Ekspert: Agurketiden er en spildt chance for pressen

Agurketiden er skudt i gang med en strandet hval og tudehorn i Sydafrika. Pressen spilder den ekstra tid på skøre historier frem for oversete emner som EU, mener medieforsker Anker Brink Lund.

Agurketiden er skudt i gang med en strandet hval og tudehorn i Sydafrika. Pressen spilder den ekstra tid på skøre historier frem for oversete emner som EU, mener medieforsker Anker Brink Lund.

Agurketiden er med al tydelighed gået ind. Det betyder avislæsere på ferie, færre solohistorier, færre journalister på arbejde og mindre dagsaktuelt stof, skriver medieforsker og professor i medieledelse på CBS, Anker Brink Lund, i en kommentar i Berlingske Tidende i dag.

Både Christiansborg og borgmesterkontorerne ligger øde hen i ferien, og spindoktorerne ringer ikke ret jævnligt til journalisterne – der i øvrigt også er på ferie, og afløst af vikarer.

»Kun en tåbe lancerer vigtige nyheder uden medieopmærksomhed, og kun et fjols kaster solohistorier for søvnige ferieafløsere. Derfor skruer nyhedsleverandørerne ned for den varme hane i sommermånederne,« skriver Anker Brink Lund.

Men det åndehul kan pressen bruge konstruktivt.

»Netop når folk har fri tid, efterspørger mange det, medieforskningen betegner som aktualiteter: det tidsaktuelle frem for det dagaktuelle. Altså ikke bare nåheder og nærheder, men baggrundsnyheder, der betyder noget for nogen,« skriver han.

Desværre mener Anker Brink Lund ikke, at danske journalister magter opgaven – vi er for fordomsfulde til at lægge de skøre historier på hylden og i stedet grave i de oversete, men væsentlige, emner – for eksempel EU.

»Journalistiske fordomme forhindrer, at den sæsonbetonede agurketid bruges på friske råvarer, bearbejdet med originale vinkler. Den redaktionelle EU-dækning kunne for eksempel fortjene en grundig sommerrengøring. For slet ikke at tale om det forsømte kommunalstof. Hvorfor er der ingen dagblade, der undersøger, hvad vi egentlig skal stille op med lokalt selvstyre, når Christiansborg vil bestemme det hele, men kun betale det halve?« spørger Anker Brink Lund.

0 Kommentarer