Vi var jo ikke det eneste mediehus, der begyndte at kigge på de digitale muligheder. Det gjorde alle mediehuse,” siger han.
”Jeg kan ikke bedømme, om færre ressourcer var med til at skabe nytækning. Men jeg ved, at Peter Parbo kom ind og reddede os, fordi vi var på røven økonomisk,” siger Steffen Lilmoës.
Budgetoverskridelser
Medlem af bestyrelsen for JydskeVestkysten, Landbrugsraadets daværende præsident, Peter Gæmelke, sagde i november 2006 til Jyllands-Posten:
”Jeg har stået uforstående over for, at der måned efter måned var en negativ budgetafvigelse. Så der har været tændt advarselslamper i denne sag, og det er klart utilfredsstillende, at vi er kommet i denne situation,” sagde han.
Brugte for mange penge?
I 2006 tabte Syddanske Medier ifølge Berlingske Business for eksempel i omegnen af 26 millioner kroner på et mislykket telefonbogsprojekt. Et initiativ, Mette Bock har påtaget sig ansvaret for.
Kort tid efter den nye direktør Peter Parbo trådte til, fik medarbejderne besked om, at der skulle spares 25 millioner kroner.
Mette Bock, er virkeligheden, at Syddanske Medier faktisk brugte for mange penge, mens du var direktør?
”Det var en kalkuleret risiko for at sikre en bedre fremtid. Dét var tankesættet,” siger Mette Bock.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hmm. Jørgen, tror du TV 2 vil lave en radio? Skulle den fx hedde TV 2 Radio? Måske med Jens Rohde som direktør? Ironi kan være brugt.
Har ikke set andre overveje, om de påtænkte voldsomme beskæringer på DR - udover hævntørst fra DF - også kan være begrundet i at gøre plads til privatisering af TV2, som derved få mulig for at overtage kanaler og programflader, som DR ikke længere vil kunne dække.
Nedlæggelse af FM-båndet kan også tænkes sammen med at svække DR's position på radioområdet, for at åbne muligheder for fx. TV2 at åbne radiokanaler.
Derved forøges muligheden for at sælge firmaet TV2.
Tankerne ledes hen på salget af PostDanmark, hvis salgsværdi blev forøget ved tvinge befolkningen til at investere to milliarder i opsætning af postkasser ved skel.
Provenu fra salg af statsejede virksomheder og andre værdier bør som minimum låses fast i en fond og ikke kunne anvendes af tilfældig regering.
- og lillebror Anders siger, han er den bedste udenrigsminister. Det var så før, han vidste ret meget om jobbet, men alligevel.
Ydmyghed ligger tilsyneladende ikke til familien. Det burde det.