JydskeVestkysten skrev, at Joy var på rundtur i Esbjerg – men hun var i virkeligheden i København

”Tanketorsk” kalder JydskeVestkystens chefredaktør artikel om et ministerbesøg, der aldrig blev til noget. Kulturministeren var nemlig til politiske forhandlinger i Erhvervsministeriet

Tidligere i dag skrev JydskeVestkysten, at kulturminister Joy Mogensen fredag gæstede Esbjerg Kommune, hvor hendes partifælle Anders Kronborg var guide.

”Dagen blev indledt med besøg på Emdrupholm, hvor ministeren havde mulighed for at hilse på Poul Krebs og band, der fredag aften spillede koncert,” skrev JydskeVestkysten.

Artiklen havde overskriften ”Ministeren fik et skud vestjysk kultur”, og den beskrev Joy Mogensens besøg hos cirkus- og teatergruppen Fugl Føniks og Esbjerg Kunstmuseum.

Problemet er bare, at intet af det fandt sted.

Joy Mogensen har i dag siddet i forhandlinger i Erhvervsministeriet i København om en ny hjælpepakke til kulturlivet. Derfor havde hun aflyst sit planlagte besøg til Esbjerg.

I marts var det Bilka

Sagen minder om en artikel fra marts 2020, hvor JydskeVestkysten skrev, at der var stormløb mod Bilka i Esbjerg med alenlange køer, selv om statsminister Mette Frederiksen på et corona-pressemøde havde advaret mod hamstring.

Dengang sagde chefredaktør Mads Sandemann om fejlen:

”Vi er dokumentarister, og folk skal stole på det, vi laver.”

Om dagens artikel siger han, at den lå fremme fra klokken 10 til 13, men at kun 39 brugere var inde og læse den.

”Det er en tanketorsk, at en medarbejder kommer til at publicere det. Det var ikke meningen, og vedkommende er selvfølgelig ked af det,” siger Mads Sandemann.

Det må ikke ske

Han forklarer, at Journalisten havde forberedt en tekst, der skulle rettes til og publiceres senere på dagen, når redaktionen modtog et foto fra besøget.

Mads Sandemann vil nu indskærpe over for medarbejderne, at kladder til artikler skal skrives i Word og først lægges ind i CMS-systemet, når de er klar til publicering.

”Når det ligger i produktionssystemet, er du et klik fra at publicere det,” siger han.

Hvor alvorlig er fejlen?

”Det gør fejlen mindre, at der var så få læsere. Men det er utilgiveligt at bringe ting, som ikke passer. Det må ikke ske, vi skal ikke skrive om begivenheder, der ikke har fundet sted. Det har jeg indskærpet over for medarbejderne.”

Kommentarer
6
Michael Kjærgård
28.08.20 17:26
‘Vi skal ikke skrive om begivenheder, der ikke har fundet sted’, siger han. Men det er OK bare man gør det i Word. WTF?
Fremhævet af Journalisten
Mads Sandemann
30.08.20 13:24
Der er mange medier, der har udkast til artikler klar om noget, der endnu ikke er sket. Det gælder for eksempel nekrologer om kendte mennesker, der ligger klar til at blive rettet til og publiceret, når dødsfaldet indtræffer. I dette tilfælde skulle publicering først ske, når vi havde modtaget et foto om ministerbesøget og kunne tilrette tejsten, hvis der havde været afvigelser fra det lagte program, som teksten var skrevet ud fra. Der er en meget ulykkelig medarbejder og medlem af Journalistforbundet, som er kommet til at lave en fejl ved at publicere et udkast til artiklen.
Fremhævet af Journalisten
Bent E. Bendtsen
30.08.20 23:19
39 læsere på tre timer.. Joy Mogensen og vestjysk kultur, i samme overskrift, burde alt andet lige, genererer mere end 13 klik pr time.
Fremhævet af Journalisten
Henrik Lind Jørgensen
31.08.20 10:27
@Mads: Du vil nok sætte pris på, at jeg ikke fjernstyrer din avis, men jeg forstår ganske enkelt ikke, at det er nødvendigt at lave en skitse til noget så simpelt som et ministerbesøg. Hvorfor overhovedet dække det på den måde, når man alligevel ikke vil dække det? I bruger ressourcer på at sidde og skrive af efter et program i stedet for at prioritere en "rigtig" historie om, at Joy Mogensen tager vestpå. Er der så mange penge i klik (ok, nu blev det så kun til 39...), at det kan betale sig, eller er det nødvendigt med den form for journalistik for at få butikken til at køre rundt? Det sidste kan jeg sagtens sætte mig ind i - jeg er også lokaljournalist med alt hvad det indebærer af glæder og frustrationer - men i så fald vil jeg nok ikke skrive en kladde som var det noget, der skulle ligge klar til breaking. Jeg undrer mig, og jeg ærgrer mig på både journalistikkens og på JydskeVestkystens vegne. Der kører en kampagne på Facebook omkring "Skansegården" i Sønderborg (den skal jeg ikke kloge i, og den er i øvrigt nok grænsende til løgnagtig) men i kommentarfeltet til de tråde - hvor jeg hurtigt blev blokeret - er jo fyldt med folk, der betvivler JydskeVestkystens integritet og hæderlighed. Den slags folk vil der altid være, men nu har "den slags folk" fået et nyt strå, de kan tække deres kritikhus med. Derfor: Der er ingen grund til at forsvare noget her. Når man har erkendt det, kan man hurtigt komme videre. Vi begår alle fejl.
Fremhævet af Journalisten
Kim Sørensen
31.08.20 12:53
Hvorfor skriver man ikke bare konsekvent, den slags artikler i nutid og reserverer datidsformen til artikler, hvor man rent faktisk har haft en journalist i marken?

For læseren gør det ikke artiklen mindre værdifuld, hvis den var udgivet tidligere og man f.eks. havde indledt med »Dagen *bliver* indledt med besøg på Emdrupholm«. Måske snarere tværtimod?
Fremhævet af Journalisten
Bjarne Jørgensen
02.09.20 11:44
Chefredaktørlogik: "Det gør fejlen mindre, at der var så få læsere."
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right